Η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοποιών (FIP) επικαιροποίησε τις κατευθυντήριες οδηγίες της σχετικά με τον κορονοϊό και τη λοίμωξη COVID-19, συμπληρώνοντας τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τότε που δημοσίευσε τις πρώτες του οδηγίες, πριν από ένα μήνα περίπου.
Στις νέες οδηγίες λαμβάνονται υπόψη νέα στοιχεία για: τους τρόπους μετάδοσης και την περίοδο επώασης, την ασφάλεια στο φαρμακείο, τα προληπτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας, τις παρεμβάσεις και τη συμβουλευτική των φαρμακοποιών προς τους ασθενείς, τις οδηγίες θεραπείας και τα φάρμακα που πρέπει να υπάρχουν σε απόθεμα, τις εξελίξεις στην ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων, τις εργαστηριακές εξετάσεις για το COVID-19 σε ύποπτα περιστατικά, τα προϊόντα και τις διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης και τις συμβουλές σχετικά με τα ταξίδια.
«Από τότε που η λοίμωξη COVID-19 κηρύχθηκε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με ορισμένες χώρες του κόσμου να τίθενται σε lockdown, διαπιστώθηκε πόσο η κοινωνία εξαρτάται από τους φαρμακοποιούς ως το πρώτο σημείο επαφής με το σύστημα υγείας. Η FIP ενημερώνεται από φαρμακοποιούς όλου του κόσμου ότι στηρίζουν τις κοινότητές τους μέχρι να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη συνθήκη για τις υπηρεσίες υγείας. Τους ευχαριστούμε για την εκπληκτική δουλειά που κάνουν υπό αυξημένη πίεση και ελπίζουμε ότι αυτή η ενημερωμένη καθοδήγηση θα τους βοηθήσει», ανέφερε η Jane Dawson, πρόεδρος της Task Force Έκτακτων Αναγκών της FIP και διευθύντρια πολιτικής υγείας στη Νέα Ζηλανδία.
Τοποθέτηση για την ασφάλεια χρήσης ορισμένων φαρμάκων
Στις νέες οδηγίες, η FIP τοποθετείται και για την ασφάλεια χρήσης ορισμένων φαρμάκων στον COVID-19, μεταξύ των οποίων είναι οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτασίνης (ΜΕΑ), οι αναστολείς των υποδοχέων αγγειοτασίνης (ARBs), τα κορτικοστεροειδή και η ιβουπροφαίνη.
Για τους αναστολείς ΜΕΑ και ARBs, η FIP συνιστά οι ασθενείς να συνεχίσουν τη θεραπεία τους κανονικά, εκτός εάν οι θεράποντες γιατροί προτείνουν το αντίθετο. Αν και το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτασίνης 2 (ACE2) έδειξε ότι μπορεί να συμβάλλει στην εισαγωγή του κορονοϊού στα κύτταρα, δεν έχει αποδειχθεί ότι όσοι λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα έχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από COVID-19 ή να υποστούν σοβαρά συμπτώματα.
Όσο για τα κορτικοστεροειδή, η FIP αναφέρει ότι αυτά δεν συνιστώνται στην ιογενή πνευμονία ή σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και θα πρέπει να αποφεύγεται λόγω της πιθανότητας να παραταθεί ο αναδιπλασιασμός του ιού, όπως παρατηρήθηκε σε ασθενείς με MERS-CoV. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να χορηγηθούν σε ειδικές περιστάσεις, όπως σε επιδείνωση της ΧΑΠ και σε ανθεκτικό σηπτικό σοκ.
Δείτε τις νέες οδηγίες στην αγγλική γλώσσα εδώ.