Τη θεσμοθέτηση μέτρων κατά της παραπληροφόρησης σχετικά με τα φάρμακα ζητά εκ νέου από τις κυβερνήσεις η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP), δεδομένου ότι από το 2017 που είχε διεκδικήσει την ανάληψη δράσεων για το θέμα, έχει αυξηθεί σημαντικά η χρήση ψηφιακών πηγών ενημέρωσης (συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης).
Στο πλαίσιο αυτό δίνει έμφαση στον ηγετικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι φαρμακοποιοί στον τομέα αυτό, προτείνοντας την ίδρυση Κέντρων Πληροφοριών Φαρμάκων που θα λειτουργούν από φαρμακοποιούς. Στόχος τους θα είναι ο έλεγχος οποιασδήποτε έντυπης ή online πληροφόρησης για τα φαρμακευτικά προϊόντα και η ενίσχυση των προφορικών οδηγιών που παρέχουν στους ασθενείς.
Στην εν λόγω δήλωση στρατηγικής, η Ομοσπονδία καταγράφει και άλλες συστάσεις όχι μόνο προς τις κυβερνήσεις αλλά και προς άλλους σχετικούς φορείς, φαρμακευτικούς οργανισμούς-μέλη της, φαρμακευτικές επιχειρήσεις και προς ακαδημαϊκά ιδρύματα.
«Οι φαρμακοποιοί πρέπει να αξιοποιήσουν την εξειδίκευσή τους και να ηγηθούν πολιτικών, οι οποίες θα αναπτυχθούν για την αποτελεσματική και έγκυρη πληροφόρηση στα φάρμακα. Έτσι κατοχυρώνουν το ρόλο τους ως έμπιστοι συνεργάτες των υπόλοιπων επαγγελματιών υγείας και ως βασική πηγή ακριβούς και αμερόληπτης ενημέρωσης», αναφέρουν οι συντάκτες της δήλωσης.