Η Ελλάδα θα προταθεί μαζί με άλλες πέντε χώρες για την ανάληψη της προεδρίας της PGEU για το 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γ.Γ. της PGEU (Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών) κ. Jurate Svarcaite. Οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.
Περιορισμοί στα επαγγέλματα υγείας
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Π.Φ.Σ., η Commission προωθεί «Σχέδιο Οδηγίας» που επανεκτιμά τη θέσπιση περιοριστικών κανόνων σε όλα τα επαγγέλματα. Ενώ μέχρι σήμερα τα επαγγέλματα υγείας εξαιρούνταν από ανάλογες αξιολογήσεις, πλέον περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Οδηγίας και άρα τίθενται υπό επανεκτίμηση το είδος του επαγγέλματος, ο σκοπός τους, ο βαθμός αυτονομίας των επαγγελματιών και το οικονομικό αποτέλεσμα από τους περιορισμούς. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Π.Φ.Σ. «ελλοχεύει ένας μεγάλος κίνδυνος ανατροπής των όποιων περιοριστικών κανόνων ισχύουν για τα επαγγέλματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων και της υποχρεωτικότητας εγγραφής στους Συλλόγους».
Αν και από τον Ιανουάριο, τα Ευρωπαϊκά Όργανα των Οδοντιάτρων (CED), των Γιατρών (CPME) και των Φαρμακοποιών (PGEU) εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους στην υπό έκδοση Οδηγία, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί στα τέλη Μαΐου 2017, το θέμα συζητήθηκε στη γενική συνέλευση της PGEU από τον κ. Μάρτιν Φρόνχ, επικεφαλής του Τμήματος Επαγγελματικών Ικανοτήτων και δεξιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Ε.Ε., ο οποίος διατήρησε σκληρή στάση, λέγοντας: «Η δημόσια υγεία είναι μία από τις τρεις αιτίες που συνιστούν διακριτική μεταχείριση. Όμως δεν υπάρχει λόγος να εξαιρεθούν. Οι εξαιρέσεις κάνουν τους κανόνες ασαφείς. Και υπάρχουν και άλλα επαγγέλματα που με το πρόσχημα αυτό μπορούν να ζητήσουν να εξαιρεθούν».
Μετά την πρόταση της ελληνικής αντιπροσωπείας να καταρτισθεί ψήφισμα στο οποίο να εκφράζονται οι αντιρρήσεις, αποφασίσθηκε να επικαιροποιηθεί αυτό που συνέταξαν οι τρεις ευρωπαϊκοί σύλλογοι τον Ιανουάριο.
Εξελίξεις στην Ευρώπη για τα φάρμακα και τα φαρμακεία
Κτηνιατρικά φάρμακα: Για Μη Συνταγογραφούμενα Κτηνιατρικά Φάρμακα έχει εγκριθεί η πώληση μέσω διαδικτύου, ενώ αναμένεται να εγκριθεί και η πώλησή τους από τα σούπερ μάρκετ!
ΦΠΑ φαρμακείων: Το Σεπτέμβριο του 2017 θα ξεκινήσει η αναθεώρηση του χαμηλού ΦΠΑ, που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2021. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι ο ΦΠΑ θα επιβάλλεται ανάλογα με τη χώρα προορισμού, ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις (όταν ο ετήσιος τζίρος είναι κάτω των 10.000 ευρώ) θα μπορούν να επιβαρύνουν το ΦΠΑ από τη χώρα προέλευσης.
Τιμολόγηση φαρμάκων: Υπάρχει η τάση να γίνονται πιο αυστηρές διαπραγματεύσεις. Έχουν γίνει τα εξής γκρουπ για διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες: Ρουμανία-Βουλγαρία-Πολωνία, Ουγγαρία-Τσεχία-Σλοβακία και οι υπουργοί υγείας Ελλάδας-Ιταλίας-Πορτογαλίας-Μάλτας.