Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

360° καμπάνια για το Algofren από την InterMed
Με το μήνυμα: «Όταν ο πόνος σε κεντράρει, το Algofren τον φρενάρει»

Φρουζής: Η συνταγογράφηση με τη δραστική θα έχει παρενέργειες στους ασθενείς και την οικονομία

6/11/2014 11:52:30 πμ
Οι γιατροί σκέφτονται σοβαρά να θέσουν το ζήτημα στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



 

Η συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία, θα φέρει παρενέργειες όχι μόνο στους ασθενείς, αλλά και στην ίδια την οικονομία και ειδικότερα στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν γενόσημα, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Φρουζής, πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).


Με αφορμή τη νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο απέρριψε τις προσφυγές του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά και του ΣΦΕΕ αναφορικά με το θέμα της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, με το επιχείρημα ότι "δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική και νομοθετική διάταξη, ούτε συνιστά υποβάθμιση της υγείας των Ελλήνων πολιτών", ο κ. Φρουζής δήλωσε για τη νέα εξέλιξη:


"Δεν μας είπε κανείς τι οφέλη φέρνει σε όλους το μέτρο αυτό. Κάποιος θα πρέπει να μας εξηγήσει ότι το μέτρο θα επιφέρει -για παράδειγμα- εξοικονόμηση 3 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Θα πρέπει να γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Η Πολιτεία και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να μας εξηγήσει το όφελος αυτού του αναγκαίου μέτρου.

Ένα μέτρο που θα έχει σίγουρα παρενέργειες για τους ασθενείς, πολλοί εκ των οποίων θα απορρυθμιστούν και επιπλέον θα κοστίσει ιδιαίτερα στην ελληνική οικονομία και δη στις φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν γενόσημα. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δεν μας εξηγήσουν, θα αντιληφθούμε ότι το μέτρο είναι φιλοσοφικό, ενώ γνωρίζουμε όλοι ότι το αίτημα το έχει προτείνει η τρόικα και αποτελεί μέρος του Μνημονίου", υπογραμμίζει ο κ. Φρουζής.


Αναφερόμενος στον αγώνα των Ιατρικών Συλλόγων, οι οποίοι σκέφτονται πολύ σοβαρά να θέσουν το ζήτημα στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, παρά το γεγονός ότι σέβονται τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όπως αναφέρουν, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, τονίζει ότι "οι γιατροί καλώς φωνάζουν και καλώς θα πράξουν. Διότι με τη θεσμοθέτηση του μέτρου αυτού, χάνουν ένα σημαντικό μέρος του ελέγχου τους, που είναι ίσως και το πιο πολύτιμο, και η συνταγογράφηση μεταφέρεται σε άλλους επιστήμονες."


Πηγή: onmed.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο πλαίσιο της δέσμευσής της προς ασθενείς & φροντιστές
Όταν εργάζονται μαζί με τους γενικούς γιατρούς






Σχετικά άρθρα

Τα fake βίντεο επωνύμων η νέα εγκληματικότητα στο φάρμακο
Η ΕΛ.ΑΣ. κατάσχεσε 1.800 παράνομα σκευάσματα
ΕΟΦ: Εξομαλύνονται οι ελλείψεις φαρμάκων
Το μήνυμα του προέδρου κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας
Έρχεται ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας των ασθενών με νεοπλασίες
Οι εξαγγελίες του υπουργού Υγείας στο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ
Νέα λίστα απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών
Με 93 σκευάσματα που αφορούν πολλές θεραπευτικές κατηγορίες