Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Φρένο στο ηλεκτρονικό τσιγάρο στους κλειστούς χώρους

28/7/2016 2:56:36 μμ
Οι αλλαγές που θα κάνει το υπουργείο Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Σε συνέντευξη του στο «Πρακτορείο Υγείας» ο υπουργός Υγείας Α. Ξάνθος προανήγγειλε αλλαγές για τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αλλά και ενίσχυση της αντικαπνιστικής πολιτικής.


Ο Α. Ξάνθος υποστηρίζει πως το ηλεκτρονικό κάπνισμα (άτμισμα) αποτελεί προθάλαμο για το κάπνισμα καθώς προσομοιώνει το χρήστη σε συμπεριφορά και συνήθειες καπνιστή.


Η αλλαγή που στοχεύει το υπουργείο Υγείας είναι στην κουλτούρα των πολιτών απέναντι στο κάπνισμα και όχι στην εκ νέου αύξηση της φορολογίας.


Ως προς τον αντικαπνιστικό νόμο ο Α. Ξάνθος θεωρεί πως η χώρα μας χρειάζεται μεγάλα βήματα ώστε να συγκριθεί με τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές καθώς είμαστε η πρώτη χώρα σε καπνιστές εντός της Ε.Ε. ενώ όπως αναφέρει σχεδόν το 1/3 τον Ελλήνων αντρών καπνίζει.


Παράλληλα συμπληρώνει πως η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρότερα καθώς είμαστε η μόνη χώρα που εδώ και χρόνια δεν εφαρμόζουμε σωστά τον αντικαπνιστικό νόμο.

Ακόμα στη συνέντευξη αναφέρει πως ένας μεγάλος όγκος επιστημονικών ερευνών δείχνουν πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο τελικά δεν οφείλει αντιθέτων, αποτελεί περισσότερο «προπαρασκευαστικό θάλαμο» για καπνιστική συμπεριφορά και τον εθισμό στη νικοτίνη.


Ως προς την ερώτηση γιατί δεν εξαιρέθηκε το ηλεκτρονικό τσιγάρο από την απαγόρευση ο Α. Ξανθός απαντά πως μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να ληφθεί ως πριμοδότηση του συγκεκριμένου είδους κάτι που δεν θα ήταν άλλοτε και επιθυμητό σύμφωνα με την προσπάθεια του υπουργείου για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.


Ένα από τα στοιχήματα του Υπουργού είναι να δημιουργηθούν χώροι «ελεύθεροι» από τον καπνό, η επαναφορά αποζημίωσης των φαρμάκων σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος αλλά και η δημιουργία ειδικών ιατρείων στο ΕΣΥ σχετικά με το κάπνισμα. Όπως αναφέρει το Υπουργείο είναι αντίθετο στην αποτρεπτική βαριά φορολόγηση προϊόντων καπνού, αλκοόλ και στα λιπαρά τρόφιμα όπως προτείνεται από διάφορους φορείς.


Τέλος η συζήτηση γύρω από το κάπνισμα θα τεθεί σε διακομματική συζήτηση με σκοπό την καλύτερη εφαρμογή της ενώ τον Σεπτέμβρη το θέμα θα πάει και στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ
Με θέμα τις ελλείψεις φαρμάκων που αυξάνονται






Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών