Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Η αλήθεια του Γεωργιάδη για τα φάρμακα

14/4/2014 10:23:38 πμ
Η απάντηση του υπουργού Υγείας για την αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Στο protagon.gr ο κ. Βασίλης Βενιζέλος θίγει το επίμαχο θέμα της αύξησης «ακόμη και κατά... 100% στην οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων (συμμετοχή συν διαφορά επί της μειωμένης ασφαλιστικής τιμής) για την προμήθεια των φαρμάκων».

Για να εξηγήσει το πρόβλημα, λαμβάνει μια συνταγή με τρία (3) κουτιά Prezolon tabl. 5mg 30, τέσσερα (4) κουτιά Lipitor tabl. 20mg 14 και δύο (2) κουτιά Ideos chew.tabl 500mg 60 και αναλύει: «Πριν από την έκδοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, στις 6 Φεβρουαρίου 2014, το συνολικό κόστος της συνταγής ήταν 62,45 ευρώ, το οποίο στις 3 Απριλίου 2014, μετά την έκδοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, μειώθηκε στα 31,27 ευρώ. Κι ενώ θα περίμενε κάθε καλοπροαίρετος παρατηρητής και ασφαλισμένος αυτή η σημαντική μείωση να «μετρήσει», έστω εν μέρει, υπέρ του ασφαλισμένου, δείτε τι συμβαίνει: Πριν από την έκδοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, στις 6 Φεβρουαρίου 2014, το πληρωτέο από τον ασφαλισμένο ποσό ήταν 20,85 ευρώ, το οποίο στις 3 Απριλίου 2014, μετά την έκδοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, αυξήθηκε στα... 42 ευρώ! Την ίδια στιγμή, ασφαλώς, ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει στις 6 Φεβρουαρίου 2014 ποσό ίσο με 46,84 ευρώ, ενώ στις 3 Απριλίου 2014, όταν εκτοξεύεται στα ύψη η οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων δηλαδή, ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει μόλις... 22,45 ευρώ!
Κύριε υπουργέ της Υγείας, αυτό δεν λέγεται μείωση στις τιμές των φαρμάκων, αυτό ονομάζεται -στην πραγματικότητα- μετακύλιση κόστους από τα φάρμακα και τον ΕΟΠΥΥ στους ιδίους τους ασφαλισμένους...»

Ο υπουργός Υγείας, 'Αδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να απαντήσει στο εν λόγω άρθρο, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Αντί για το Prezolon μπορείτε να πάρετε άλλο φάρμακο με 44 λεπτά συμμετοχή ανά κουτί. 'Αρα 1,32 για τα τρία κουτιά. Με το Prezolon θα πληρώνατε 2,52 για τα ίδια κουτιά. Σε αντικατάσταση του Lipitor με την ίδια δραστική ουσία, μπορείτε να βρείτε φάρμακα με τα μισά λεφτά. Δηλ. με 15,09 αντί για 31,41. Σε αντικατάσταση του Ideos, υπάρχει φάρμακο με 0,66 αντί για 7,06. Αρα σύνολον συμμετοχής ασφαλισμένου στα φάρμακα και στις δόσεις που είπατε: 17,07 αντί για 46,84.
Η διαφορά αυτή όμως είναι προϊόν επιλογής του ασφαλισμένου και το κυριότερο, με τις μειώσεις των τιμών, που έγιναν και που θα ακολουθήσουν, εάν θέλει να πάρει τα πρωτότυπα θα τα αγοράζει φθηνότερα από πριν, απλώς ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώνει τα ακριβά φάρμακα απλώς και μόνον κάνοντας τα χατίρια των εταιρειών.»

Στην απάντησή του ο υπουργός δίνει και την είδηση για μια νέα «παροχή» για τους ασθενείς επί των συνταγών: «Επειδή είναι δύσκολο για τον ασφαλισμένο να γνωρίζει κάθε φορά αυτές τις λεπτομέρειες, δώσαμε εντολή στην ΗΔΙΚΑ και άμεσα θα τυπώνεται κάτω από την συνταγή του γιατρού, όλος ο κατάλογος με τα φάρμακα της ίδιας ή ισοδύναμης δραστικής ουσίας με την χαμηλότερη συμμετοχή. Έτσι ο ασθενής θα ξέρει τις επιλογές που έχει και θα αποφασίζει μόνος του εάν θέλει να αυξήσει ή να μειώσει τη συμμετοχή του στα φάρμακά του.»

Το άρθρο του ο υπουργός Υγείας κλείνει ως εξής: «Στη μάχη για την αύξηση των πωλήσεων των γενόσημων φαρμάκων πρέπει όλοι να είστε σύμμαχοι. Δεν είναι στοίχημα προσωπικό δικό μου, αλλά εθνική ανάγκη. Μόνον έτσι θα βρούμε τα χρήματα και για να εγκρίνουμε νέα φάρμακα που μπορεί να σώσουν ζωές, αλλά και για να ρίξουμε ακόμη περισσότερο τις τιμές προς όφελος όλων μας. Σε κάθε περίπτωση, επειδή γνωρίζω την αγαθή σας πρόθεση εποικοδομητικής κριτικής, είμαι στην διάθεσή σας.»

 

 

 


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση