Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Γρίπη των Χοίρων: 8 απαντήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

27/4/2009
Οι επίσημες θέσεις των ειδικών στα ερωτήματα που απασχολούν την επικαιρότητα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Με δελτίο τύπου της 26ης Απριλίου 2009, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει απαντήσεις σχετικά με το θέμα της Γρίπης των Χοίρων, το οποίο έχει ήδη θέσει σε επιφυλακή τις υγειονομικές υπηρεσίες των διαφόρων χωρών σε όλο τον κόσμο.

Με δελτίο τύπου της 26ης Απριλίου 2009, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει απαντήσεις σχετικά με το θέμα της Γρίπης των Χοίρων, το οποίο έχει ήδη θέσει σε επιφυλακή τις υγειονομικές υπηρεσίες των διαφόρων χωρών σε όλο τον κόσμο:

  1. Τι είναι η Γρίπη των Χοίρων;

Η Γρίπη των Χοίρων είναι μια υψηλά μεταδοτική αναπνευστική νόσος η οποία κατά βάση προσβάλλει τους χοίρους. Προκαλείται από ειδικά στελέχη του ιού της γρίπης τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι δυνατό να προσβάλλουν και ανθρώπους. Επίσης είναι δυνατός ο συνδυασμός δύο ή περισσότερων διαφορετικών στελεχών ιού της γρίπης στο σώμα του ξενιστή και η δημιουργία «μεταλλαγμένων» στελεχών με νέες ιδιότητες. Ο ιός της Γρίπης των Χοίρων παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα αλλά χαμηλή θνησιμότητα (1-4% μόνο από τα κρούσματα είναι θανατηφόρα). Σε πολλές χώρες εφαρμόζεται εδώ και χρόνια προληπτικός εμβολιασμός των χοίρων για την ανοσοποίησή τους έναντι στον ιό.

  1. Ποιες είναι οι επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία;

Κρούσματα και περιοδικές εξάρσεις αυτών έχουν αναφερθεί στο παρελθόν σε διάφορες χώρες. Ενώ τα συμπτώματα ήταν γενικά ήπια και δεν διέφεραν σημαντικά απ’ αυτά της εποχιακής γρίπης, σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρθηκαν σοβαρά περιστατικά με πνευμονία που κατέληξε σε θάνατο. Εξαιτίας της ομοιότητας με την «κοινή» γρίπη και της απουσίας συμπτωμάτων σε αρκετές περιπτώσεις, δεν είναι εύκολο να διευκρινιστεί πόσα από τα περιστατικά γρίπης που σημειώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο οφείλονται στον ιό της Γρίπης των Χοίρων.

  1. Που έχουν σημειωθεί ανθρώπινα κρούσματα;

Μέχρι πρόσφατα η νόσος της Γρίπης των Χοίρων θεωρούνταν ενδημική στις ΗΠΑ αλλά είχαν αναφερθεί κρούσματα (σε χοίρους) και σε άλλες χώρες του κόσμου. Επισήμως, ανθρώπινα κρούσματα είχαν αναφερθεί μόνο στη Β. Αμερική και στην Ισπανία.

  1. Πως μολύνονται οι άνθρωποι;

Η μόλυνση σε ανθρώπους γίνεται απευθείας από προσβεβλημένους χοίρους. Ωστόσο έχουν σημειωθεί περιστατικά μετάδοσης του ιού από προσβεβλημένο άνθρωπο σε άλλον άνθρωπο, ιδιαίτερα σε κλειστούς και συνωστισμένους χώρους.

  1. Είναι ασφαλής η κατανάλωση χοιρινού κρέατος και παραγώγων;

Ναι. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γρίπη των Χοίρων μπορεί να μεταδοθεί σε ανθρώπους από την κατανάλωση σωστά μαγειρεμένου χοιρινού κρέατος ή παραγώγων αυτού. Ο ιός της Γρίπης των Χοίρων καταστρέφεται σε θερμοκρασίες μαγειρέματος 70 βαθμών Κελσίου και άνω.

  1. Υπάρχει κίνδυνος πανδημίας;

Ο ιός της Γρίπης των Χοίρων, από τη στιγμή που έχει πρακτικά τη δυνατότητα να προσβάλλει και ανθρώπους, θα μπορούσε να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο και να πυροδοτήσει μια πανδημία γρίπης. Τα χαρακτηριστικά και οι επιπτώσεις αυτής θα ήταν δύσκολο όμως να προβλεφθούν, από τη στιγμή που υπεισέρχονται παράγοντες όπως ο βαθμός μολυσματικότητας του ιού, η υπάρχουσα ανοσία μεταξύ των ανθρώπινων πληθυσμών, η προστασία από αντισώματα έναντι της «κοινής» εποχιακής γρίπης και ο βαθμός φυσικής υγείας των ανθρώπων.

  1. Υπάρχει εμβόλιο που να προστατεύει τους ανθρώπους από τη Γρίπη των Χοίρων;

Δεν υπάρχει επί του παρόντος εμβόλιο έναντι του συγκεκριμένου στελέχους της Γρίπης των Χοίρων. Επίσης δεν είναι απόλυτα διασαφηνισμένο αν τα υπάρχοντα εμβόλια έναντι της «κοινής» εποχιακής γρίπης θα μπορούσαν να προστατέψουν τους ανθρώπινους πληθυσμούς από τη νόσο.

  1. Τι θεραπείες υπάρχουν διαθέσιμες αυτή τη στιγμή;

Υπάρχουν αρκετά αντιϊικά φάρμακα τα οποία μπορούν να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την «κοινή» εποχιακή γρίπη. Τέτοια φάρμακα είναι 1) οι Αδαμαντάνες (αμανταδίνη και ριμανταδίνη) και 2) οι Αναστολείς Νευραμινιδάσης της γρίπης (οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη). Δεν είναι γνωστό κατά πόσο τα σκευάσματα αυτά είναι αποτελεσματικά απέναντι στον ιό της Γρίπης των Χοίρων, τα επιδημιολογικά δεδομένα όμως από την πρόσφατη έξαρση στις ΗΠΑ και στο Μεξικό δείχνουν ότι οι αναστολείς νευραμινιδάσης είναι αποτελεσματικοί (ενώ υπάρχει ανθεκτικότητα απέναντι στις αδαμαντάνες). Για το λόγο αυτό οι υγειονομικές αρχές της κάθε χώρας θα πρέπει να αξιολογούν το προφίλ «ευαισθησίας» των πιθανών στελεχών του ιού και να χορηγούν στους ασθενείς τα κατάλληλα φάρμακα.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Παρουσιάστηκε από την ΕΠΕ με αφορμή το 33ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο






Σχετικά άρθρα

Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση
Σημαντικές οι νέες εξελίξεις στη θεραπεία της κυστικής ίνωσης
Σύμφωνα με τους ομιλητές του Πανελλήνιου Συνεδρίου Κυστικής Ίνωσης 2024
Το φάρμακο της χρονιάς για το 2024 σύμφωνα με το Science
Έχει δείξει 100% αποτελεσματικότητα και αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025