Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Γιατί ο σολομός ιχθυοτροφείου είναι φτωχός σε ωμεγα-3 λιπαρά;

7/10/2016 3:05:08 μμ
Τι άλλαξε σε μια πενταετία;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο σολομός αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες τροφές σήμερα, καθώς συνδυάζει πλούσια γεύση, ευκολία στο μαγείρεμα και θρεπτικά συστατικά.


Η ανάδειξη του σολομού ως υλικό σε πολλές συνταγές μαζί με τις έρευνες γύρο από την σύσταση του, οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης του σταδιακά, με αποτέλεσμα σήμερα ένα μεγάλο μέρος να μεγαλώνει σε υδατοκαλλιέργειες. Αυτή η εξέλιξη παρότι έριξε το κόστος για τον καταναλωτή, είχε αρνητικά αποτελέσματα για την τροφή.


Η μελέτη που έκανε ο καθηγητές Ντάγκλας Τότσερ από το Πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ δείχνει πως μια μερίδα σολομού βάρους 130 γραμμαρίων, πριν μια πενταετία περιείχε περίπου 3,5 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρά, δηλαδή την εβδομαδιαία συνιστώμενη δόση για έναν ενήλικα. Σήμερα αυτή η περιεκτικότητα έχει πέσει περίπου στο μισό. Με άλλα λόγια, για να πάρουμε την ίδια ποσότητα ωμέγα-3 από τον σολομό, θα πρέπει να καταναλώσουμε την διπλάσια ποσότητα.


Οι ερευνητές παρατηρώντας τις αρνητικές εξελίξεις προειδοποιούν πως αν συνεχιστεί αυτή η μείωση κάποια στιγμή ο σολομός δεν θα περιέχει καθόλου ωμέγα-3.


Ενδιαφέρον έχει να δούμε την αιτιολογία. Οι σολομοί τρέφονται κυρίως με άλλα μικρότερα λιπαρά ψάρια όπως ο γαύρος. Πριν χρόνια, το συγκεκριμένο ψάρι αποτελούσε το 80% της τροφής των σολομών ενώ σήμερα δεν ξεπερνά το 20%, καθώς οι εταιρείες για να μειώσουν το κόστος παραγωγής χρησιμοποιούν στις υδατοκαλλιέργειες σολομού αρκετά ιχθυάλευρα που όπως φαίνεται τελικά επηρεάζουν την τελική ποιότητα του ψαριού.


Οι εταιρείες ύστερα από αυτή την εξέλιξη αναζητούν λύση για το πρόβλημα των χαμηλών ωμέγα-3. Ως προς ενημέρωση των καταναλωτών πρέπει να διευκρινίσουμε πως οι ιχθυοτροφές με γενετικά τροποποιημένα συστατικά (GMO) χρησιμοποιούνται σε ΗΠΑ και Ασία αλλά, απαγορεύονται ρητά σε Ευρώπη από το νομοθετικό πλαίσιο.


Παρά τις αρνητικές εξελίξεις στο ζήτημα των ωμέγα-3, ο σολομός παραμένει ακόμα και σήμερα, ένα ψάρι αρκετά πλούσιο σε αυτά τα σημαντικά λιπαρά. Οι ειδικοί προτείνουν να έχουμε δύο γεύματα με ψάρι μέσα στην εβδομάδα, εκ των οποίων το ένα να αποτελείται από λιπαρό ψάρι ώστε να λαμβάνουμε τα ωμέγα-3. Τα λιπαρά ψάρια που μπορεί κάποιος εύκολα να βρει στην αγορά είναι η ρέγγα, το σκουμπρί, η σαρδέλα και η πέστροφα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Αφορά όσα έχουν ένδειξη την υπερτριγλυκεριδαιμία






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics