Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

Η φαρμακευτική επικαιρότητα στον Τύπο

8/3/2010
Ειδήσεις και άρθρα υγείας, όπως δημοσιεύτηκαν σήμερα στο διαδίκτυο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: 1 δισ. όφελος από τα φάρμακα

«Κερδισμένα τα Ταμεία από την ανακοστολόγηση, τη λίστα και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση»

 

Καμπανάκι στις φαρμακευτικές εταιρείες και στις ιδιωτικές κλινικές που δεν τηρούν τους κανόνες που θεσπίζονται για τα φάρμακα, χτυπά η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προειδοποιώντας ότι οι παραβάτες θα τιμωρούνται.

 

Σε συνέντευξή της στα «Νέα«, η υπουργός Υγείας τονίζει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία φέτος θα έχουν όφελος 1 δισ. ευρώ από την ανακοστολόγηση των φαρμάκων, τη λίστα και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ωστόσο, υπογραμμίζει πως « εάν μια φαρμακευτική εταιρεία δεν πληρώνει την επιστροφή που της αναλογεί, το αντίστοιχο φάρμακο θα φύγει από τη λίστα και δεν θα συνταγογραφείται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Εάν μια ιδιωτική κλινική δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της για τη λειτουργία φαρμακείου, θα αναστέλλεται η σύμβασή της με τα ασφαλιστικά ταμεία».

Προσθέτει, μάλιστα, πως το υπουργείο θέτει αυστηρούς κανόνες και εντατικοποιεί τους ελέγχους στις προμήθειες και στα φάρμακα, «ώστε να σταματήσει επιτέλους η σπατάλη και η κερδοσκοπία εις βάρος του ΕΣΥ και των Ταμείων».

 

Πηγή: Τα Νέα (08/03/2010)


«Ορφανά» φάρμακα ψάχνουν για τιμές

Κύκλο συζητήσεων για το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τα «ορφανά φάρμακα» έχει ανοίξει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις εταιρείες βιοτεχνολογίας που διακινούν στη χώρα μας τα συγκεκριμένα σκευάσματα.

 

Τα «ορφανά φάρμακα» προορίζονται για τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία παθήσεων που είναι πολύ σοβαρές και σπάνιες. Πρόκειται για παθήσεις που αφορούν πέντε κρούσματα ανά 10.000 άτομα.

 

Σήμερα, στην Ελλάδα κυκλοφορούν 16 τέτοια φάρμακα, στην Ευρώπη 47, ενώ στην Αμερική, από το 1983 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει περισσότερα από 200. Η φύση των συγκεκριμένων φαρμάκων, δεδομένου ότι αυτά απευθύνονται σε πολύ σπάνιες νόσους, απαιτεί την υιοθέτηση και από την Ελλάδα ενός ξεχωριστού θεσμικού πλαισίου που ισχύει στην Ε. Ε., ώστε αφ’ ενός να διευκολύνεται η πρόσβαση των ασθενών σε αυτά και αφ’ ετέρου να παρέχονται στις εταιρείες τα οικονομικά κίνητρα για την περαιτέρω έρευνα, ανάπτυξη και εν τέλει εμπορία τέτοιων σκευασμάτων.

 

« Πρόκειται για φάρμακα που αφορούν 6.000 - 8.000 ασθένειες από τις οποίες πάσχει το 10% του πληθυσμού της Ευρώπης και αντιστοίχως το 10% των Ελλήνων. Επιθυμούμε να κυκλοφορήσουν και στην Ελλάδα και τα 47 φάρμακα που διατίθενται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει διαφορετική αντιμετώπιση και πολιτική από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς σε σχέση με τα υπόλοιπα φάρμακα που απευθύνονται σε ευρεία νοσήματα», αναφέρει στην «Καθημερινή» η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ) Μαριάννα Λάμπρου.

 

Ενδεικτικό της σπανιότητας αυτών των προϊόντων είναι ότι το συνολικό κόστος τους πανευρωπαϊκά αντιπροσωπεύει μόλις το 0,6% του κόστους των κοινών φαρμάκων για την υπέρταση.

