Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Γ. Δαγρές στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ για ωράριο, ελλείψεις, χρωστούμενα

14/1/2013
Συνέντευξη για όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τα φαρμακεία.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Το μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Γιάννης Δαγρές, μίλησε την Παρασκευή το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Ψάλτη. Αναφέρθηκε σε όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τα φαρμακεία, το διευρυμένο ή μη ωράριο, τα χρωστούμενα του ΟΠΑΔ, τα ακριβά φάρμακα και τις ελλείψεις φαρμάκων.

 

Στο θέμα του ωραρίου ο κ. Δαγρές τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος των εφημεριών πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη, κάτι που με τον πρώτο νόμο Λοβέρδου όπως αποδείχθηκε στην πράξη δεν ίσχυσε ποτέ. Και δεν ίσχυσε γιατί όπως υποστήριξε, οι εθελοντές φαρμακοποιοί διάλεγαν μόνο τις ώρες φιλέτο και κανείς από αυτούς δε ζήτησε να εξυπηρετεί τον κόσμο τη νύχτα, κατά τη διάρκεια της οποίας επίσης υπάρχουν ανάγκες του κόσμου. Επίσης, οι περισσότεροι διευρυμένοι φαρμακοποιοί επικεντρώνονταν σε κεντρικές περιοχές, με αποτέλεσμα πολλά να είναι τα παράπονα του κόσμου για το ότι στις γειτονιές και σε μη κεντρικές περιοχές δεν υπήρχαν ανοιχτά εφημερεύοντα φαρμακεία.

 

Η πρόταση του ΦΣΑ είναι να επιστρέψουμε στο παλιό σύστημα εφημεριών, σε ένα ρυθμισμένο, ενιαίο, καθολικό ωράριο, ομοιόμορφα διεσπαρμένο στο λεκανοπέδιο χωρίς εθελοντές. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τη βοήθεια της τεχνολογίας, για να αποφασίζει ο σύλλογος την ομαλή και πυκνή διασπορά σε όλο το λεκανοπέδιο αλλά και καθ' όλο το 24ωρο. Εάν η πολιτεία δε το θελήσει, τότε οι εθελοντές-διευρυμένοι συνάδελφοι πρέπει να πάρουν μαζί και τις διανυκτερεύσεις για να εξυπηρετείται ο κόσμος.

 

Όσον αφορά τα χρωστούμενα του ΟΠΑΔ και το «κούρεμα» 3.5%, ο κ. Δαγρές τόνισε ότι από τα Χριστούγεννα ακούει από τους υπευθύνους ότι αύριο-μεθαύριο οι φαρμακοποιοί πληρώνονται, αλλά εδώ και 20 μέρες, οι γραφειοκρατικές και άλλες διαδικασίες καθυστερούν την πληρωμή.

 

Για τα ακριβά φάρμακα και το κατά πόσο μπορούν να τα προμηθεύουν στον κόσμο τα ιδιωτικά φαρμακεία, το μέλος του ΔΣ του ΦΣΑ τόνισε πως απαγορεύεται να τα δίνουν οι φαρμακοποιοί δια νόμου και αυτά δίνονται αποκλειστικά από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία. Ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις, όπως για παράδειγμα οι γ-σφαιρίνες, κρίσιμα φάρμακα για κάποιους ανθρώπους. Κάθε φορά - όπως είπε ο κ. Δαγρές - που ο ΕΟΠΥΥ αργεί να πληρώσει τις εταιρείες, αυτές δημιουργούν ελλείψεις.

 

Για το αν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά:

 

Το υπουργείο θέλει να εισάγει νέο σύστημα ελλείψεων μέσω ΕΟΦ, σχετικά περίπλοκο. Ο κ. Δαγρές τόνισε ότι μέσα στις γιορτές είχαμε τις μεγαλύτερες ελλείψεις που είχαμε ποτέ στην ελληνική αγορά. Ακόμα και σε κρίσιμα φάρμακα υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις.

 

Πηγή: farmakopoioi.blogspot.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί ζητούν ενημέρωση και αποκατάσταση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice






Σχετικά άρθρα

Για τη συνταγογράφηση στατινών οι πολίτες εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς τους
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Δ. Κάλφα: Η Ξάνθη κτυπάει κόκκινο σε ελλείψεις φαρμάκων
Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε ινσουλίνες και παιδικά αντιβιοτικά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Φ.Σ της περιοχής
Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση