Η ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από διάφορες μορφές καρκίνου, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.
Μελετώντας στοιχεία για περισσότερους από 130.000 επαγγελματίες υγείας που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για 32 χρόνια και απαντούσαν τακτικά σε ερωτήσεις για τη λήψη του φαρμάκου, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι όσοι λάμβαναν τακτικά ακετυλοσαλικυλικό οξύ είχαν λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο.
Αναλυτικά, η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρήθηκε στον καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε στο 30% από τους τακτικούς λήπτες ασπιρίνης.
Επίσης η μελέτη έδειξε μειωμένο κίνδυνο θανάτου:
- κατά 11% από καρκίνο του μαστού σε γυναίκες
- κατά 23% από καρκίνο του προστάτη σε άνδρες
- κατά 14% από καρκίνο του πνεύμονα.
Προσοχή! Δεν θα λαμβάνουμε ασπιρίνη για να γλιτώσουμε από τον καρκίνο
Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν ότι το ακετυλοσαλικυλικό οξύ σε χαμηλές δόσεις μπορεί να έχει κάποια προστατευτική δράση από τον καρκίνο, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όπως επισημαίνει ο Δρ Έρνεστ Χοκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και το Αντικαρκινικό Κέντρο «M.D. Anderson» στο Χιούστον, εξηγώντας: «αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας θα πρέπει να ξεκινήσει να παίρνει ασπιρίνη για να γλιτώσει από τον καρκίνο». Η ασπιρίνη, όπως και κάθε φάρμακο, έχει τεκμηριωμένους κινδύνους, π.χ. εν προκειμένω τη γαστρεντερική αιμορραγία και το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η καθημερινή λήψη ακετυλοσαλικυλικού οξέος σε χαμηλή δόση (81mg/ημέρα) ενδείκνυται αποκλειστικά σε άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της
Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου, στην Ουάσινγκτον.