Είναι γνωστό ότι όσο μεγαλώνουμε, το αδυνάτισμα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί και αυτό γιατί δεν είναι λίγοι οι παράγοντες που σχετίζονται με την ηλικία και προκαλούν εμπόδια στις προσπάθειες να χάσουμε κιλά.
Παράγοντες:
- Η μυϊκή μάζα αρχίζει να ελαττώνεται από την ηλικία των 30 ετών και αντικαθίσταται από λιπώδη ιστό, ακόμα σε όσους ασκούνται. Λιγότερη μυϊκή μάζα σημαίνει βραδύτερος μεταβολισμός, που σημαίνει ότι καίγονται λιγότερες θερμίδες.
- Τα επίπεδα των ορμονών του φύλου, τεστοστερόνη και οιστρογόνα, αρχίζουν επίσης να ελαττώνονται από την ηλικία περίπου των 50 ετών, γεγονός που επίσης συνεπάγεται βραδύτερο μεταβολισμό.
- Πόνοι και λοιπά σωματικά προβλήματα που έρχονται με την ηλικία περιορίζουν μοιραία τη σωματική δραστηριότητα, άρα μειώνουν τις καύσεις.
Επίσης, ο μεταβολισμός επηρεάζεται από τις αυξομειώσεις του σωματικού βάρους, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιος που ήταν υπέρβαρος ή παχύσαρκος στο παρελθόν, πρέπει να τρώει σταθερά λιγότερο για να διατηρήσει το νέο βάρος του. Για παράδειγμα, μια 60χρονη γυναίκα, που τώρα ζυγίζει 90 κιλά αλλά κάποτε ζύγιζε 135, χρειάζεται πολύ λιγότερες θερμίδες καθημερινά σε σύγκριση με μια συνομήλική της, η οποία έχει σήμερα το ίδιο βάρος με αυτήν αλλά ουδέποτε υπήρξε παχύσαρκη.
Πώς διατηρείται σε εγρήγορση ο μεταβολισμός;
Καταρχάς, στην ηλικία των 50 και 60 χρόνων, πρέπει να μειώνονται οι λαμβάνουσες θερμίδες, ώστε ο βραδύτερος πλέον μεταβολισμός να «προλαβαίνει» να τις κάψει. Πέρα από τον περιορισμό των ανθυγιεινών τροφίμων, των «κακών» λιπαρών και των γλυκών, πρέπει να καταναλώνονται περισσότερες πρωτεΐνες, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αύξηση ή έστω στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.
Η άσκηση είναι επίσης εξαιρετικά απαραίτητη! Μάλιστα, το είδος της γυμναστικής που μπορεί να επιταχύνει το μεταβολισμό είναι τα βάρη!
Εν τέλει, σε αυτό που πρέπει όλοι να εστιάζουμε είναι όχι τόσο το βάρος και οι αριθμοί, όσο η καλή φυσική κατάσταση που επιτυγχάνεται με υγιεινή διατροφή και σωματική δραστηριότητα, ώστε να διατηρηθεί το σώμα υγιές!