Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Γιατρός εναντίον ΦΑΝΙΕ

17/6/2015 10:14:26 πμ
Καταγγέλει τα φαρμακεία για αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Η κ. Ανεμοδουρά Βαρβάρα, ιατρός και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά επιτίθεται στο Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδας (ΦΑΝΙΕ), καταγγέλοντας την ανακοίνωση με την οποία ζητά να επιτραπεί επίσημα η παροχή υπηρεσιών υγείας από τα φαρμακεία (δείτε εδώ την ανακοίνωση του ΦΑΝΙΕ).


Ουσιαστικά "ομολογείται", όπως αναφέρει στην καταγγελία της η κ. Ανεμοδουρά, "ότι μέχρι τώρα ανεπίσημα εκτελούσαν ιατρικές πράξεις, δηλ. αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος; Συνεχίζουν δε την ανακοίνωσή τους προτείνοντας να γίνονται απλές διαγνωστικές εξετάσεις - αλήθεια ποιες είναι αυτές; Και διαβητολογικές εξετάσεις στα φαρμακεία;"

Η κ. Ανεμοδουρά αναφέρει επίσης ότι αναγνωρίζει ότι "το φάρμακο σαφέστατα πρέπει να χορηγείται από το φαρμακείο και τους φαρμακοποιούς" αλλά "οι ιατρικές υπηρεσίες, θεραπευτικές και εργαστηριακές, παρέχονται μόνο από τους ιατρούς ανάλογης ειδικότητας και σε ειδικούς αδειοδοτημένους χώρους ιατρεία, εργαστήρια, νοσοκομειακές μονάδες."


Και συνεχίζει ως εξής: "Η άσκηση της Ιατρικης ΔΙΕΘΝΩΣ γίνεται μόνον από ιατρούς με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, με ειδικότητες και εξειδικεύσεις κατοχυρωμένες για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ατομικής υγείας του κάθε ανθρώπου με σεβασμό στην αξία της ζωής. Θεωρείται άμεσα επιβεβλημένο τόσο από τους ιατρικούς φορείς όσο και μεμονωμένα από κάθε ιατρό να προστατεύσουμε το επιστημονικό έργο μας. Η δε πολιτεία στο πλαίσιο της υποχρέωσής της για την προστασία και προάσπιση της υγείας των πολιτών να εφαρμόσει την υπάρχουσα νομοθεσία και να θεσμοθετήσει άμεσα μέτρα σε τυχόν παραβάσεις αυτής.

Επανειλημένως έχει τεθεί υπόψην της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας ότι θα πρέπει να διαφυλάξει το επιστημονικό διεθνές μέτρο της χορήγησης φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα, δηλ. να σταματήσει να γίνεται αυτό που ομολογεί ότι γίνεται ανεπίσημα η ΦΑΝΙΕ καθώς επίσης και ιατρικές πράξεις στο χώρο του φαρμακείου ενέσεις, εμβολιασμοί μέτρησης αρτηριακής πίεσης κλπ.

Οι μέχρι τώρα πολιτικές ηγεσίες μας έλεγαν ότι θα το κάνουν αλλά αυτή η πολιτική ηγεσία οφείλει να το κάνει.


Επιβεβλημένο δε είναι και η φαρμακευτική επιστημονική κοινότητα που υποστηρίζει ότι το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα και δεν πρέπει να χορηγείται σε χώρους πλην του φαρμακείου, κάτι που είναι απόλυτα σωστό, άμεσα πρέπει κι αυτή να αποδεχτεί ότι οι ιατρικές υπηρεσίες παρέχονται από ιατρούς στους αδειοδοτημένους ιατρικούς χώρους."

 


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση