Ο ερευνητικός φαρμακευτικός κλάδος της Ευρώπης μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην οικονομική και αναπτυξιακή αποκατάσταση της ηπείρου, διασφαλίζοντας τη μελλοντική ανταγωνιστικότητά της στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA).
Η EFPIA πρόσφατα δημοσίευσε τα αριθμητικά στοιχεία και δεδομένα του κλάδου, τονίζοντας ότι χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης η ανάπτυξη των φαρμάκων εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Οι ερευνητικές μέθοδοι εξελίσσονται, εξηγεί στο σχετικό έγγραφο, ενώ ακόμη παρουσιάζονται νέες δυνατότητες στον ορίζοντα, οι οποίες πηγάζουν από τις εξατομικευμένες θεραπείες και τη δυνατότητα αξιοποίησης των μεγάλων δεδομένων (big data).
Η EFPIA μάλιστα υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο του ερευνητικού φαρμακευτικού κλάδου στην ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ αναφέρεται και στις κύριες τάσεις της οικονομικής μετατόπισης στη βιομηχανία, καθώς και στη θέση της γηραιάς ηπείρου σε παγκόσμιο επίπεδο:
- Το 2013 ο κλάδος στην Ευρώπη επένδυσε περίπου 30.630 εκατομμύρια ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D). Καταγράφηκε μάλιστα ότι απασχολεί περισσότερους από 690 χιλιάδες υπαλλήλους, ενώ έμμεσα συμβάλλει κατά 3 με 4 φορές περισσότερο στην παραγωγή θέσεων εργασίας. Ωστόσο, η φαρμακευτική βιομηχανία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις από το αυστηρό ρυθμιστικό περιβάλλον και το αυξανόμενο κόστος του R&D, λόγω των μέτρων λιτότητας που εισάγουν οι κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη από το 2010.
- Η EFPIA παράλληλα σημειώνει ότι υπάρχει μια γρήγορη ανάπτυξη στις αγορές και στο ερευνητικό περιβάλλον των αναδυόμενων οικονομιών, όπως της Βραζιλίας, της Κίνας και της Ινδίας, κατευθύνοντας σταδιακά τις οικονομικές και ερευνητικές δραστηριότητες από την Ευρώπη προς εκείνες τις χώρες. Το 2013 η βραζιλιάνικη και η κινεζική αγορά σημείωσαν 17% και 14% ανάπτυξη αντίστοιχα, σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ που σημείωσαν 1% και 3% ανάπτυξη αντίστοιχα.
- Το 2013, όπως τονίζει η EFPIA, η Βόρεια Αμερική αντιπροσώπευε το 41% των παγκόσμιων πωλήσεων φαρμακευτικών προϊόντων σε σύγκριση με την Ευρώπη, που αντιστοιχούσε στο 27,4%. Σύμφωνα μάλιστα με το IMS Institute, το 55% των πωλήσεων νέων φαρμάκων κατά την περίοδο 2009-2013 έγιναν στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη το 23%.
- Τέλος, το έγγραφο αναφέρεται στον κατακερματισμό της φαρμακευτικής αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον οποίο προέκυψε ένα παράλληλο και κερδοφόρο εμπόριο. Ως αποτέλεσμα δεν υπάρχει όφελος ούτε για την κοινωνική ασφάλεια ούτε για τους ασθενείς, ενώ και ο κλάδος στερείται επιπλέον πόρων για τη χρηματοδότηση ερευνών. Το παράλληλο εμπόριο φαρμάκων το 2012 εκτιμήθηκε στο ποσό των 5.465 εκατομμυρίων ευρώ (εργοστασιακή αξία).
Πηγή: pmjournal.gr