Μια εφαρμογή-πολυεργαλείο για γιατρούς, φαρμακοποιούς αλλά και ασθενείς είναι διαθέσιμη στο Google Play εδώ και ένα χρόνο (για κινητά android). Η Recipe ξεκίνησε ως μια προσπάθεια εύρεσης της συμμετοχής που πληρώνει ο ασθενής στα φαρμακεία και πλέον έχει εξελιχθεί, ώστε να παρέχει άμεσα πληροφορίες για τις τιμές όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.
Η εφαρμογή έχει καθημερινά καινούρια «κλικ» για download και αρκετά κολακευτικά σχόλια, με τη βαθμολογία της να παραμένει σταθερή στο 5.0 από τότε που «ανέβηκε»! Πρόκειται για μια πρωτότυπη και μοναδική εφαρμογή στο Google Play σήμερα και στόχος είναι να συνεχίσει να υπάρχει ως ένα χρήσιμο δωρεάν εργαλείο για την ιατρική και φαρμακευτική κοινότητα, να βελτιωθεί περαιτέρω ως προς τον αριθμό των λειτουργιών και την εμφάνιση, καθώς και να επεκταθεί σε χρήστες iphone.
Πώς προέκυψε η ιδέα
Η ιδέα του φαρμακοποιού Γεώργιου Σολούπη που τη δημιούργησε προέκυψε από τους συναδέλφους του φαρμακοποιούς και τους ίδιους τους ασθενείς που συνεχώς ρωτούσαν λόγω άγνοιας ή λόγω της οικονομικής κρίσης: «Πόσο είναι η συμμετοχή στη συνταγή μου;» ή «πόσο κοστίζει το τάδε φάρμακο;».
Επίσης οι φαρμακοποιοί τη συμμετοχή μπορούσαν να την υπολογίσουν μόνο αν ήταν κοντά σε ανοιχτό ηλεκτρονικό υπολογιστή, ενώ οι τιμές επάνω στα κουτιά των φαρμάκων συχνά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα λόγω των συνεχών αλλαγών που επιβάλλει το υπουργείο.
Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για την εφαρμογή Recipe που μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες για τα φάρμακα χωρίς ηλεκτρονικό υπολογιστή, χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και φυσικά ακόμα και από το σπίτι!
Απευθύνεται δε σε γιατρούς, φαρμακοποιούς αλλά και σε ασθενείς που μπορούν να μάθουν γρήγορα και εύκολα τι θα πληρώσουν για τα φάρμακά τους, πριν πάνε στο φαρμακείο.
Περιγραφή της εφαρμογής
Η εφαρμογή περιλαμβάνει τη θετική και την αρνητική λίστα φαρμάκων καθώς και το σύνολο των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) Ελλάδος.
Στην πλήρη λειτουργία της περιλαμβάνει τις παρακάτω δυνατότητες:
α) Εύρεση συμμετοχής με βάση τις ηλεκτρονικές συνταγές που εκδίδει η ΗΔΙΚΑ και τη θετική λίστα φαρμάκων που κατά καιρούς δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τελευταία ανανέωση ΦΕΚ Β 1-9-2017 αριθμ. 3028). Μέσα στο αρχείο ΦΕΚ περιλαμβάνονται οι λιανικές και οι αποζημιούμενες τιμές και με βάση τις επίσημες οδηγίες εύρεσης της συμμετοχής, η εφαρμογή βγάζει αποτελέσματα για το ποσό που θα πληρώσει στο φαρμακείο ανάλογα τα φάρμακα, την ποσότητα και το ποσοστό συμμετοχής. Ακολουθούν τρείς φωτογραφίες της οθόνης όπου φαίνεται η δυνατότητα εύρεσης της συμμετοχής με βάση το όνομα, τη δραστική και το barcode του φαρμάκου.
β) Δίνεται η δυνατότητα σε φαρμακοποιούς και γιατρούς να πληροφορηθούν ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε για το σύνολο των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και να αντλήσουν πληροφορίες για την περιεκτικότητα, τη δραστική ουσία, τη μορφή (με βάση το αρχείο του υπουργείου), την παραγωγό ή διανομέα εταιρεία και αν το φάρμακο είναι πρωτότυπο ή γενόσημο.
Για παράδειγμα: Το Norvasc είναι πρωτότυπο φάρμακο, με περιεκτικότητες 5 ή 10mg, σε μορφή cap, η δραστική ουσία είναι η amplodipine και διακινείται από τη Pfizer.
