Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΦΣΑ & ΦΣΘ: Ζητούν περισσότερη ανεξαρτησία από τον ΠΦΣ

29/3/2023 9:18:49 μμ
Σύμφωνα με τα σχόλιά τους επί του νομοσχεδίου για τους φαρμακευτικούς συλλόγους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Συνεχίζεται η ανοιχτή διαβούλευση στο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των φαρμακευτικών συλλόγων, με τις διοικήσεις των δύο μεγάλων συλλόγων της χώρας, Αττικής και Θεσσαλονίκης, να καταθέτουν τα σχόλιά τους. Όπως συμπεραίνεται από τις αντιδράσεις τους, συμφωνούν ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την οικονομική αυτοτέλειά τους, ωστόσο προκαλεί ανησυχία το επίπεδο ελέγχου που θα ασκεί ο ΠΦΣ.

Φ.Σ. Αττικής: «Προωθείται ένας συγκεντρωτισμός αρμοδιοτήτων στο δευτεροβάθμιο όργανο»

Η διοίκηση του ΦΣΑ κάνει λόγο για «στρεβλώσεις», για «συγκεντρωτισμό αρμοδιοτήτων στον ΠΦΣ» και για τη μείωση κεκτημένων αρμοδιοτήτων των κατά τόπους συλλόγων. Στο πλαίσιο αυτό αντιδρά στο άρθρο 80, το οποίο καταργεί διατάξεις που αφορούσαν -μεταξύ άλλων- το δικαίωμα των συλλόγων να καταθέτουν προτάσεις και να αλληλογραφούν με την κυβέρνηση και τους ιδιώτες. Όπως αναφέρει ο ΦΣΑ οι διατάξεις αυτές «δεν είναι παρωχημένες, δεν συγκρούονται με άλλες, δεν αλληλεπικαλύπτονται ούτε έχουν καταργηθεί».

Επίσης ζητά τη διόρθωση του άρθρου 54, το οποίο αλλάζει τον αριθμό των αντιπροσώπων στον ΠΦΣ από τα μέλη των τοπικών συλλόγων (σύλλογοι με έως και 25 μέλη έναν εκλέκτορα, με έως και 100 μέλη 2 εκλέκτορες κοκ). Το προτεινόμενο σύστημα χαρακτηρίζεται αντισυνταγματικό από τον ΦΣΑ, καθώς παρακάμπτεται η απλή αναλογική (όπως ισχύει και σε άλλους επιστημονικούς συλλόγους), με τον ίδιο να προτείνει ορισμό 1 εκλέκτορα ανά 50 μέλη συλλόγου.

Φ.Σ. Θεσσαλονίκης: «Θίγεται η πλήρης διοικητική αυτοτέλεια»

Η διοίκηση του ΦΣΘ επισημαίνει ότι θίγεται η «θεσμοθέτηση πλήρους διοικητικής αυτοτέλειας» των τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα άρθρα 53 και 55 που αναφέρονται στην εποπτεία του ΠΦΣ και συγκεκριμένα στο συμβουλευτικό, διοικητικό και διαχειριστικό έλεγχο. «Προκύπτει ζήτημα για το εύρος και την ένταση του ελέγχου» σχολιάζει ο ΦΣΘ και ζητά να διευκρινιστεί εξαντλητικά πώς νοηματοδοτείται ο «έλεγχος», αλλά και να διακριθούν τα πανελλαδικού και τοπικού ενδιαφέροντος θέματα. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι και οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης ζητούν να επανέλθουν οι παλιές διατάξεις (άρθρα 9 και 10) που αφορούν την απευθείας επικοινωνία των συλλόγων με αρχές και ιδιώτες.  Σχετικά με τη συμμετοχή των μελών στις αρχαιρεσίες (σ.σ. άρθρο 23), θα πρέπει να γίνει ρητή αναφορά, σύμφωνα με τον ΦΣΘ, ότι επιτρέπεται μόνο σε διπλωματούχους φαρμακοποιούς και όχι απλώς σε κατόχους άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου.Για τα πειθαρχικά συμβούλια, προτείνεται η δυνατότητα συνεδριάσεων και με τηλεδιάσκεψη, καθώς και τη δημιουργία περιφερειακών ΠΣ στην Αττική.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θα προηγηθεί πιστοποίηση και θα γίνεται μέσω USB Token
Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η πρόσβαση στην καινοτομία






Σχετικά άρθρα

Καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ φαρμακείων στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών
ΠΦΣ: Μόνο στις νέες γνωματεύσεις θα απαιτείται ο κωδικός OTP
Ο Σύλλογος παρέχει διευκρινίσεις και για τις αναπνευστικές συσκευές
Έρχεται η ψηφιακή υπογραφή των φαρμακοποιών
Θα προηγηθεί πιστοποίηση και θα γίνεται μέσω USB Token