Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τα φαρμακεία πρέπει να παρέχουν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

16/6/2015 1:19:58 μμ
Οι τρεις προτάσεις τις ΦΑΝΙΕ για την επιβίωση των φαρμακείων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Το Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδος (Φ.ΑΝ.Ι.Ε.) τονίζει σε ανακοίνωσή του πως έχει εκφράσει την απόλυτη αντίθεσή του με τη διάθεση φαρμάκων οποιασδήποτε κατηγορίας από άλλα κανάλια πλην φαρμακείου, για λόγους επιστημονικούς, υγειονομικούς και κοινωνικούς. Οι τρέχουσες εξελίξεις δίνουν,όπως επισημαίνει, μια πρώτη τάξης ευκαιρία να επανέλθει η συζήτηση στο επίπεδο της λειτουργίας του φαρμακείου ως σημείου παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ένας τέτοιος χαρακτήρας ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, αξιοποιεί στο μέγιστο τους επιστήμονες φαρμακοποιούς και μειώνει τις κρατικές δαπάνες υγείας, μέσω της πρόληψης και της συμμόρφωσης των ασθενών στη θεραπεία τους. Κυρίως δίνει τη δυνατότητα στο ελληνικό φαρμακείο να αναπτυχθεί και να συμβάλει τα μέγιστα στον εξορθολογισμό των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα οι τρεις προτάσεις της Φ.ΑΝ.Ι.Ε. για την επιβίωση του ελλληνικού φαρμακείου είναι:

1. Να επιτραπεί επίσημα η παροχή υπηρεσιών υγείας από τα φαρμακεία, τόσο των παραδοσιακών (μέτρηση πίεσης, ενέσεις κλπ.), όσο και σύγχρονων, σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες υγείας (Μικροβιολόγους, διαιτολόγους, οπτικούς, αισθητικούς) , όπως απλές διαγνωστικές εξετάσεις, διαβητολογικές υπηρεσίες, υπηρεσίες αισθητικής κλπ.

2. Να επιβεβαιωθεί ο ρόλος του φαρμακοποιού ως συμβούλου και εποπτεύοντα για την ορθή εφαρμογή της θεραπείας των ασθενών, με σύγχρονα πρωτόκολλα και συστήματα παρακολούθησης. Η συμμόρφωση των ασθενών με τη θεραπεία τους, όπως καταδεικνύει η διεθνής εμπειρία, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και την εξοικονόμηση πόρων από τις δαπάνες υγείας.

3. Να αρθεί η απαγόρευση διάθεσης από τα φαρμακεία προϊόντων σχετικών με τη διατροφή, όπως τυποποιημένα τρόφιμα χωρίς γλουτένη ή λακτόζη και τυποποιημένα προϊόντα δημητριακών πρωτεϊνών, υπερτροφών και βιολογικής προέλευσης. Είναι, τουλάχιστον παράδοξο, να τίθεται θέμα πώλησης φαρμάκων (και να έχει επιτραπεί η διάθεση συμπληρωμάτων διατροφής) από άλλα κανάλια, ενώ απαγορεύεται η διάθεση από τα φαρμακεία ειδών που σχετίζονται άμεσα με τη θεραπεία και την αγωγή υγείας.

Κατά την άποψη  των διευρυμένων φαρμακείων, σε αυτά τα σημεία βρίσκεται το μέλλον του φαρμακείου ενώ Έλληνες Πολίτες και Πολιτεία θα επωφεληθούν εάν προχωρήσουν οι προτεινόμενες μεταρρυθμιστικές προτάσεις.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για 2η χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση






Σχετικά άρθρα

ΣτΕ: Είναι νόμιμες οι διατάξεις που περιορίζουν τη διαδικτυακή πώληση ΜΗΣΥΦΑ;
Το ερώτημα για το θέμα απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση