Τα κρυολογήματα και οι πονοκέφαλοι, που ταλαιπωρούν πολλούς τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου εξαιτίας της υγρασίας και της πτώσης της θερμοκρασίας, μετατρέπουν εκατομμύρια άτομα σε «γιατρούς του εαυτού τους». Αντί να συμβουλευθούν κάποιον γιατρό, επιλέγουν αυτόνομα τη φαρμακευτική αγωγή που νομίζουν ότι είναι κατάλληλη για την περίπτωσή τους.
Το θέμα αυτό απασχόλησε το ετήσιο Γερμανικό Συνέδριο για τον Πόνο που διεξάγεται αυτές τις ημέρες (11-14 Οκτωβρίου) στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης στη Γερμανία. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Forsa στην ίδια περιοχή, το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων καταναλώνουν τουλάχιστον μια φορά το μήνα κατά το δοκούν φάρμακα που δεν απαιτούν ιατρική συνταγή, προκειμένου να αντιμετωπίσουν διάφορα ενοχλήματα.
Οι ειδικοί παρατηρούν αυτό το φαινόμενο με ανάμεικτα συναισθήματα. «Η αυτόνομη επιλογή φαρμακευτικής αγωγής χωρίς ιατρικές συμβουλές ή μια τυφλή παραγγελία μέσω άλλων καναλιών πώλησης (σ.σ. π.χ. διαδίκτυο) μπορεί να γίνουν επικίνδυνες», προειδοποιεί ο Γιόζεφ Καμερμάιερ, αντιπρόεδρος του Βαυαρικού Συνδέσμου Φαρμακοποιών. Κατά τη γνώμη του, οι φαρμακοποιοί καλούνται να λειτουργήσουν σαν ένα είδος φίλτρου για τη σωστή καθοδήγηση των ασθενών ως προς την επιλογή των κατάλληλων φαρμάκων.
Κανένα φάρμακο δεν είναι αθώο
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ετήσια ατομική δαπάνη για φάρμακα που επέλεξαν μόνοι τους οι ασθενείς ανέρχεται στη Γερμανία σε 50 ευρώ.
Περίπου ένα τρίτο των σκευασμάτων που πωλούνται στα φαρμακεία δεν απαιτούν συνταγή. Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν αναγνωρίσει εδώ και καιρό την τάση των καταναλωτών να προμηθεύονται με δική τους πρωτοβουλία φάρμακα για να καταπολεμήσουν το συνάχι, το βήχα και τον πονόλαιμο. Το εμπόριο παυσίπονων σκευασμάτων που χορηγούνται χωρίς συνταγή και οποιαδήποτε ιατρική σύσταση ανθεί και η τάση εμφανίζεται ανοδική.
«Η αυτόνομη κατανάλωση φαρμάκων έχει διευρυνθεί από τότε που για τα περισσότερα μη συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά σκευάσματα δεν γίνεται πλέον επιστροφή δαπάνης από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά πρέπει να πληρώνονται από τους ίδιους τους ασθενείς», εξηγεί ο Γιόζεφ Καμερμάιερ, ο οποίος υπογραμμίζει πάντως ότι το γεγονός ότι κάποια φάρμακα δεν απαιτούν συνταγή, δεν συνεπάγεται ότι είναι αθώα.
«Κάθε φάρμακο έχει επιθυμητές και ανεπιθύμητες ενέργειες», τονίζει ο Γερμανός φαρμακοποιός.