Σήμερα, τα «ορφανά φάρμακα» ανήκουν στην κατηγορία των νοσοκομειακών φαρμάκων και συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 89, ενώ η διαμόρφωση της τιμής τους υπολογίζεται με τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως νοσοκομειακά φάρμακα πωλούνται στα δημόσια νοσοκομεία σε τιμή κατά 13% χαμηλότερη της χονδρικής. Το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο τα ασφαλιστικά ταμεία να χρεώνονται την τιμή χονδρικής και επιπλέον 5%.

 

Δυσκολίες, όμως, έχουν και οι ασθενείς ως προς την προμήθειά τους, καθώς διατίθενται στους πάσχοντες μόνο μέσω ορισμένων δημοσίων νοσοκομείων, τα οποία, ωστόσο, δεν διαθέτουν απόθεμα, αφού αυτό συνιστά υποχρέωση της φαρμακευτικής εταιρείας που τα διακινεί. Το γεγονός ότι δεν πωλούνται στα ιδιωτικά φαρμακεία δυσχεραίνει δραματικά την πρόσβαση του ασθενούς, πολλώ δε μάλλον όταν εκείνος διαμένει στην επαρχία ή σε κάποιο απομακρυσμένο νησί...

 

Πηγή: Καθημερινή (08/03/2010)

Η πανδημία άφησε πίσω της τον... λογαριασμό

 

Με κατεβασμένα τα «λάβαρα» της πανδημίας, η ανθρωπότητα αποχαιρετά έναν κίνδυνο που δεν ήρθε ποτέ. Πιο ήπιος και με λιγότερους θανάτους από τον εποχικό ιό, ο νέος ιός της γρίπης διέψευσε τις εκτιμήσεις των επιδημιολόγων. Δισεκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν για εμβόλια, αντι-ιικά φάρμακα και είδη ατομικής καθαριότητας.

 

Στον απόηχο του πανικού ξεχωρίζουν πλέον μόνο οι φωνές όσων είχαν έγκαιρα μιλήσει για υπερβολές και σκάνδαλα. Μαζί με την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι λαοί του κόσμου καλούνται να σηκώσουν ένα ακόμη δυσβάσταχτο βάρος: Να πληρώσουν τον «λογαριασμό» της νέας γρίπης, που τόσο απλόχερα δημιούργησαν οι κυβερνήσεις των χωρών τους...

 

Ο παγκόσμιος συναγερμός για τη νέα γρίπη σήμανε τον Μάρτιο του 2009, όταν στο Μεξικό άρχισε να καταγράφεται μεγάλος αριθμός θυμάτων από τον ιό. Επί τέσσερις μήνες, η παγκόσμια κοινότητα δεχόταν έναν καταιγισμό μηνυμάτων σχετικά με τον επικείμενο κίνδυνο, ενώ οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μιλούσαν όλο και πιο συχνά για πανδημία.

 

Στις 11 Ιουνίου, οι υγειονομικές αρχές όλου του κόσμου μπήκαν σε κατάσταση συναγερμού «6», η υψηλότερη που έχει οριστεί ποτέ από τον ΠΟΥ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, δόθηκε άδεια παρασκευής τεράστιων ποσοτήτων πανδημικού εμβολίου, οι οποίες κατέκλυσαν -μέχρι το τέλος του 2009- την παγκόσμια αγορά.

 

Είχαν προηγηθεί κι άλλες προσπάθειες να κηρυχθεί ο πλανήτης σε πανδημία, αλλά το αποτέλεσμα δεν είχε δικαιώσει τους αρχιτέκτονες των σχεδιασμών: Το 2003 είχε διογκωθεί η απειλή του αναπνευστικού συνδρόμου SARS. Το 2004 σήμανε συναγερμός για τη γρίπη των πουλερικών, ο οποίος στηρίχθηκε σε υπερεκτίμηση της απειλής.

Ο νέος ιός της γρίπης αποτελεί την «τρίτη και φαρμακερή» προσπάθεια. Για να αποδώσει, όμως, χρειάστηκε αρκετή βοήθεια από τους «υπεύθυνους» του ΠΟΥ. Χωρίς να βεβαιωθούν για το μέγεθος της απειλής, έσπευσαν να χαλαρώσουν τις προϋποθέσεις ορισμού της πανδημίας.

