Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Γιατροί: «Πάρτε πίσω το άρθρο για τη δραστική ουσία»

6/11/2012
Με έκτακτη ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (Ι.Σ.Α.) εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο πολυνομοσχέδιο που τέθηκε προς ψηφοφορία στη Βουλή και ειδικά στο άρθρο που αφορά στη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας, κάνοντας λόγο για δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν αποσυρθούν οι επίμαχες τροπολογίες.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Με έκτακτη ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (Ι.Σ.Α.) εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο πολυνομοσχέδιο που τέθηκε προς ψηφοφορία στη Βουλή και ειδικά στο άρθρο που αφορά στη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας, κάνοντας λόγο για δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν αποσυρθούν οι επίμαχες τροπολογίες.


Η ανακοίνωση του Ι.Σ.Α.:


"Αθήνα, 6/11/2012


Όσον αφορά στις ρυθμίσεις των φαρμακευτικών θεμάτων ΙΒ.2. του πολυνομοσχέδιου αναφέρεται στην παράγραφο 11 των ρυθμίσεων αυτών ότι στο τέλος της περίπτωσης β της παραγράφου 5 του άρθρου 21 του Νόμου 4052/2012 (Α? 41) κατηγορηματικά δηλώνεται ότι μερίδιο των συνταγών με εμπορική ονομασία δε μπορεί να υπερβαίνει το 15% της συνολικής αξίας της συνταγής του θεράποντα ιατρού, δηλαδή το 85% της αγωγής που χορηγεί ο θεράπων ιατρός στον ασθενή του θα μπορεί να είναι ανταλλάξιμο από τον οποιονδήποτε φαρμακοποιό εκτελέσει τη συνταγή, χωρίς να έχει στην επιλογή φαρμάκου ο θεράπων ιατρός καμία συμμετοχή.


Δηλαδή το 85% της θεραπευτικής αγωγής δε θα το επιλέγει ο θεράπων ιατρός.


Τονίζουμε ότι:

  • Οι γιατροί δεν είναι λογιστές ούτε πειραματιστές, είναι θεραπευτές. Και έχουν ευθύνη της θεραπευτικής αγωγής που επιλέγουν εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή τους.
  • Οι ασθενείς δεν είναι λογιστικά νούμερα ούτε είναι δοκιμαστικοί σωλήνες, είναι ανθρώπινες ζωές που κινδυνεύουν να χαθούν.

 

Η παράγραφος αυτή του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή έρχεται να επικυρώσει την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ υπ. αριθμ. 40890/28-9-2012 που καθίσταται υποχρεωτική η συνταγογράφηση βάσει της δραστικής ουσίας αποκλειστικά, ακόμη και σε χρόνια νοσήματα.


Για ύστατη φορά, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές για τις οποίες θα υπάρχουν και ηθικοί αυτουργοί.


Καταδικάζουμε δημόσια για ακόμη μία φορά κάθε προσπάθεια μετάθεσης ευθύνης της φαρμακευτικής αγωγής σε μη γιατρούς που θέτει σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών.


Η αλλαγή του σκευάσματος, η επιλογή ενός παρεμφερούς σκευάσματος με την ίδια δραστική ουσία, ή λίγο διαφορετική από τρίτους, εκτός του θεράποντος γιατρού, μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για την αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος και της συμμόρφωσης του ασθενούς στο φάρμακο όσο και για τη ζωή του. Όλα τα φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία, δεν ταιριάζουν σε όλους τους ασθενείς το ίδιο. Το Θεραπευτικό Παράθυρο είναι συγκεκριμένο σε κάθε ιδιοσκεύασμα που χορηγείται στον κάθε ασθενή, ιδιαίτερα στα φάρμακα στενού θεραπευτικού εύρους.


