Η βανκομυκίνη, μια αντιβιοτική ουσία που χρησιμοποιείται εδώ και περίπου 60 χρόνια σε περιπτώσεις εξαιρετικά ανθεκτικών παθογόνων μικρο-οργανισμών, όπως ο σταφυλόκοκκος MRSA, τροποποιήθηκε για να γίνει ακόμη πιο ισχυρή.
Ως γνωστόν τα μικρόβια δεν σταματούν να εξελίσσονται και να μεταλλάσσονται, ώστε να αναπτύσσουν όλο και μεγαλύτερη αντίσταση στα αντιβιοτικά, ακόμα και τα πολύ ισχυρά, όπως η βανκομυκίνη. Το φαινόμενο αυτό παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, γιΆ αυτό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για μια διαφαινόμενη σοβαρή απειλή ενάντια στη δημόσια υγεία και καλεί του ειδικούς να παύσουν την κατάχρηση αντιβιοτικών.
Μέχρι πρόσφατα, είχαν γίνει δύο τροποποιήσεις στη βανκομυκίνη από τους επιστήμονες, ώστε να την καταστήσουν πιο αποτελεσματική, και τώρα έγινε και μια τρίτη από την επιστημονική ομάδα του Τμήματος Χημείας του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps στην Καλιφόρνια.
Η βανκομυκίνη έγινε 25.000 χιλιάδες φορές πιο δραστική, με αποτέλεσμα στα εργαστηριακά τεστ να καταπολεμήσει βακτήρια (εντερόκοκκους VRE) που είχαν εμφανίσει ανθεκτικότητα στις προηγούμενες μορφές της. Η αποτελεσματικότητά της διατηρήθηκε ακόμα και μετά από 50 «γύρους» έκθεσης στο συγκεκριμένο επικίνδυνο βακτήριο (τη στιγμή που τα περισσότερα αντιβιοτικά συνήθως εξασθενούν μετά από λίγους «γύρους»).
Η τόσο μεγάλη «ενίσχυση» της βανκομυκίνης σημαίνει ότι θα μπορεί πλέον να καταπολεμήσει μια επικίνδυνη λοίμωξη ακόμη και με πολύ λιγότερη ποσότητα.
Εκτιμάται ότι η νέα μορφή της θα είναι διαθέσιμη σε περίπου 5 χρόνια, καθώς πρέπει να περάσει από 30 διαδοχικά βήματα, στα οποία περιλαμβάνονται δοκιμές σε ζώα και ανθρώπους.
Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).