Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Για ποια μικρόβια απαιτούνται άμεσα νέα αντιβιοτικά

28/2/2017 11:09:39 πμ
Η μικροβιακή αντοχή σκοτώνει 700.000 ανθρώπους το χρόνο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε κατάλογο με τα πιο απειλητικά βακτήρια, τα οποία παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στα υπάρχοντα αντιβιοτικά και για τα οποία απαιτούνται επειγόντως νέα αντιβιοτικά!

 

Τα βακτήρια χωρίζονται σε τρεις ομάδες: στα ζωτικής σημασίας μικρόβια, στα υψηλής προτεραιότητας και στα μέτριας προτεραιότητας:

  • Στην ομάδα με τα ζωτικής σημασίας μικρόβια συμπεριλαμβάνονται όσα έχουν ήδη αναπτύξει πολυανθεκτικότητα, δηλαδή δεν μπορούν να καταπολεμηθούν με πολλά και διαφορετικά από τα υπάρχοντα αντιβιοτικά, όπως είναι η ψευδομονάδα η αεριογόνος, το εντεροβακτήριο και το ακινετοβακτήριο baumannii. Τα μικρόβια αυτά αποτελούν απειλή ιδιαίτερα στα νοσοκομεία και στα γηροκομεία, όπου μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες λοιμώξεις, όπως λοιμώξεις στο αίμα (σήψη) και πνευμονία.
  • Στις άλλες δύο ομάδες ανήκουν βακτήρια που παρουσιάζουν ολοένα μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και προκαλούν κοινές ασθένειες, όπως η βλεννόρροια και η τροφική δηλητηρίαση. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, το καμπυλοβακτηρίδιο, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και η σαλμονέλα.

Ο Π.Ο.Υ. υπολογίζει ότι σχεδόν 700.000 άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο από τα ανθεκτικά μικρόβια και πως, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, μέχρι το 2050 θα πεθαίνουν 10 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο.


Μάλιστα ο Π.Ο.Υ. έχει μάλιστα κατ' επανάληψη προειδοποιήσει ότι η μικροβιακή αντοχή μπορεί να αποδειχθεί πιο επικίνδυνη και από τον καρκίνο, καθώς βασικές και απαραίτητες ιατρικές πράξεις, από τη μεταμόσχευση οργάνων και την καισαρική μέχρι την εξαγωγή δοντιού και τη χημειοθεραπεία, γίνονται εξαιρετικά ριψοκίνδυνες, αν τα αντιβιοτικά χάσουν την αποτελεσματικότητά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι για ορισμένα στελέχη πολυανθεκτικών βακτηρίων, όπως της φυματίωσης ή της γονόρροιας δεν υπάρχουν πλέον θεραπείες...

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics