Η Ελλάδα έχει σημειώσει σπουδαία πρόοδο στον τομέα της πρόληψης και του εμβολιασμού, ενώ παράλληλα υπάρχει ομοφωνία μεταξύ όλων των φορέων ότι απαιτείται συλλογική και συστηματική δράση προκειμένου η χώρα να προάγει περαιτέρω τον εμβολιασμό ενηλίκων. Αυτά ήταν τα βασικά συμπεράσματα της επετειακής εκδήλωσης με τίτλο: «Πρόληψη και Αλλαγή Συμπεριφορικού Μοντέλου στην Ελλάδα» που πραγματοποίησε η GSK Ελλάδος, με αφορμή τα 50 και πλέον έτη δυναμικής παρουσίας και συνεισφοράς της στη χώρα.
Οι ομιλητές τόνισαν πως με την υιοθέτηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Εμβολιασμό, την αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών, την υιοθέτηση και επιτήρηση των εμβολιαστικών στόχων, καθώς και τη συστηματική ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού μέσω στοχευμένων δράσεων, η χώρα μπορεί να επιτύχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, ενισχύοντας τη θέση της ως πρότυπο στον τομέα της πρόληψης.
Ο υπ. Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης στην ομιλία του αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο που η Ελλάδα έχει διαγράψει στον τομέα της πρόληψης, ενώ χαρακτήρισε την GSK ως στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας στην καινοτομία.
Από τη μεριά του ο Ant. Biroccio, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της GSK Ελλάδος, υπογράμμισε ότι η πρόληψη αποτελεί στρατηγική ακρογωνιαίας σημασίας για ανθεκτικές κοινωνίες και συστήματα υγείας, σημειώνοντας πως η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε κλινικές δοκιμές και άλλες δραστηριότητες με υψηλό κοινωνικο-οικονομικό αντίκτυπο από το 2017 στην Ελλάδα.
Ο Γιώργος Κατζουράκης, Senior Vice President, Head of Global Product Strategy, Vaccines της GSK, ανέδειξε την ανάγκη για ένα ενοποιημένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Εμβολιασμό, υπογραμμίζοντας τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού, της κλιματικής αλλαγής και της αστικοποίησης στα συστήματα υγείας.
Τέλος, η Phillippa Brown, Senior Vice President Global Clinical Operations της GSK, τόνισε τη σημασία συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη διεύρυνση της πρόσβασης σε εμβολιασμούς, ενώ αναφέρθηκε στη στρατηγική της εταιρείας να προάγει τη δημόσια υγεία μέσω της καινοτομίας και της συνεχούς αυξανόμενης επένδυσης σε κλινικές μελέτες στην Ελλάδα.