 

Κρούσματα υπήρχαν σε όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά αυτό δεν αποτελούσε απειλή. Τα περισσότερα περιστατικά ήταν ήπια, όπως παραδέχονταν οι επιστήμονες. Γρίπη, εξάλλου, έχουμε κάθε χρόνο, σε όλες τις χώρες. Η αποκαλούμενη «εποχική» γρίπη έχει παρόμοια, αν όχι υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, ενώ είναι πολύ μεταδοτική, καθώς προσβάλλει 1 στους 10 ενηλίκους και 1 στα 3 παιδιά.

 

Από το καλοκαίρι του 2009, ο προεδρεύων της επιτροπής Υγείας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Wolfgang Wodarg είχε χαρακτηρίσει ενορχηστρωμένη την υπόθεση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον φόβο της πανδημίας.

 

Ο κ. Wodarg κατήγγειλε, επίσης, τους αρμόδιους του ΠΟΥ, καθώς από τον Ιούνιο του 2009 δεν είναι απαραίτητο κριτήριο για την ανακήρυξη πανδημίας ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων ή ο αυξημένος αριθμός θανάτων. Αρκεί, πλέον, ένας ιός, ο οποίος μεταδίδεται από χώρα σε χώρα, οι λαοί των οποίων δεν έχουν ανοσία. Η αλλαγή αυτή -επισημαίνει- έγινε σκόπιμα, προκειμένου ένας σχετικά μικρός κίνδυνος να αναβαθμιστεί σε απειλητική πανδημία και να μπουν οι χώρες σε υψηλά επίπεδα συναγερμού.

Στην Ευρώπη: Σταθερή πτώση στα κρούσματα

 

Σε σταθερή κάμψη βρίσκονται τα κρούσματα της νέας γρίπης στην Ευρώπη. Στην τελευταία τους αναφορά, οι υπεύθυνοι της αρμόδιας υπηρεσίας πρόληψης νοσημάτων (ECDC) επισημαίνουν ότι οι 22 από τις 23 χώρες αναφέρουν χαμηλή δραστηριότητα της γρίπης.

 

Στις περισσότερες χώρες -σημειώνουν- υπάρχουν σποραδικά κρούσματα και δεν παρατηρείται ευρεία γεωγραφική μετάδοση. Από τα 466 δείγματα που συλλέχθηκαν την τελευταία εβδομάδα, τα 19 ήταν θετικά για τον ιό της γρίπης (4,1%). Το ποσοστό αυτό δείχνει σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας, η οποία συνεχίζεται τις τελευταίες εβδομάδες.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο νέος ιός έχει σαφείς τάσεις μείωσης, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για μετάδοση άλλου ιού γρίπης, με εξαίρεση τον ιό της εποχικής γρίπης τύπου Α (Η3Ν2) και Β.

Ολγα Κοσμοπούλου, Λοιμωξιολόγος: «Υπήρχε συμφέρον από τον πανικό που προκλήθηκε»

 

Η Ολγα Κοσμοπούλου, λοιμωξιολόγος στο Κρατικό Νίκαιας, τονίζει:

 

«Όταν είχε ξεκινήσει ο θόρυβος για τη νέα γρίπη, είχα εκφράσει την αντίθεσή μου στον τρόπο με τον οποίο προβαλλόταν η ανάγκη εμβολιασμού. Πώς γίνεται να είναι κανείς σύμφωνος με ένα εμβόλιο, όταν δεν έχει ακόμη αποδειχθεί η ωφέλειά του; Δεν υποστήριξα, όμως, ποτέ ότι δεν έπρεπε να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Οι άνθρωποι, δηλαδή, που αντιμετώπιζαν ειδικά προβλήματα υγείας.

 

Ο πανικός που προκλήθηκε από τη νέα γρίπη δεν ήταν δικαιολογημένος και υπάρχουν πολλές σκέψεις σχετικά με την προέλευσή του. Υπήρχε, σίγουρα, συμφέρον από πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Υπήρχε, επίσης, ένα ειλικρινές ενδιαφέρον από μερίδα γιατρών, οι οποίοι, ωστόσο, είχαν λάθος προσανατολισμό σε σχέση με τις επιλογές που είχαν εκείνη την περίοδο και οι οποίες δεν επέτρεπαν, τελικά, τη σωστή ενημέρωση του κοινού. Το συμπέρασμα από αυτή την υπόθεση είναι ότι ο συναγερμός για την πανδημία της γρίπης δεν είχε όφελος. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι δεν έγινε ούτε ένα βήμα εμπρός στην οργάνωση της φροντίδας υγείας των ανθρώπων».

Εμβολιασμός: Επιμένουν οι Έλληνες επιστήμονες στην ανάγκη εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης

 

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνουν ότι οι περισσότερες περιφέρειες της χώρας εξακολουθούν να αναφέρουν εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Εκτιμούν ότι βρισκόμαστε, ως χώρα, σε φάση ύφεσης του επιδημικού κύματος, αλλά η δραστηριότητα της νόσου συνεχίζεται και ο εμβολιασμός εξακολουθεί να έχει σημασία. Την έκκλησή τους, πάντως, δεν συμμερίζονται οι πολίτες, καθώς ο ρυθμός εμβολιασμού είναι 70 άτομα την εβδομάδα. Ο συνολικός αριθμός των εμβολιασθέντων έχει φτάσει τις 365.000.

Στρ. Πλωμαρίτης, γιατρός του ΕΣΥ: «Ο κόσμος ζητεί απαντήσεις»

 

«Ο κόσμος περιμένει απαντήσεις από τους υπεύθυνους για τα... πολεμικά ανακοινωθέντα και την τρομοκρατία για τη νέα γρίπη. Το υπουργείο Υγείας και οι επιστήμονες πρέπει να κάνουν απολογισμό».

 

Η πρόταση προέρχεται από τον γιατρό του ΕΣΥ Στρατή Πλωμαρίτη. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο κ. Πλωμαρίτης είχε παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της επιτροπής πανδημίας του Νοσοκομείου Άγιος Παύλος Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της νέας γρίπης. Μιλώντας στο «Έθνος», κρατά χαμηλούς τόνους, θεωρώντας ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε τη στάση μας στον τρόπο προσέγγισης των θεμάτων Δημόσιας Υγείας:

 

«Αυτό που πρέπει να μείνει σε όλους μας είναι πως όταν έχουμε να διαχειριστούμε ένα τόσο σοβαρό θέμα, πρέπει να είμαστε πιο συγκρατημένοι. Δεν χρειάζονται υστερίες και κραυγές από πουθενά. Χρειάζεται καθαρό μυαλό και συγκροτημένη σκέψη».

 

Κάνοντας τον απολογισμό της υπόθεσης, θεωρεί ότι ήταν υπερβολικοί όσοι έσπευσαν να «σπρώξουν» ένα εμβόλιο με τον συγκεκριμένο τρόπο: «Η τρομοκρατία που ασκήθηκε ήταν -κατά τη γνώμη μου- ένα μεγάλο λάθος. Δεν ήταν τυχαία η άρνηση του κόσμου να πειθαρχήσει και να δεχτεί τη χειραγώγηση, παρότι πιέστηκε ολόκληρη η κοινωνία και κάθε άνθρωπος ξεχωριστά.

 

Όταν, για παράδειγμα, έλεγαν οι υπεύθυνοι ότι δεν είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν τα παιδιά κάτω των έξι μηνών, αλλά πρέπει να κάνουν το εμβόλιο όσοι έρχονται σε επαφή μαζί τους, υπήρχε πίεση. Σκεφτείτε σε πόσο δύσκολη θέση ερχόταν ο γονιός, ο παππούς ή ο φίλος της οικογένειας».

