Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

Η άσκηση μπορεί να προστατεύσει από μελλοντική κατάθλιψη

4/10/2017 2:48:02 μμ
Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη στο είδος της επιστημονική έρευνα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η άποψη ότι η άσκηση, σε οποιαδήποτε ένταση ή συχνότητα, βελτιώνει τη διάθεση και δρα ευεργετικά σε όλους, πόσω μάλλον σε ανθρώπους που υποφέρουν από ψυχικές παθήσεις, είναι ευρέως διαδεδομένη.

 

Μια νέα μελέτη όμως φέρνει στο φως και την «προστατευτική» δράση της άσκησης από την κατάθλιψη!


Η νέα αυστραλο-νορβηγική μελέτη, η μεγαλύτερη και πιο μακρόχρονη του είδους της, πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Ινστιτούτου Black Dog, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 34.000 άτομα σε βάθος 11 ετών, συσχετίζοντας το επίπεδο σωματικής άσκησης του καθενός με τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.


Σύμφωνα με τα πορίσματά τους:

  • Το 12% των περιστατικών κατάθλιψης (12%) θα ήταν δυνατό να αποφευχθεί, αν οι συμμετέχοντες έκαναν τουλάχιστον μία ώρα άσκησης την εβδομάδα.
  • Όσοι δεν ασκούνταν καθόλου, είχαν κατά μέσο όρο 44% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη, σε σχέση με όσους ασκούνταν μία έως δύο ώρες την εβδομάδα.
  • Δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ γυμναστικής (ανεξαρτήτως έντασης ή συχνότητας) και της πιθανότητας εκδήλωσης άγχους στο μέλλον.

Ενδιαφέρον προκαλεί ότι το άγχος δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τη φυσική δραστηριότητα, τουλάχιστον όσον αφορά την πρόληψή του, ενώ η κατάθλιψη δείχνει ότι μπορεί και να προληφθεί!


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής "American Journal of Psychiatry".

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με νέα έρευνα της MRB
Φυσικό αποσμητικό σε στικ για 24ωρη προστασία χωρίς ίχνη






Σχετικά άρθρα

1ο Φεστιβάλ Υγείας για την Οικογένεια από το Infokids.gr
Πρόληψη και προαγωγή της καλής υγείας – Μία ενημερωτική και διαδραστική ημερίδα
Το TBT-S έρχεται να «χτυπήσει» τις διατροφικές διαταραχές στη ρίζα τους
Το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών αποβλέπει στην κάλυψη αυτής της ανάγκης
Πρόγραμμα MEDforSEA: Προστασία της υδρόβιας ζωής μέσω της βιώσιμης διαχείρισης φαρμάκων
Μια συνεργασία του GIVMED και του Cyclades Preservation Fund