Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Γνωστό αντικαρκινικό φάρμακο θεράπευσε το AIDS

19/12/2017 12:42:22 μμ
Επιφυλακτικοί παραμένουν προς το παρόν οι επιστήμονες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Γνωστό αντικαρκινικό φάρμακο, το nivolumab, θεράπευσε το AIDS σε ασθενή, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Pitié-Salpêtrièreστο Παρίσι της Γαλλίας.


Το nivolumab είναι μονοκλωνικό αντίσωμα που αναστέλλει τον υποδοχέα PD-1, εμποδίζοντας έτσι την αδρανοποίηση των ανοσοποιητικών Τ-κυττάρων και βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Το φάρμακο ενδείκνυται κατά των καρκίνων των πνευμόνων, των νεφρών, καθώς και του μελανώματος, ενώ προσφάτως πήρε έγκριση για τη θεραπεία του ουροθηλιακού καρκινώματος, του λεμφώματος Hodgkin και των καρκίνων κεφαλής και τραχήλου εκ πλακωδών κυττάρων (SCCHN).


Σύμφωνα με την πρόσφατη γαλλική έρευνα, ένας 51χρονος ασθενής, που διαγνώστηκε με HIV το 1995 και καρκίνο των πνευμόνων το 2015, έλαβε θεραπεία με nivolumab και εμφάνισε δραστική και μόνιμη (μέχρι σήμερα) μείωση του ιού HIV στον οργανισμό του.


Οι επιστήμονες ωστόσο παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς πρόκειται για μοναδικό περιστατικό και –επειδή έχει περάσει μόνο ένας χρόνος από την έναρξη της θεραπείας του με nivolumab– δεν είναι γνωστό αν ο ιός επανεμφανιστεί. Ωστόσο δεν παύει να αποτελεί ένα ελπιδοφόρο νέο για τους ασθενείς, είτε είναι καρκινοπαθείς είτε όχι.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ογκολογίας "Annals of Oncology".

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics