Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Τα φαρμακεία πάλι πρώτα στην εμπιστοσύνη του κοινού
Σύμφωνα με νέα έρευνα της MRB

Γενοτοξικότητα, καρκινογένεση και υποκλινικές μορφές αθηρωμάτωσης από την αιθαλομίχλη

23/12/2013 3:34:34 μμ
Στο κόκκινο οι δείκτες μόλυνσης της ατμόσφαιρας σε δεκάδες πόλεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


 

 

 

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προφύλαξη των πολιτών από την ρύπανση με τα αιωρούμενα σωματίδια της αιθαλομίχλης και το μονοξείδιο του άνθρακα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προειδοποιεί:


  •  Οι συσκευές καυσίμων πρέπει να διατηρούνται σε καλές συνθήκες και όλα τα τζάκια, οι καμινάδες, και οι σόμπες πρέπει να ελέγχονται και να πιστοποιούνται ως πηγές θέρμανσης μέσα από συγκεκριμένες διαδικασία και πρότυπα.
  •  Στους χώρους καύσης βιοανθράκων, πρέπει να υπάρχουν ανιχνευτές CO για την πρόληψη της τοξικής δράσης των αυξημένων επιπέδων σε CO
  •  Ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα είναι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, που καλό είναι αποφεύγουν τους εξωτερικούς χώρους και να περιορίζουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, γιατί, λόγω της μεγαλύτερης επιφάνειας ανά κιλό βάρους σώματος, έχουν μεγαλύτερες ανάγκες κατανάλωσης οξυγόνου και η έκθεσή τους σε οποιοδήποτε ρύπο είναι μεγαλύτερη.
  •  Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν εκ των προτέρων, πώς να αναγνωρίζουν τα έγκαιρα και πρώιμα σημάδια και συμπτώματα στην επιδείνωση της κατάστασης υγείας τους, από την έκθεσή τους στην αιθαλομίχλη και να τα αντιμετωπίζουν άμεσα.
  •  Οι ασθενείς που πάσχουν από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή στενή παρακολούθηση, κατά την έξαρση της περιόδου της αιθαλομίχλης με τους θεράποντες γιατρούς τους.

 

 

Την ίδια ώρα, οι πολίτες συνεχίζουν να αγοράζουν καυσόξυλα, καθώς το κόστος για την αγορά πετρελαίου είναι δυσβάστακτο και η θέρμανση με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο αποτελεί πλέον για χιλιάδες οικογένειες απλησίαστο είδος πολυτελείας.


Η στροφή του κόσμου στα τζάκια και τις ξυλόσομπες είναι μαζική.


Η καύση του ξύλου αυτού με βασικό στοιχείο τον άνθρακα, προκαλεί καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων – προϊόντων της καύσης, (των suspended particulate matter) στην ατμόσφαιρα.

Ένας άλλος σιωπηλός δολοφόνος από την καύση βιοανθράκων σε τζάκια και ξυλόσομπες είναι το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), μια κοινή αιτία οξείας και θανατηφόρας δηλητηρίασης που ήδη και φέτος έχει αφήσει τα πρώτα θύματά της. Πρόκειται για ένα άχρωμο, άοσμο αέριο που σχηματίζεται από την ατελή καύση των προϊόντων του άνθρακα.


Το CO συνδέεται στο αίμα 240-270 φορές ευκολότερα από ό, τι το οξυγόνο, προκαλώντας μεγάλη υποξία στους ιστούς, με αποτέλεσμα την οξεία δυσλειτουργία και ανεπάρκεια πολλών οργάνων ταυτόχρονα.


Από πέρυσι, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προειδοποίησε για τις ολέθριες επιπτώσεις που έχει η αιθαλομίχλη στην καρδιά, στα αγγεία και στους πνεύμονες, καλώντας τους ιθύνοντες να βρουν λύση, πριν καούν ζωντανοί στα μαγκάλια δεκάδες άνθρωποι, πριν νοσήσουν εκατοντάδες πολίτες, πριν υποτροπιάσουν χιλιάδες ασθενείς.


Είναι χαρακτηριστικά από αιθαλομίχληείναι τα κρούσματα και καρδιαγγειακών νοσημάτων, η γενοτοξικότητα και η καρκινογένεση, καθώς επίσης και υποκλινικών μορφών αθηρωμάτωσης.


Τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της μεγάλης χρήσης καυσόξυλων ως την πιο φθηνή λύση θέρμανσης, η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε από τον ΠΟΥ ως χώρα υψηλού κινδύνου στους θανάτους της ΧΑΠ (χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας).


Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έκθεση που κατατέθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οικονομικό κόστος για τη Δημόσια Υγεία από την έκταση του φαινομένου και τις συνέπειες του σε νοσούντα πληθυσμό, είναι μεγαλύτερο από το οικονομικό κόστος που θα είχαμε, αν απλά μειωνόταν ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο.


Ήδη το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του προειδοποιεί τα άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά που θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

 

· ?τομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

 

· ?τομα άνω των 65 ετών επίσης, θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.


 

Τέλος, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι θα παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου συστηματικά και θα ενημερώνουν τους πολίτες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Παρά την περικοπή δαπανών εδώ και εννέα χρόνια
Η μείωση των ρύπων μπορεί να μειώσει και τα περιστατικά της νόσου






Σχετικά άρθρα

Νέο εμβόλιο για την πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής νόσου εγκρίθηκε στην Ε.Ε.
Είναι 21δύναμο και ειδικά σχεδιασμένο για ενήλικες
ΕΜΑ: Οι συστάσεις για τη σύνθεση των επόμενων αντιγριπικών εμβολίων
Αφαιρείται ένα στέλεχος του ιού και τα εμβόλια γίνονται 3δύναμα
Νέο αντιβιοτικό vs ανθεκτικών βακτηρίων
Με έναν μοναδικό τρόπο δράσης
ΕΜΑ: Πέντε νέα φάρμακα προωθούνται για έγκριση
Επίσης δίνονται νέες οδηγίες για τη χρήση του φαρμάκου naltrexone-bupropion