 

Πρέπει να μιλήσουμε στον κόσμο -σημειώνει- να κάνουμε απολογισμό. Τόσο η υπουργός Υγείας όσο και το συμβούλιο πανδημίας. Όχι για να απαξιωθούν άνθρωποι, αλλά για να βγάλουμε συμπεράσματα, τώρα που είμαστε μακριά από την πίεση των γεγονότων και έχουμε ακούσει κι άλλα πράγματα.

Για «σκάνδαλο του αιώνα» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Υγείας: «Ψεύτικη» η πανδημία, όλα έγιναν για το κέρδος

 

Ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά σκάνδαλα του αιώνα χαρακτηρίζει τον συναγερμό για την πανδημία της γρίπης ο προεδρεύων της επιτροπής Υγείας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δρ Wolfgang Wodarg.

 

Ο δρ Wodarg χαρακτηρίζει την πανδημία «ψεύτικη» και εκτιμά ότι προκλήθηκε από τις φαρμακοβιομηχανίες που ήθελαν να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη από τον παγκόσμιο φόβο. Κατηγόρησε τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι επηρέασαν την απόφαση του ΠΟΥ να κηρύξει πανδημία και κατήγγειλε ότι ομάδα στελεχών του Οργανισμού σχετίζεται στενά με φαρμακοβιομηχανίες.

 

Ενδεικτική είναι η περίπτωση στελέχους του ΠΟΥ που λάμβανε αποφάσεις την εποχή της επιδημίας της γρίπης των πτηνών και ο οποίος ανέλαβε στη συνέχεια υψηλόβαθμη θέση σε μία από τις εταιρείες που παράγουν εμβόλια.

Σύμφωνα με τον Wodarg, η νέα γρίπη είναι είδος γρίπης σαν τα συνηθισμένα και η μεγάλη «καμπάνια πανικού» που παρατηρήσαμε αποτέλεσε χρυσή ευκαιρία για εκπροσώπους εργαστηρίων που γνώριζαν ότι θα «κέρδιζαν το λαχείο» σε περίπτωση κήρυξης πανδημίας.

 

Εκτιμά ότι μία ομάδα ανθρώπων στον ΠΟΥ σχετίζεται πολύ στενά με τις φαρμακοβιομηχανίες και πως η επιρροή τους ενδέχεται να οδήγησε τον Οργανισμό σε χαλάρωση του ορισμού μιας πανδημίας.

 

Ο δρ Wodarg ανέφερε ότι τα εμβόλια κατά της νέας γρίπης παρασκευάστηκαν πολύ σύντομα και ορισμένα συστατικά δεν εξετάστηκαν επαρκώς.

 

Θεωρεί πως έφτασε η ώρα να απαιτήσουμε από τις κυβερνήσεις να εμποδίσουν να συμβεί στο μέλλον άλλη κήρυξη ψεύτικης πανδημίας. Πρέπει να σιγουρευτούμε -σημείωσε- ότι οι άνθρωποι μπορούν να βασίζονται στην ανάλυση και τη γνώση των εθνικών και διεθνών δημόσιων οργανισμών, οι οποίοι έχασαν την αξιοπιστία τους. Η ατμόσφαιρα πανικού οδήγησε τις κυβερνήσεις σε αποθήκευση εμβολίων και φαρμάκων.

 

Πηγή: Έθνος (06/03/2010)

Παζάρια για την επιστροφή χρημάτων: Στη μονομερή καταγγελία των συμβάσεων προχώρησε η χώρα μας, ωστόσο δύο από τις τρεις φαρμακοβιομηχανίες επιμένουν να μας παραδώσουν το σύνολο των εμβολίων που έχουν παραγγελθεί

 

Πυρετώδεις είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των τριών φαρμακευτικών εταιρειών που προμηθεύουν τη χώρα μας με πανδημικά εμβόλια.

 

Η χώρα μας είχε προχωρήσει σε παραγγελία 16 εκατομμυρίων δόσεων πανδημικού εμβολίου, συνολικής αξίας 33,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τον περασμένο Ιανουάριο, το υπουργείο προχώρησε σε μονομερή καταγγελία της σύμβασης, η οποία είχε συναφθεί με τις εταιρείες Novartis, GlaxoSmithKline και Sanofi Pasteur. Η καταγγελία αφορά 12,2 εκατομμύρια δόσεις, καθώς 3,6 εκατομμύρια έχουν ήδη παραληφθεί.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τις τρεις εταιρείες αρνούνται να επιστρέψουν χρήματα από τις παραγγελίες. Οι εκπρόσωποι μίας εξ αυτών ενημέρωσαν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι θεωρούν δεσμευτική τη σύμβαση που έχει υπογραφεί. Αξιώνουν την καταβολή 12 εκατομμυρίων ευρώ (έχει ήδη λάβει 8,7 εκατομμύρια) για το σύνολο της παραγγελίας των 11 εκατομμυρίων δόσεων.

 

Εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει στις διαπραγματεύσεις με τη δεύτερη εταιρεία, οι εκπρόσωποι της οποίας εμμένουν στην εκτέλεση της σύμβασης που έχουν υπογράψει με το υπουργείο Υγείας και να παραδώσουν άλλες 1,6 εκατομμύριο δόσεις. Στην εν λόγω εταιρεία έχουν ήδη καταβληθεί 5 εκατομμύρια ευρώ και οφείλονται άλλα 9 εκατομμύρια, αν τελικά παραδοθεί όλη η ποσότητα που έχει παραγγελθεί.

 

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρίτη από τις εταιρείες, η οποία δεν είχε προλάβει να παραδώσει καθόλου εμβόλια έως τον περασμένο Νοέμβριο οπότε και σταμάτησαν οι παραλαβές από τη χώρα μας. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας συμφώνησαν να επιστρέψουν το ποσό των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχαν λάβει ως προκαταβολή.

 

Ακόμη και στην ιδανική περίπτωση που ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις και δεν υποχρεωθούμε να παραλάβουμε επιπλέον ποσότητες, η χώρα μας έχει βρεθεί με ένα τεράστιο απόθεμα εμβολίων. Από τα 3.636.700 που έχουμε παραλάβει, έχουν εμβολιαστεί μόλις 365.000 πολίτες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαθέσιμες πάνω από 3.270.000 δόσεις.

 

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να διαθέσει τμήμα του αποθέματος σε γειτονικές χώρες, όπως η Σερβία, οι οποίες έχουν απευθύνει σχετικό αίτημα προς τη χώρα μας. Ακόμη κι αν διαθέσουμε τις 100.000 δόσεις που μας ζήτησαν, θα υπάρξει ένα τεράστιο απόθεμα. Τα εμβόλια αυτά δεν θα μπορούν να χορηγηθούν ούτε τη νέα εμβολιαστική περίοδο, καθώς το στέλεχος του ιού Α (Η1Ν1) θα περιλαμβάνεται στο νέο εμβόλιο της εποχικής γρίπης, το οποίο θα διατεθεί μετά το καλοκαίρι.

 

Στο απόθεμα πρέπει να υπολογιστεί και το μεγαλύτερο μέρος των εμβολίων κατά της εποχικής γρίπης. Υπό την απειλή της πανδημίας, η χώρα μας εισήγαγε πέρυσι διπλάσια ποσότητα του εν λόγω εμβολίου (2,1 εκατομμύρια δόσεις), κόστους 14 εκατομμυρίων ευρώ. Το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν παρέχει καμία προστασία κατά της γρίπης, καθώς υπήρξε πλήρης επικράτηση του νέου ιού.

Τεράστιο το κόστος

Το κόστος της νέας γρίπης είχε εκτιμηθεί ότι θα ανερχόταν στα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) είχε ανεβάσει το άμεσο και έμμεσο κόστος στα 1,8 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό συνυπολόγιζε τις χαμένες εργατοώρες, τη μείωση της παραγωγικότητας, λόγω απουσιών και τις επενδύσεις για ενίσχυση των μονάδων εντατικής θεραπείας.

 

Για να φτάσουν στο απαισιόδοξο σενάριο των 1,8 δισ. οι επιστήμονες της ΕΣΔΥ είχαν υπολογίσει ότι θα νοσούσε το 20% του πληθυσμού. Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι νόσησαν πράγματι τόσοι Έλληνες, αλλά η γρίπη ήταν τόσο ήπια που οι περισσότεροι δεν το αντιλήφθηκαν καν.

