Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Η Ευρώπη ζητά μεταρρυθμίσεις που δεν εφαρμόζουν άλλοι

27/7/2015 1:21:18 μμ
Τι γίνεται με τα φάρμακα και το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Η νέα συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας επιβάλει μια σκληρή δόση προϋπολογισμού λιτότητας και απορρύθμισης της αγοράς, η οποία, όπως λένε οι επικριτές, πολλοί λίγοι ηγέτες των μεγαλύτερων χωρών της Δυτικής Ευρώπης έχουν τολμήσει, τονίζει το Reuters. "Ο Francois Hollande είναι πολύ καλός στο να λέει στους άλλους πώς να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις τους", δήλωσε ο Xavier Bertrand, μέλος της γαλλικής αντιπολίτευσης. "Επομένως, τι περιμένει για τη Γαλλία;", διερωτήθηκε ο πρώην υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Sarkozy.

Ενώ οι ηγέτες της ευρωζώνης κλείνουν τα αυτιά τους στις φωνές που κάνουν λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά, επιμένοντας ότι τα σκληρά μέτρα δικαιολογούνται για να σωθεί η Ελλάδα από την κατάρρευση, γίνεται αισθητό πόση άνιση μεταρρύθμιση υπήρξε στην ευρωζώνη από τη δημιουργία της, το 1999.

Ενώ έχει ισοσκελίσει το γερμανικό προϋπολογισμό για πρώτη φορά από το 1969, η Angela Merkel έρχεται αντιμέτωπη τακτικά με κριτική για το ότι έχει κάνει λίγα σε μια δεκαετία που είναι στην εξουσία, για να εκσυγχρονίσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ένωσης. Αυτά που ζητήθηκαν από την Αθήνα για να κερδίσει μια νέα διάσωση αξίας 86 δισ. ευρώ θα μπορούσε, εάν εφαρμοζόταν, να μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία από το "κακό παιδί" της Ευρώπης στο πρότυπο-παιδί για τις μεταρρυθμίσεις. Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν απεγνωσμένα μέτρα, τονίζουν οι πιστωτές της Ελλάδας, υποστηρίζοντας αυτά συμβαίνουν όταν το χρέος της χώρας διαμορφώνεται στο 177% του ΑΕΠ και μια καταρρέουσα οικονομία αφήνει έναν στους τέσσερις εκτός δουλειάς.


Το Reuters επισημαίνει ότι αυτά που ζητήθηκαν από την Αθήνα, έχουν αποδειχθεί τόσο εκρηκτικά, πολιτικά και κοινωνικά, που άλλοι στην Ευρώπη δυσκολεύονται να τα κάνουν.

Η ελληνική Βουλή πέρασε τα μέτρα λιτότητας που προβλέπονται από την συμφωνία των Βρυξελλών, μεταξύ των οποίων και "άμεσα μέτρα για την βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας" των συντάξεων. Ενώ λίγοι αμφισβητούν την ανάγκη μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που αποστραγγίζει περίπου το 10% του ΑΕΠ ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό, έχει αποδειχθεί απατηλό σε μια ήπειρο με γηρασμένο πληθυσμό.

Η κίνηση του Sarkozy το 2010 να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο έτη στα 62, προκάλεσε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στους δρόμους της Γαλλίας για χρόνια. Ο Hollande έχει καταφέρει μεγαλύτερες αλλαγές, αλλά το ετήσιο έλλειμμα του κρατικού συνταξιοδοτικού ταμείου θα διαμορφωθεί στα 9,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Η διάσωση της Ελλάδας επιβάλλει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 μέχρι το 2020, επτά χρόνια πιο νωρίς από την προθεσμία που έδωσε η Γερμανία στον εαυτό της να το κάνει, με έναν νόμο που συμφωνήθηκε το 2007.


Ακόμη, ενώ μία από τις συστάσεις του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα είναι να απελευθερώσει την πώληση φαρμάκων, οι Γάλλοι φαρμακοποιοί διατηρούν ένα μονοπώλιο της πώλησης κοινών μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Στις αρχές του έτους διοργάνωσαν μια απεργία για να υπερασπιστούν αυτό το δικαίωμα.


Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ακόμη απαγορεύεται στη Γερμανία, εκτός από πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις, που είναι και ένας λόγος γιατί οι σιδηροδρομικοί σταθμοί συχνά μοιάζουν με στοές καταστημάτων. Στη Γαλλία, οι δήμαρχοι ίσως τώρα επιτρέψουν να είναι ανοιχτά τα καταστήματα μέχρι 12 Κυριακές τον χρόνο. Αλλά η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει χρήση μιας συνταγματικής διάταξης για να περάσει τον επίμαχο νόμο από το κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία, λόγω της αντίθεσης εντός της σοσιαλιστικής ομάδας.


Τα στελέχη της Ε.Ε. αρνούνται τις κατηγορίες για δύο μέτρα και δύο σταθμά, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα μέχρι τώρα δεν έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, και τώρα πρέπει να βιαστεί για να καλύψει το χαμένο έδαφος. Οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες οι οποίες έχουν ήδη περάσει κάποιες σκληρές μεταρρυθμίσεις που χρειαζόταν για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στο ευρώ, κάνουν αυτό το επιχείρημα πιο ισχυρό. Η Πολωνία δηλώνει ότι το συνταξιοδοτικό της σύστημα είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα, ακόμη και με την γήρανση του πληθυσμού της. Αλλά το τίμημα θα είναι ένα χαμηλό επίπεδο παροχών, με τις συντάξεις να μειώνονται πιθανώς μέχρι και το 20% του τελικού μισθού μέχρι το 2060. Οι νέες χώρες της ευρωζώνης δηλώνουν ότι οι συντάξεις είναι μικρότερες από το ήμισυ των μέσων ελληνικών στα 833 ευρώ μηνιαίως. Σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό μέτωπο, δηλώνουν ότι οι οικονομίες τους είναι ήδη περισσότερο ανοιχτές σε αρκετούς τομείς από ό,τι εκείνες στη Δυτική Ευρώπη.


Στην Σλοβακία, οι επενδυτές έχουν χρησιμοποιήσει φιλελεύθερους νόμους για την ιδιοκτησία, όπως αυτούς που καλούν την Ελλάδα να φτιάξει φαρμακευτικές αλυσίδες με μακρά χρονική λειτουργία, ενώ κάποια over the counter προϊόντα μπορούν να πωλούνται και από μη φαρμακεία. Τα μαγαζιά είναι ανοιχτά τις Κυριακές στη Σλοβακία, όπως και στην Βουλγαρία και στη Ρουμανία, μεταξύ άλλων.


"Δεν υπάρχει τίποτα στην συμφωνία που οι άλλες χώρες να μην το έχουν εφαρμόσει ήδη", δήλωσε σε συνέντευξή του στην Handelsblatt, ο Εσθονός πρωθυπουργός, Taavi Roivas.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

ΠΕΦΝΙ: Δύο αναντικατάστατα φάρμακα σε έλλειψη από τον Μάιο
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος