Μια καινοτόμος εφαρμογή που θα βοηθά τους ασθενείς με διαβήτη να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται το σάκχαρό τους θα δημιουργήσει η 20χρονη φοιτήτρια του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, Αθηνά Τζαμουράνου. Η νεαρή φοιτήτρια από τα Ιωάννινα φοιτά στο 3ο έτος της Φαρμακευτικής, ενώ πάσχει και η ίδια από σακχαρώδη διαβήτη κάτι που -όπως αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή της στην ΕΡΤ- την ενέπνευσε.
Η εφαρμογή που θα δημιουργήσει θα είναι σε μορφή application και μέσω των έξυπνων συσκευών θα βοηθά τους ασθενείς να διαχειρίζονται τη νόσο τους, για παράδειγμα θα τους ενημερώνει για τις τελευταίες μετρήσεις ή για το εάν απαιτείται να μειώσουν τα ποσοστά υδατανθράκων που λαμβάνουν.
Πρόσφατα μάλιστα η φοιτήτρια της Φαρμακευτικής, η οποία είναι και μέλος της φοιτητικής ομάδας ATP (Aristotle Team of Pharmacy) του ΑΠΘ, συναντήθηκε με τον κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου, καθηγητή Θεόδωρο Ι. Δαρδαβέση και τον καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής, Ιωάννη Βιζιριαννάκη, προκειμένου να τους ενημερώσει για το καινοτόμο πρότζεκτ που η ίδια θα υλοποιήσει και έχει ήδη εγκριθεί από το Διεθνή Οργανισμό IDF (International Diabetes Federation).
Συγκεκριμένα, το πρότζεκτ εγκρίθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο του IDF (IDF Congress 2019), που πραγματοποιήθηκε 2-6 Δεκεμβρίου 2019, στην πόλη Μπούσαν, στη Νότια Κορέα, ενώ η υλοποίησή του θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020. Μαζί με την κ. Τζαμουράνου συμμετείχαν με δικά τους πρότζεκτ άλλα 60 άτομα από 50 διαφορετικές χώρες, με κοινό στόχο να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο διαβήτης, σε κάθε χώρα ξεχωριστά, να γίνει η κατάλληλη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το συγκεκριμένο θέμα και να δοθεί βοήθεια σε όσους περισσότερους ανθρώπους είναι δυνατό.
Δύο λόγια για το πρότζεκτ
Πρόκειται για μία πρωτοπόρα εφαρμογή που έχει στόχο τη βελτίωση του τρόπου ζωής των ατόμων που ζουν με διαβήτη στην Ελλάδα, μέσω της ανάπτυξης μιας εφαρμογής, η οποία θα βοηθήσει στη διαχείριση της νόσου αλλά και στην εκπαίδευση των ατόμων με διαβήτη και ειδικότερα όσων βρίσκονται σε απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές της χώρας. Σκοπός είναι οι ασθενείς να έχουν τα επιθυμητά επίπεδα γλυκόζης, καθώς ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος που πάσχει από τη νόσο είναι ο έλεγχος του σακχάρου του. Η ανάπτυξη του πρότζεκτ θα γίνει με τη στήριξη της Πανηπειρωτικής Ένωσης για το Νεανικό Διαβήτη.