Εκτός από το καθαρά ιατρικό μέρος, η νέα γρίπη προκάλεσε έκρηξη του τζίρου σε μία σειρά από προϊόντα, όπως τα μαντιλάκια καθαρισμού, απολυμαντικά προϊόντα και προστατευτικές μάσκες. Στη φάση κορύφωσης του πανικού, ορισμένα από τα είδη αυτά εξαφανίστηκαν από την αγορά, λόγω της τεράστιας ζήτησης.

92,7 εκατ. εμβόλια στις αποθήκες της Ευρώπης: Μόλις 29 άτομα σε όλη την Ελλάδα εμβολιάστηκαν από τις 22 έως 28 Φεβρουαρίου

 

Ένα γιγάντιο απόθεμα 92,7 εκατομμυρίων εμβολίων κατά της νέας γρίπης διαθέτουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΕΑ), έως τις 22 Φεβρουαρίου στις χώρες-μέλη είχαν διατεθεί 133,5 εκατομμύρια δόσεις των τριών πανδημικών εμβολίων τα οποία είχαν πάρει άδεια κυκλοφορίας. Από αυτά, μόλις τα 36,5 εκατομμύρια χορηγήθηκαν σε ασθενείς. Με δεδομένο ότι η τιμή κάθε δόσης κυμαίνεται από 7 έως 8 ευρώ, το σύνολο της ποσότητας των εμβολίων που διατέθηκαν κόστισαν πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

 

Η αξία των εμβολίων που βρίσκονται σήμερα αποθηκευμένα αγγίζει τα 700 εκατομμύρια. Η Ελλάδα συμμετέχει στο απόθεμα αυτό με 3,3 εκατομμύρια δόσεις, αν υπολογιστούν μόνο οι 3,6 εκατομμύρια παρτίδες που έχουμε παραλάβει και όχι τα 16 εκατομμύρια που έχουμε παραγγείλει. Τα εμβόλια λήγουν από τον Μάιο έως τον Ιούλιο και οι υπεύθυνοι των εμβολιαστικών κέντρων ρωτούν το υπ. Υγείας τι να τα κάνουν.

 

Το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτών και επαγγελματιών Υγείας για το πανδημικό εμβόλιο ήταν εξαιρετικά περιορισμένο. Τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δείχνουν ότι ο αριθμός των εμβολιασθέντων στη χώρα μας είναι κάτω από 365.000. Τις τελευταίες εβδομάδες, το ενδιαφέρον για το εμβόλιο δεν υφίσταται καν.

 

Ενδεικτικό είναι ότι την εβδομάδα από 22 έως 28 Φεβρουαρίου εμβολιάστηκαν μόλις 29 άτομα! Το ίδιο διάστημα, η τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για τη γρίπη δέχτηκε 4.832 κλήσεις, αριθμός ο οποίος θεωρείται πολύ μικρός.

 

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο ανήλθαν σε 1.024. Οι περισσότερες θεωρούνται αναμενόμενες και μη σοβαρές.

 

Πηγή: Έθνος (06/03/2010)


 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Αγωνιζόμαστε καθημερινά για τις πληρωμές», δηλώνει ο Σύλλογος στους φαρμακοποιούς
Για τα εμβόλια που χορήγησαν τον Σεπτέμβριο






Σχετικά άρθρα

Ο Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ ενδυναμώνει τον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού
Διοργάνωσε μια άκρως επιτυχημένη εκδήλωση σε συνεργασία με τη Win Medica
Novartis: Καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον δείκτη Access to Medicine για το 2024
Οι δράσεις για την ελονοσία, η πρόσβαση στα φάρμακα και το επιχειρηματικό της μοντέλο οι λόγοι της επιβράβευσης
Η LDL χοληστερόλη στενεύει τα περιθώρια της ζωής σου
Η νέα καμπάνια από την Amgen
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Συνδιαλέγεται με την πολιτεία, την ιατρική κοινότητα και τους συλλόγους ασθενών