Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Γενόσημα αντιρετροϊκά φάρμακα ζητά ο Μπασκόζος

23/3/2017 11:39:25 πμ
Στόχος οι πιο προσιτές θεραπείες κατά του HIV
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στο 'Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας των κρατών-μελών της Ε.Ε. στη Μάλτα παρευρέθη και ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, ο οποίος στην ομιλία του έδωσε στοιχεία για την κατάσταση στη χώρα μας, αλλά εστίασε και στην ανάγκη ανάπτυξης γενόσημων αντιρετροϊκών φαρμάκων.

Μείωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα

Αναφερόμενος στην επιδημική έξαρση του 2011-2012, από την οποία «διδαχθήκαμε τι μπορεί να συμβεί όταν κάποιος μειώνει την εγρήγορσή του όσον αφορά την πρόληψη», ανακοίνωσε ότι «έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία αναπροσαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Ελλάδας εξετάζοντας, μεταξύ άλλων, τις μακροπρόθεσμες εκβάσεις υγείας για τον HIV».

Το ευχάριστο είναι ότι διανύουμε «το 4ο διαδοχικό έτος μείωσης των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα», με το 33% αυτών των νέων κρουσμάτων να έχουν διαγνωσθεί τα τελευταία δύο χρόνια σε εγκαταστάσεις βασισμένες στην Κοινότητα». Προτείνει -ως εκ τούτου- ο κ. Μπασκόζος «να εξασφαλίσουμε ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για έλεγχο καθοδηγούμενο από την Κοινότητα και βεβαίως αυτοέλεγχο».

Ανάγκη για γενόσημα αντιρετροϊκά φάρμακα

Σχετικά με το κόστος θεραπείας του HIV/AIDS, ο κ. Μπασκόζος ζήτησε ουσιαστικά την ανάληψη κοινών δράσεων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ένταξη γενόσημων φαρμάκων. Όπως είπε, τα 2 από τα 3 φάρμακα για τον HIV χρησιμοποιούνται σχεδόν σε ποσοστό 80% των ασθενών πανευρωπαϊκά και πρέπει να είναι αναμενόμενο να γίνουν γενόσημα το καλοκαίρι του 2017, ώστε να οδηγηθούμε σε μια σημαντική εξοικονόμηση στο κόστος της αντιρετροϊκής θεραπείας.

Όπως αποκάλυψε, άδειες κυκλοφορίας έχουν δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την ανάπτυξη γενοσήμων, αλλά δυστυχώς η εταιρεία παραγωγής του πρωτοτύπου ζητά ένα «συμπληρωματικό πιστοποιητικό προστασίας» για το συνδυασμό σε ένα χάπι, το οποίο «πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν αμφιλεγόμενο αίτημα ή έχει απορριφθεί από τα τοπικά γραφεία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας», σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Παρόλα αυτά ο κ. Μπασκόζος είπε ότι είναι «σίγουρος πως η απόσυρση αυτού του αιτήματος μπορεί να γίνει αποδεκτή, αν ζητηθεί από σημαντική ομάδα χωρών».

 


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Medicines for Europe, A. van der Hoven






Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών