Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


GIVMED προς Π.Φ.Σ.: Απλώς συντονίζουμε τη δωρεά φαρμάκων

3/11/2016 9:34:17 πμ
Η εταιρεία απαντά σε όλα τα ερωτήματα του Συλλόγου που αμφισβήτησε τη νομιμότητά της
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η GIVMED και συγκεκριμένα ο κ. Θανάσης Βράτιμος, συνιδρυτής και business developer της GIVMED, με επιστολή του προς τον Π.Φ.Σ. απαντά σε όλα τα ερωτήματα που είχε θέσει ο Σύλλογος, με τα οποία αμφισβητούταν η νομιμότητα των δραστηριοτήτων της, δικαιώνοντας έτσι το έργο και τη σημαντική της προσφορά προς τα κοινωνικά φαρμακεία και στους φορείς.


Στην απάντησή του, ο κ. Βράτιμος αναφέρει ότι η οργάνωση "GIVMED Share medicine Share life” αποτελεί αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία έχει συσταθεί νομίμως και έχει ως σκοπό την αξιοποίηση των περισσευούμενων φαρμάκων και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα διαχείρισης φαρμάκων.


Αυτό που τονίζεται στην επιστολή είναι ότι η εταιρεία, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής της, «περιορίζεται στο συντονισμό της διαδικασίας δωρεάς φαρμάκων μεταξύ των χρηστών και των κοινωνικών φαρμακείων καθώς και άλλων φορέων που στηρίζουν κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, όπως γηροκομεία, ΜΚΟ.»


Επίσης σημειώνεται ότι η εταιρεία «δεν πραγματοποιεί συλλογή ή αποθήκευση φαρμάκων αλλά συντονίζει απλώς τη δυνατότητα μεταφοράς τους στο πλησιέστερο φορέα. Κάθε χρήστης άλλωστε πληροφορείται αναφορικά με την τοποθεσία του πλησιέστερου φορέα, ώστε να μεταφέρει και να παραδώσει ο ίδιος, εφόσον το επιθυμεί, τα φάρμακα σε αυτό. Εναλλακτικά, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τη δυνατότητα μεταφοράς των φαρμάκων μέσω ενός δικτύου εθελοντών μας, οι οποίοι απλώς μεταφέρουν τα φάρμακα στο πλησιέστερο φορέα, χρησιμοποιώντας πάντοτε μία φόρμα παράδοσης-παραλαβής, η οποία τηρείται στο αρχείο της εταιρείας μας.


Επίσης τονίζεται ότι «μέσω της εφαρμογής δεν δύναται να δωριθούν ναρκωτικά ή φάρμακα τα οποία απαιτούν ειδικές συνθήκες μεταφοράς ή φύλαξης (π.χ. ψυγείο). Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι ενώ κάθε χρήστης μπορεί να καταχωρήσει οποιοδήποτε φάρμακο επιθυμεί, στη συνέχεια πραγματοποιείται φιλτράρισμα, ώστε να αποκλείεται από τη δυνατότητα δωρεάς οποιοδήποτε φάρμακο εμπίπτει στις ως άνω κατηγορίες.»


Αναφέρεται επίσης ότι «η GIVMED δεν πραγματοποιεί η ίδια δωρεά φαρμάκων, δεν συλλέγει φάρμακα, δεν προβαίνει σε έλεγχο της ποιότητάς τους, δεν εκτελεί συνταγές και δεν χορηγεί φάρμακα σε ασθενείς, αλλά έχει ως αποκλειστικό σκοπό τον οργανωμένο συντονισμό των επιθυμούμενων δωρεών ιδιωτών σε φορείς στήριξης κοινωνικά ευπαθών ομάδων ενημερώνοντας κάθε χρήστη ο οποίος ενδιαφέρεται να προβεί ο ίδιος σε δωρεά των περισσευούμενων φαρμάκων του για τον πλησιέστερο φορέα είτε εναλλακτικά αναλαμβάνοντας μέσω εθελοντών την μεταφορά τους σε αυτά. Τα φάρμακα δε που παραδίδονται στα κοινωνικά φαρμακεία ή στους άλλους φορείς στήριξης, ελέγχονται από τον υπεύθυνο σε αυτά φαρμακοποιό, ο οποίος στην συνέχεια μπορεί να ενημερώσει τους ασθενείς για κάθε πιθανή αντένδειξη, να ενημερωθεί για το ιστορικό τους κλπ.


Ο σκοπός της εφαρμογής μας είναι πασίδηλα κοινωνικού χαρακτήρα, είναι άλλωστε γνωστό ότι αντίστοιχες δράσεις αναφορικά με τη δωρεά περισσευούμενων φαρμάκων και τροφίμων οργανώνονται συχνά τόσο από κρατικούς όσο και από ιδιωτικούς φορείς.


Η εταιρεία μας έχει ήδη γνωστοποιήσει τη δράση της τόσο προς τον Σύλλογό σας όσο και προς τον ΕΟΦ, χωρίς να δεχτεί καμία σχετική επιφύλαξη ή προβληματισμό αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής μας. Σημειώνουμε δε ότι μέσω της λειτουργίας της εφαρμογής μας μπορούμε να εντοπίσουμε και φάρμακα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στο σύστημα του ΕΟΦ και να τον ενημερώσουμε σχετικά, όπως ήδη έχουμε πράξει για κάποιες περιπτώσεις.


Σε ό,τι αφορά το ερώτημά σας αναφορικά με τη λήψη άδειας εκ μέρους της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αναφέρουμε ότι η οργάνωσή μας έχει ήδη υποβάλλει σχετική γνωστοποίηση προς την ως άνω Αρχή και τελεί σε πλήρη συμμόρφωση με τις διατάξεις του νόμου 2472/1997 περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.


Με βάση τα ως άνω, φρονούμε ότι απαντούμε με ακρίβεια στα ερωτήματα τα οποία θέτετε και τα οποία αφορούν την αμφισβήτηση της νομιμότητας της δράσης της εταιρείας μας».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση