Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Η διατροφική διάσταση της Μεγάλης Σαρακοστής

1/3/2007
Ο ρόλος της μπύρας στη διατροφή.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Η περίοδος της Σαρακοστής - όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες ημέρες του χρόνου - μπορεί να περιλαμβάνουν και την ήπια κατανάλωση αλκοόλ.
Η μπίρα και το κρασί ξεχωρίζουν από τα άλλα αλκοολούχα ποτά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές αποτελούν, σήμερα, αντικείμενο έντονου ερευνητικού ενδιαφέροντος, καθώς έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να παράσχουν μια ασπίδα προστασίας έναντι σημαντικών νοσημάτων φθοράς, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.


Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Η Μεγάλη Σαρακοστή πλησιάζει και μαζί με αυτή πολλοί πιστοί ετοιμάζονται να νηστέψουν. Η νηστεία είναι η αποχή από συγκεκριμένες τροφές ή από την τροφή γενικά, με σκοπό την σωματική αλλά και πνευματική άσκηση του ατόμου.

Κατά την Σαρακοστή, η νηστεία περιλαμβάνει αποχή από όλα τα ζωικά προϊόντα. Τρόφιμα που αποκλείονται από το διαιτολόγιο είναι τα γαλακτοκομικά, το κρέας, το ψάρι, το άσκηση. Αποτέλεσμα του αποκλεισμού αυτών των τροφίμων από το διαιτολόγιο είναι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ζυμαρικών, ψωμιού, οσπρίων, λαδερών φαγητών και λίπους, ώστε να επιτευχθεί ενεργειακό ισοζύγιο.

Παρακολουθώντας τα παραπάνω διακρίνουμε ότι οι συστάσεις της νηστείας μοιάζουν αρκετά με αυτές της Μεσογειακής Διατροφής - ενός από τους υγιεινότερους τύπους διατροφής στον κόσμο.

Κατά συνέπεια η νηστεία μπορεί να αποτελέσει μια περίοδο φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού από την ευρεία κατανάλωση ζωικών προϊόντων που παρατηρείται τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου.

Αναλύοντας τον τρόπο διατροφής παρατηρούμε αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών και φρούτων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πρόσληψη φυτικών ινών, που ευθύνονται για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τη μείωση εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επίσης, αυξάνεται η πρόσληψη μικροστοιχείων με αντιοξειδωτική δράση, όπως είναι η βιταμίνη C, τα βιοφλαβονοειδή, οι καροτίνες, τα οποία βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καλύπτουν τον οργανισμό από την αρνητική δράση των ελευθέρων ριζών προφυλάσσοντας τα τοιχώματα των αγγείων και τον οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου.

Ακόμα εντάσσονται πιο τακτικά στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο τα θαλασσινά, τα οποία παρέχουν αυξημένες ποσότητες ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, βελτιώνοντας την καρδιακή και νευρική λειτουργία, και το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού.

Αυτά είναι και τα κυριότερα ευεργετήματα της νηστείας προς τον ανθρώπινο οργανισμό.


Ο ρόλος της μπίρας στη διατροφή

Παράλληλα, η περίοδος της Σαρακοστής - όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες ημέρες του χρόνου - μπορεί να περιλαμβάνουν και την ήπια κατανάλωση αλκοόλ.

Είναι, όμως, σημαντικό οι επιλογές που θα γίνουν να είναι κατά το δυνατό πιο υγιεινές. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι δύο καλύτερες επιλογές που θα μπορούσαμε να έχουμε στο πλαίσια μιας κατά το δυνατόν ισορροπημένης διατροφής είναι η μπίρα και το κρασί και αυτό με δεδομένο το γεγονός ότι τα ποτά αυτά περιέχουν τη μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Παράλληλα, δεν απαιτούν για την κατανάλωση τους προσθήκη αναψυκτικού, που θα έδινε επιπλέον θερμίδες και για το λόγο αυτό κατατάσσονται στα δύο λιγότερο «παχυντικά ποτά».

Ιδιαιτέρως, όμως, όταν μιλάμε για θρεπτική αξία, η μπίρα και το κρασί ξεχωρίζουν από τα άλλα αλκοολούχα ποτά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές αποτελούν, σήμερα, αντικείμενο έντονου ερευνητικού ενδιαφέροντος, καθώς έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να παράσχουν μια ασπίδα προστασίας έναντι σημαντικών νοσημάτων φθοράς, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Παράλληλα, η μπίρα περιέχει και μια σειρά απαραίτητων για την καλή υγεία του οργανισμού βιταμινών, όπως η βιταμίνη Β6, Β12 και το φυλικό οξύ, συστατικά σημαντικά για την καλή υγεία της καρδιάς, των αγγείων και όχι μόνο.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να τονιστεί ότι κατά την περίοδο της Σαρακοστής παρουσιάζεται μειωμένη πρόσληψη σε βιταμίνη Β12. Η βιταμίνη Β12 συντελεί στην ομαλή παραγωγή και ανάπτυξη ερυθροκυττάρων. Η μειωμένη της πρόσληψη οδηγεί στην ανάπτυξη αναιμίας. Συμπτώματα έλλειψης είναι η αδυναμία, η εύκολη κόπωση και η υπνηλία. Τρόφιμα φυτικής προέλευσης, πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνη Β12, που δεν θα πρέπει να λείπουν από κανένα νηστίσιμο διαιτολόγιο είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα οστρακοειδή, το ταχίνι, το σησάμι, και τα εμπλουτισμένα δημητριακά, ενώ το μοναδικό αλκοολούχο ποτό, που περιέχει αυτή τη βιταμίνη είναι η μπίρα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συμμετείχαν περισσότερα από 2.000 παιδιά
Έχει προχωρήσει στη δημιουργία 10 online ενημερωτικών οδηγών






Σχετικά άρθρα

«Δώστε στα γυαλιά σας μια 2η ευκαιρία»
Μια καινοτόμος δράση του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica
Το 83% των πολιτών χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα σημαντικό το έργο του ΕΕΣ
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα Πανελλαδικής Έρευνας από την εταιρεία PULSE RC
Νέα ακαδημία Τένις από την KICKS Academy
Διοργανώνει Open Day το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024