Οι ελλείψεις φαρμάκων εξακολουθούν να ταλαιπωρούν ασθενείς και φαρμακοποιούς στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως επιβεβαιώνει έρευνα που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών (PGEU) ετησίως, με στόχο να χαρτογραφήσει τον αντίκτυπο του συγκεκριμένου προβλήματος στους φαρμακοποιούς.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, επιβεβαιώνονται ελλείψεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων στα φαρμακεία των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών και υπάρχει σημαντικό κενό στις απαραίτητες πληροφορίες, στα εργαλεία και στις νομικές λύσεις που έχουν στη διάθεσή τους οι φαρμακοποιοί για να διαχειριστούν την κατάσταση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα, η οποία αφορά το 2021, έβγαλε και κάποια θετικά συμπεράσματα, όπως το ότι οι περισσότερες χώρες ανέφεραν για πρώτη φορά εδώ και χρόνια ότι η κατάσταση δεν επιδεινώθηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Επίσης υπήρξε μια μικρή βελτίωση ως προς το μέσο χρόνο που αφιερώνουν οι φαρμακοποιοί για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της PGEU Roberto Tobia, οι μικρές αυτές βελτιώσεις οφείλονται στο γεγονός ότι σε κάποιες χώρες δόθηκαν στους φαρμακοποιούς περισσότερες λύσεις για τη διαχείριση των ελλείψεων, π.χ. η δυνατότητα αντικατάστασης φαρμάκων εν μέσω πανδημίας σε συνεργασία με τους γιατρούς στην Πορτογαλία και στη Γερμανία, ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα για την παρακολούθηση των σκευασμάτων στη Βουλγαρία κ.ά.
«Καθώς αναθεωρείται η φαρμακευτική νομοθεσία στην Ε.Ε., οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν τώρα μια ιστορική ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα κατάλληλο πλαίσιο για τη βελτίωση της πρόληψης, παρακολούθησης και διαχείρισης των ελλείψεων φαρμάκων σε ολόκληρη την Ε.Ε. Η PGEU χαιρετίζει ήδη τη ρύθμιση για τον ενισχυμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στην ετοιμότητα και τη διαχείριση κρίσεων», συμπλήρωσε ο ίδιος.