γ) Στη λειτουργία αναζήτησης της συμμετοχής με βάση τη δραστική, ο χρήστης μπορεί να ενημερωθεί για όλα τα σκευάσματα που κυκλοφορούν και περιέχουν αυτή τη δραστική ουσία (ανεξαρτήτως περιεκτικότητας).
δ) Στη λειτουργία αναζήτησης του φαρμάκου με τη βοήθεια του barcode, ο χρήστης μπορεί να βρει το φάρμακο μέσα από μια μεγάλη βάση δεδομένων με barcode. Περιλαμβάνει δωρεάν λειτουργία ενεργοποίησης scanner με τη βοήθεια της κάμερας του κινητού.
ε) Υπάρχει συγκεντρωτικός κατάλογος όλων των φαρμάκων από όλες τις λίστες (αρνητική, θετική και ΜΗΣΥΦΑ). Σε αυτή τη λειτουργία, ο χρήστης μπορεί να βρει με βάση το όνομα ή το barcode το φάρμακο που τον ενδιαφέρει και την τιμή που έχει καθορίσει το κράτος (λιανική ή προτεινόμενη λιανική).
στ) Σε μια πρόσφατη ενημέρωση συμπεριλήφθηκε η λειτουργία εύρεσης όμοιου φαρμάκου με βάση τη δραστική ουσία σε περίπτωση που ο χρήστης δεν έχει μεγάλη εμπειρία από τις δραστικές ουσίες. Πληκτρολογώντας το όνομα του φαρμάκου βλέπει τη δραστική ουσία και επιλέγοντας από εκεί τη δραστική ουσία, εμφανίζονται όλα τα φάρμακα που περιέχουν αυτή τη δραστική. Επιλέγοντας το επιθυμητό φάρμακο, εμφανίζονται η λιανική τιμή και το barcode. Η λειτουργία αυτή είχε μεγάλη ανταπόκριση και έδωσε στην εφαρμογή αρκετούς καθημερινούς χρήστες.
ζ) Η τελευταία λειτουργία που προστέθηκε ήταν η εύρεση ICDs με ελληνικές διαγνώσεις, η οποία είναι χρήσιμη σε γιατρούς και φαρμακοποιούς. Ο χρήστης μπορεί στο ειδικό πλαίσιο να πληκτρολογήσει είτε τον κωδικό του ICD είτε την κωδική ελληνική λέξη και αμέσως εμφανίζονται αποτελέσματα, αφού η εφαρμογή έχει ψάξει σε όλο το κείμενο των διαγνώσεων. Στην παραπάνω εικόνα επιλέχθηκε o ICD D53, αφού είχε πληκτρολογηθεί η λέξη "βιταμιν".
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή
Οπωσδήποτε θα αναζητηθεί χρηματοδότηση κατά προτίμηση από φαρμακοβιομηχανία ή εταιρεία του χώρου λόγω της μεγάλης επιτυχίας. Η εφαρμογή Recipe έχει καθημερινά 1,5 έως 5 ώρες χρήσης από όλους τους χρήστες. Το μήνα φτάνει τους 600-900 χρήστες αθροιστικά. Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς είναι γιατροί και φαρμακοποιοί, ηλικίας 25-55 χρονών (ηλικίες που έχουν και τη μεγαλύτερη εξοικείωση με τα κινητά και τα τάμπλετ).
Η αναζήτηση χρηματοδότησης γίνεται για τους παρακάτω λόγους:
- Να υποστηριχθεί οικονομικά και να υπάρχει ενδιαφέρον, ώστε να συνεχίσει η εφαρμογή να λειτουργεί και να εξυπηρετεί τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς στην καθημερινότητά τους με τις πρωτότυπες λειτουργίες που περιλαμβάνει.
- Να αναβαθμιστεί αισθητικά και να βελτιωθεί το user Interface (με ανάθεση σε γραφίστα), ώστε να αποκτήσει περισσότερους χρήστες.
- Να προχωρήσει η ανάπτυξη της ίδιας εφαρμογής σε iphone κινητά τηλέφωνα.
Download
Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν την εφαρμογή σε κινητό android από εδώ, με το εικονίδιο Rx .
Δημιουργός: Γεώργιος Σολούπης, φαρμακοποιός, MSc Clinical Pharmacy, Google degree in Android Development