Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Guardian: «Πανικός στα φαρμακεία στην Ελλάδα λόγω έλλειψης φαρμάκων»

28/2/2013
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παρουσιάζει τη φαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα μας η βρετανική εφημερίδα Guardian, λόγω της άρνησης πολλών φαρμακευτικών εταιρειών να εξακολουθούν να προμηθεύουν την Ελλάδα με φάρμακα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παρουσιάζει τη φαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα μας η βρετανική εφημερίδα Guardian, λόγω της άρνησης πολλών φαρμακευτικών εταιρειών να εξακολουθούν να προμηθεύουν την Ελλάδα με φάρμακα.


Το μεγάλο αφιέρωμα του Guardian στις φαρμακευτικές ελλείψεις στη χώρα μας έχει ως εξής:


Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις από φάρμακα εν μέσω ισχυρισμών ότι οι φαρμακευτικές πολυεθνικές έχουν σταματήσει τις αποστολές προς τη χώρα, λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανησυχίας ότι τα φάρμακα θα εξάγονται από μεσάζοντες καθώς οι τιμές είναι υψηλότερες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Σε εκατοντάδες φάρμακα παρατηρείται χαμηλός ρυθμός ανεφοδιασμού και η κατάσταση χειροτερεύει σύμφωνα με την ελληνική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων. Η κυβέρνηση έχει καταρτίσει μια λίστα με περισσότερες από 50 φαρμακευτικές εταιρείες τις οποίες κατηγορεί ότι έχουν σταματήσει να προμηθεύουν τη χώρα μας εξαιτίας των χαμηλών τιμών.

 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα από 200 φαρμακευτικά προϊόντα να επηρεάζονται άμεσα, ανάμεσα στα οποία προϊόντα που συνταγογραφούνται σε θεραπείες για την αρθρίτιδα, την ηπατίτιδα C και την υπέρταση, τη χοληστερίνη, αντιβιοτικά, και άλλα.

 

Την Τρίτη ανακοινώθηκε από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό η περικοπή της παροχής αίματος προς την Ελλάδα επειδή δεν πλήρωνε εγκαίρως οφειλές της.

 

Η λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου στη φαρμακευτική βιομηχανία όπως η Pfizer, η Roche, η Sanofi, η GlaxoSmithKline και η AstraZeneca.

 

Ο καθηγητής Γιάννης Τούντας, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων, δήλωσε ότι «οι εταιρείες ακυρώνουν τις προμήθειες, διότι η Ελλάδα δεν προσφέρει κέρδος για αυτές και ανησυχούν ότι τα προϊόντα τους θα εξαχθούν από εμπόρους σε πιο πλούσιες χώρες μέσω του παράλληλου εμπορίου καθώς οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη».

 

Η ρυθμιστική αρχή έχει διερευνήσει 13 φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν μειώσει τις προμήθειες και παρέδωσε τα ονόματα των οκτώ στο υπουργείο Υγείας.

 

Ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δημήτρης Καραγεωργίου, επιβεβαιώνει τις ελλείψεις. «Θα έλεγα ότι οι προμήθειες έχουν μειωθεί κατά 90%. Οι ασθενείς μού εκφράζουν φόβους ότι θα χάσουν την πρόσβασή τους στα φάρμακα συνολικά. Περίπου 300 φάρμακα έχουν πολύ αργό ρυθμό ανεφοδιασμού, στα οποία συμπεριλαμβάνονται φάρμακα για ασθενείς με καρκίνο και άτομα που πάσχουν από κλινική κατάθλιψη. Είναι ντροπή».

 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Φρουζής, είναι λίγο πιο καθησυχαστικός. «Υπάρχουν πολύ λίγες εταιρείες που δεν προμηθεύουν την ελληνική αγορά με πολύ λίγα προϊόντα. Ο λόγος είναι ένας συνδυασμός των χαμηλών τιμών των φαρμάκων μας και του απλήρωτου χρέους», δηλώνει.

 

Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι φαρμακοποιοί συχνά δηλώνουν συγκλονισμένοι από ανθρώπους που προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν τα φάρμακα που θα σώσουν τη ζωή τους. Ταλαντευόμενοι ανάμεσα στην οργή και την απελπισία, οι πελάτες παρακαλούν τους φαρμακοποιούς να τους δώσουν φάρμακα που συχνά δεν έχουν σε απόθεμα.

 

Τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και τα νοσοκομεία οφείλουν στις φαρμακευτικές εταιρείες περίπου 1,9 δις ευρώ, ένα χρέος που χρονολογείται από το 2011, ενώ οι εταιρείες ζητούν να τους δοθούν αυτό το μήνα 500 εκατ. ευρώ.

 

Κάποιες εταιρείες παραδέχονται ότι έχουν σταματήσει να προμηθεύουν τη χώρα με κάποια φάρμακα. Η Pfizer έχει σταματήσει την προμήθεια 16 φαρμάκων και δεν προτίθεται να την ξαναρχίσει. Η Roche αρνείται ότι σταμάτησε να προμηθεύει την Ελλάδα, παραδέχτηκε όμως ότι παρακράτησε προμήθειες από δημόσια νοσοκομεία τα οποία της χρωστούν 200 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι εξακολουθεί να τα προμηθεύει με «κρίσιμα φάρμακα». Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Sanofi Greece δηλώνει ότι εξακολουθεί να προμηθεύει δημόσια νοσοκομεία με φάρμακα που θεωρούνται σωτήρια για τη ζωή, μοναδικά ή αναντικατάστατα.

 

Η GSK, η ΑstraZeneca, η Boehringer Ingelheim και η Novartis, από την άλλη, αρνούνται κατηγορηματικά ότι σταμάτησαν να προμηθεύουν την ελληνική αγορά με οποιοδήποτε προϊόν τους. Επισημαίνουν ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να «διορθώσει» τις χαμηλές τιμές της, καθώς «οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι κατά 20% ή και περισσότερο χαμηλότερες από τις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης».

 

Το άρθρο καταλήγει λέγοντας ότι ο Μάρτιος θα είναι μήνας ζωτικής σημασίας, καθώς οι Έλληνες αξιωματούχοι και οι πιστωτές της Ελλάδας καλούνται να συμφωνήσει για το δημόσιο φαρμακευτικό προϋπολογισμό του 2013, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί. Το 2011 ο προϋπολογισμός ανήλθε σε 3,7 δις. ευρώ για να μειωθεί πέρυσι σε 2,44 δις ευρώ. Ο πρόεδρος του ΕΟΦ ανησυχεί ότι οι πιστωτές μπορεί να φτάσουν τον προϋπολογισμό του 2013 σε 2 δις ευρώ. 2013.

 

Πηγή: e-go.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

Σάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Οι παγκόσμιες τάσεις και οι προκλήσεις στη φαρμακευτική πρακτική
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