Ο ΕΟΦ, ο ΕΜΑ και οι εταιρείες-ΚΑΚ των φαρμακευτικών προϊόντων λεβοθυροξίνης στην Ελλάδα ενημερώνουν ότι η βιοτίνη ενδέχεται να επηρεάζει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ανοσολογικών εξετάσεων του θυρεοειδούς, οι οποίες βασίζονται σε αλληλεπίδραση βιοτίνης/στρεπταβιδίνης.
Αυτές οι εξετάσεις χρησιμοποιούνται ευρέως στην κλινική πρακτική για τον έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδούς και για την προσαρμογή της δοσολογίας της λεβοθυροξίνης και ανάλογα με την αρχή μεθόδου ανάλυσης των εργαστηριακών εξετάσεων, τα αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν ψευδώς αυξημένα ή ψευδώς μειωμένα.
Οι αρμόδιοι τονίζουν ότι εάν τα αποτελέσματα των ελέγχων δεν συνάδουν με την κλινική εικόνα και/ή άλλες εξετάσεις, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πιθανή επίδραση της βιοτίνης και συνιστούν να ενημερώνεται το εργαστήριο για τη λήψη της, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές εξετάσεις. Επίσης οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται ότι οι πολυβιταμίνες και τα συμπληρώματα για τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια μπορεί να περιέχουν βιοτίνη.
Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες των προϊόντων που περιέχουν λεβοθυροξίνη (ΠΧΠ και τα φύλλα οδηγιών χρήσης) θα αναθεωρηθούν προκειμένου να συμπεριλάβουν την αναφορά για την ενδεχόμενη επίδραση της βιοτίνης στις ανοσολογικές εξετάσεις του θυρεοειδούς. Το κείμενο υπογράφουν οι εταιρείες: Uni-Pharma, Ιουλία και Ειρήνη Τσέτη Φαρμακευτικά Εργαστήρια, Galenica, Merck, IBSA Farmaceutici Italia SRL (και ο υπεύθυνος διανομής των προϊόντων FARAN), Angelini Pharma Hellas και NI-THE.