Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Η εισπνεόμενη λεβοντόπα πιο αποτελεσματική από τα χάπια για το Πάρκισον

13/10/2016 5:47:14 μμ
Τέσσερις φορές γρηγορότερα αποτελέσματα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μέχρι σήμερα η καλύτερη λύση για τα συμπτώματα του Πάρκισον είναι η λεβοντόπα (L-Dopa), μια κατεχολαμίνη που είναι πρόδρομη ουσία της ντοπαμίνης.


Ομάδα ερευνητών της εταιρείας Acorda Therapeutics δημοσίευσαν στο «Science Translational Medicine» μια μελέτη σχετικά με την ουσία CVT-301, δηλαδή λεβοντόπα σε σκόνη, που όπως φαίνεται μπορεί να τοποθετηθεί σε συσκευή ακριβούς δοσολογίας και να λαμβάνεται από τους ασθενείς.


Πειράματα σε σκύλους και ανθρώπους έδειξαν πως η εισπνεόμενη λεβοντόπα απορροφάται γρηγορότερα από το σώμα και περνάει στο αίμα μόλις πέντε λεπτά μετά την λήξη, δηλαδή 4 φορές πιο γρήγορα, σε σχέση με τα χάπια που χρειάζονται 20 λεπτά. Η μορφή των χαπιών είναι πιο αργή καθώς πρέπει πρώτα η ουσία να περάσει από το στομάχι και στη συνέχεια να απορροφηθεί και να φτάσει στον εγκέφαλο ενώ η εισπνοή πάει κατευθείαν στους πνεύμονες και από εκεί διοχετεύεται απευθείας στο αίμα.


Έτσι, η εισπνεόμενη λεβοντόπα βελτιώνει πιο γρήγορα τις κινητικές δυσκολίες των ασθενών (μυικές ακαμψίες, τρέμουλα, έλλειψη ισορροπίας και συντονισμού κινήσεων κ.α.) από ό,τι τα χάπια. Οι μελέτες εξάλλου δείχνουν ότι είναι ασφαλής και καλά ανεκτή, ενώ η πιο κοινή παρενέργειά της είναι η πρόκληση βήχα.


Οι μισοί περίπου ασθενείς που παίρνουν λεβοντόπα σε χάπια, μετά από δύο χρόνια ξαφνικά εκδηλώνουν επεισόδια κινητικών προβλημάτων, καθώς το φάρμακο εμφανίζει πλέον μειωμένη αποτελεσματικότητα. Όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο αυτές οι περίοδοι επανεμφάνισης των συμπτωμάτων γίνονται συχνότερες.


Οι ερευνητές πιστεύουν πως χάπια και σκόνη λεβοντόπας, μπορούν να συνδυαστούν στον ίδιο ασθενή για πιο αποτελεσματική θεραπεία.


Το 2017 θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από την τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με ψευδοφάρμακαο (πλασίμπο) κλινική δοκιμή φάσης 3 του CVT-301.


Εκτιμάται πως σήμερα 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη πάσχουν από το νευροεκφυλιστικό Πάρκισον, μια νόσος που προκαλεί σταδιακή καταστροφή των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη. Εκτός από τα κινητικά προβλήματα, οι ασθενείς μπορεί να εκδηλώσουν κατάθλιψη, άγχος, διαταραχές ύπνου, γαστρεντερικά προβλήματα κ.α.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics