Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στη Γερμανία έρχεται να διευκολύνει τη διείσδυση στην αγορά start-up εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αποστολή φαρμάκων κατ' οίκον, σύμφωνα με την dw.com.
Όπως αναφέρει στην εφημερίδα ο Λούκας Πιετσόνκα, συνιδρυτής της εταιρείας διανομής φαρμακευτικών σκευασμάτων Mayd, «η εταιρεία μας κλείνει το κενό μεταξύ φαρμακείου και πελατών». Μέσω εφαρμογής, οι πελάτες παραγγέλνουν φάρμακα, για τα οποία δεν απαιτείται συνταγή, από το φαρμακείο της γειτονιάς και τα παραλαμβάνουν μέσα σε 30 λεπτά από έναν οδηγό της start-up. Το φαρμακείο πρέπει μόνο να διασφαλίσει ότι ο καταναλωτής ενημερώθηκε για παρενέργειες και δοσολογία, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω διαδικτύου.
Καθώς όμως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παίρνει σάρκα και οστά, οι εταιρείες διανομής φαρμάκων αποκτούν τη δυνατότητα να παραδίδουν και συνταγογραφούμενα φάρμακα, υπό την προϋπόθεση ότι οι καταναλωτές λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το φάρμακό τους. Η επενδυτική εταιρεία Earlybird, η οποία στηρίζει οικονομικά την Mayd, εκτιμά ότι ο τζίρος από τη διαδικτυακή αγορά και διανομή φαρμάκων στην Ευρώπη θα τετραπλασιαστεί μέχρι το 2030.
Αν και σήμερα μόλις 3.000 από τα συνολικά 18.500 φαρμακεία της χώρας διαθέτουν την απαραίτητη άδεια για να αποστέλλουν φάρμακα μέσω διανομέων, προκαλώντας εμπόδια σε αυτές τις start-ups, οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θα αποφευχθεί μια σύγκρουση μεταξύ αυτών και των φαρμακείων. Αν οι start-ups καταφέρουν να καθιερωθούν στην αγορά, δεν θα αρκεστούν μόνο σε ένα διαμεσολαβητικό ρόλο και ενδέχεται να προσπαθήσουν να απεξαρτηθούν από τα φαρμακεία και να συνεργαστούν απευθείας με φαρμακαποθήκες.