Αίσθηση έχει προκαλέσει το χθεσινό αποκλειστικό θέμα του f.daily που ανέφερε ότι η κυβέρνηση μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να επιβάλλει είτε κρατική διατίμηση είτε κατώτατο πλαφόν -σε κάθε περίπτωση ένα είδος ελέγχου- της τελικής τιμής των rapid test που γίνονται από διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία, προκειμένου να εξασφαλίσει τα φαινόμενα «κανιβαλισμού» της αγοράς και να δώσει έμφαση στα ποιοτικά και αξιόπιστα χαρακτηριστικά αυτής της υγειονομικής υπηρεσίας προς τους πολίτες.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Δαγρέ, βΆ αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του ΠΦΣ:
«Δυστυχώς ήταν αναμενόμενο, εφόσον υπάρχει πλαφόν ανώτερης τιμής και όχι τιμή προκαθορισμένη από την Πολιτεία, κοινή, ενιαία και υποχρεωτική για όλους, όπως συμβαίνει στα φάρμακα, να ζήσουμε νοσηρά φαινόμενα εμπορευματοποίησης και κανιβαλισμού με φόντο μια απαραίτητη υπηρεσία υγείας στους πολίτες».
Μιλώντας στο f.daily ο Γ. Δαγρές πρόσθεσε πως όπως ακριβώς συμβαίνει με τις τιμές των φαρμάκων σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου και όπως πρέπει -κατά τη γνώμη του- να συμβαίνει και στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και στις υπηρεσίες υγείας, οι τιμές των αγαθών αυτών δεν πρέπει να καθορίζονται από την ελεύθερη αγορά.
«Οι τιμές αυτές πρέπει να καθορίζονται από την Πολιτεία, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος που εγγυάται οικονομικές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, προσβάσιμες για όλους τους πολίτες και συνάμα "ζωντανό" και υγιές δίκτυο επιστημόνων που παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες.
Η Πολιτεία πρέπει να ενθαρρύνει το φαρμακοποιό και το γιατρό να προσηλώνονται στην ποιότητα των υπηρεσιών τους και στη δεοντολογία. Δεν πρέπει -κλείνοντας σιωπηρώς το μάτι- να τους οδηγεί και να τους ενθαρρύνει στην κερδοσκοπία, όπως δυστυχώς πολύ συχνά προκαλούν οι φιλοσοφίες περί ελεύθερης αγοράς και υπηρεσιών υγείας».