Αν λοιπόν ο γιατρός συνταγογραφεί μόνο τη δραστική ουσία, χωρίς να μπορεί να επιλέγει ποιο είναι το κατάλληλο φάρμακο για τον ασθενή του, τότε η Δημόσια Υγεία τίθεται σε κίνδυνο.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός, στις κατευθυντήριες οδηγίες του, ήδη από το 2003 που σε πολλές χώρες τις Ευρώπης κυκλοφορούσαν γενόσημα, ρητά προειδοποιεί ότι δεν ενδείκνυται η ανταλλαξιμότητα του φαρμάκου με άλλο παρεμφερές, παρά μόνο όταν το επιτρέπει ο γιατρός και το θέλει και ο ίδιος ασθενής.


Πάγια θέση του ΙΣΑ ήταν και είναι ότι κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή και ότι η συνταγογράφηση της φαρμακευτικής αγωγής αποτελεί τον πυλώνα της θεραπείας και είναι ευθύνη, επιστημονικά και δεοντολογικά, μόνο του γιατρού.


Επιτέλους, ας εφαρμοστούν και στην Ελλάδα τα μέτρα που εφαρμόζονται σε όλες της χώρες της Ευρώπης με εγνωσμένη αξία, αντί να ακολουθούντα «ύποπτες» μέθοδοι. Ο εξορθολογισμός στη φαρμακευτική δαπάνη, μπορεί να συμβεί μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τον περαιτέρω ηλεκτρονικό έλεγχο, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τις θετικές λίστες.


Επίσης, η υποχρέωση των ασθενών να πληρώνουν υπέρ του ΕΟΠΥΥ, επιπλέον ένα (1) ευρώ ανά εκτελούμενη συνταγή και εικοσιπέντε (25) ευρώ για κάθε εισαγωγή τους στο Νοσοκομείο, υπέρ του ΕΟΠΥΥ του σηματοδοτεί τη μετακύλιση των παροχών του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε προνόμιο μία μικρής ομάδα πολιτών που «μπορούν να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη» και να το πληρώνουν και να το ξαναπληρώνουν.


Ο ασφαλισμένος που χρόνια πλήρωνε μέσα από τα επιμέρους ασφαλιστικά του ταμεία, που κάθε μήνα πληρώνει μέσα από τις εισφορές του προς τον Οργανισμό, καλείται πια ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ να πληρώνει και να ξαναπληρώνει για κάθε υπηρεσία του ταμείου του: πληρώνει για το τηλεφωνικό ραντεβού 1-5 ευρώ, πληρώνει για τις εργαστηριακές του εξετάσεις το 15%, πληρώνει στα φάρμακα των χρόνιων ασθενειών το 25%, πληρώνει ένα μέρος της νοσηλείας του και συνεχίζει να πληρώνει κάθε μέρα ξαναπληρώνει και μια καινούρια υπηρεσία που ως χθες ήταν ήδη πληρωμένη από τις εισφορές του... Αυτός ο Έλληνας ασφαλισμένος, ο μεγάλος χρηματοδότης του ΕΣΥ.


Αν τυχόν δεν αποσυρθεί πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αυτό το άρθρο από τον αρμόδιο Υπουργό, δηλώνουμε ότι ο Ιατρικός Κόσμος θα αντιδράσει με κάθε τρόπο γιατί η Ζωή και η Επιστήμη δεν πρέπει να περάσει από τη ρομφαία της λογιστικής πρακτικής κανενός.


Γιατί πάνω από όλα, υπάρχει η Ζωή και ο Άνθρωπος, κάτι που φαίνεται ότι κάποιοι δε το γνωρίζουν ακόμη”.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών






Σχετικά άρθρα

Ε.Ε.: Ο τομέας της υγείας δέχεται τις περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις
Νέο σχέδιο δράσης για την προστασία παρόχων και νοσοκομείων τίθεται σε εφαρμογή εντός του 2025
Αντιδράσεις για την εφαρμογή του νέου Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
Παράταση ζητούν οι γιατροί, ενώ θετικός είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας
Σταματά η κυκλοφορία περίπου 170 φαρμάκων στην Ελλάδα
Αφορούν ποικίλες θεραπευτικές κατηγορίες
ΕΟΠΥΥ: Μείωσε τον προϋπολογισμό για τα ιατροτεχνολογικά υλικά του σακχαρώδη διαβήτη
Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ η απόφαση αυτή οδηγεί σε ολιγοπώλια