Ο Δημήτρης Καραγεωργίου, γενικός γραμματέας του Π.Φ.Σ., περιγράφει τη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 13/3/2014 σχετικά με την αναφορά της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ανέλαβε να ελέγξει το έργο της Τρόικας στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ιρλανδία.
Ανάμεσα στις αποφάσεις που πάρθηκαν είναι η άμεση απομάκρυνση του ΔΝΤ και η αντικατάστασή του από αντίστοιχο ευρωπαϊκό όργανο, καθώς κατηγορείται για αντιδημοκρατικότητα και αδιαφορία προς του ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Δείτε το κείμενο του κ. Καραγεωργίου:
«Την Πέμπτη 13/3/2014 στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου έγινε μεγάλη συζήτηση σχετικά με την αναφορά της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ανέλαβε να ελέγξει το έργο της Τρόικας στην Ελλάδα, την Πορτογαλία , την Κύπρο και την Ιρλανδία.
Ο υπεύθυνος για τα κοινωνικά θέματα της επιτροπής κ. Alejandro Cercas υπέβαλε ξεχωριστή αναφορά κόλαφο για τις επιπτώσεις των απαιτήσεων της Τρόικας στον κοινωνικό τομέα και ιδίως στον τομέα υγείας.
Στη συζήτηση αναδείχτηκε και ο τέταρτος κατηγορούμενος παράγων, το Eurogroup. Οι συγκεκριμένοι υπεύθυνοι επίτροποι με πρώτο τον κ. Rehn, όπως και τα συμβούλια υπουργών οικονομικών και τραπεζιτών κατηγορήθηκαν για αντιδημοκρατικότητα και παντελή αδιαφορία προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους όρους ευρωπαϊκής συμφωνίας.
H αντίδραση του κ. Rehn ότι έτσι σώθηκαν οι χώρες αυτές έφερε in extremis κάποιες συζητήσεις που ακολούθησαν.
Αποφασίστηκε με δυο ψηφίσματα:
α) Να συνεχίσει σε βάθος η επιτροπή το έργο της.
β) Η κριτική σε βάρος του ΔΝΤ να οδηγήσει στην άμεση απομάκρυνσή του και την αντικατάστασή του από αντίστοιχο ευρωπαϊκό όργανο.
γ) Να δοθεί περισσότερη έμφαση σε σημεία όπως στην απασχόληση και κυρίως των νέων, στις αδυναμίες του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, στην προσβασιμότητα στις υπηρεσίες υγείας, στην τεράστια οικονομική και κοινωνική διαστρωμάτωση που δημιουργεί αποκλεισμούς.
δ) Ο έλεγχος της τρόικας να συνεχίσει να επικεντρώνεται σε σημεία λατρείας των αριθμών θεωρητικών μοντέλων που αδιαφορούν για τις κοινωνικές συνέπειες, έτσι ώστε στο όνομα της ανάπτυξης συμβαίνει να υπάρχει ύφεση, αρνητικός πληθωρισμός, μεγάλη ανεργία και μεγέθυνση κοινωνικών ανισοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Υ.Γ. Η πρώτη άμεση απάντηση στα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου ήλθε στις 14/3 από το Βερολίνο δια στόματος του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών που υπερθεμάτισε την απομάκρυνση του ΔΝΤ από την τρόικα και την αντικατάστασή του από ευρωπαϊκό φορέα. Επίσης έδωσε έμφαση στις κοινωνικές επιπτώσεις και ιδίως στην απασχόληση των νέων. Την ίδια μέρα υπήρξε ανακοίνωση του διοικητή του ΟΑΕΔ στην Αθήνα για νέες θέσεις εργασίας από επιδοτούμενα προγράμματα.»