Η πρωθυπουργός της Αγγλίας, Theresa May, αποκάλυψε ότι η Βρετανία θα ήταν πρόθυμη να πληρώσει για να παραμείνει μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) –μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών οργανισμών– μετά το Brexit (την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Μάρτιο του 2019).
Ο EMA είναι υπεύθυνος για την επιστημονική αξιολόγηση, επίβλεψη και παρακολούθηση της ασφάλειας φαρμάκων που αναπτύσσονται από φαρμακευτικές εταιρείες για χρήση στην Ε.Ε.
Πρόθεση της Βρετανίδας πρωθυπουργού είναι να εξασφαλιστεί ότι τα φαρμακευτικά προϊόντα που θα κυκλοφορούν στη χώρα, θα υποβάλλονται μόνο σε μία σειρά εγκρίσεων και σε μία χώρα. Επίσης δήλωσε ότι «οι οργανισμοί αυτοί διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό και την επιβολή κανόνων. Αν κατορθώσουμε να διατηρήσουμε τη συμμετοχή μας σε αυτούς, θα είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε την τεχνική μας εμπειρία».
Ο δρ. Andrew Dearden, μέλος του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου (BMA) χαιρέτισε την απόφαση να επιτευχθεί μια συνεργατική συμμετοχή στον ΕΜΑ, δηλώνοντας: «Ο EMA μπορεί να βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην έγκαιρη και ασφαλή πρόσβαση στα φάρμακα, ενώ θα συμβάλλει και στην πρόσβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φάρμακα που αναπτύσσονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θέλουμε να δούμε την κυβέρνηση να συνεργαστεί στενά με τον EMA, μέσω επίσημης συμφωνίας, προκειμένου να συνεχίσει να υποστηρίζει και να συμμετέχει στις αξιολογήσεις για εγκρίσεις φαρμάκων».
Ωστόσο, επικρατεί και η άποψη ότι ο ΕΜΑ δεν θα διαπραγματευθεί εύκολα μια τέτοια συνεργασία.