Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


FDA: Οδηγίες για την εφαρμογή ΑΙ στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

25/6/2024 8:32:55 μμ
Ο Οργανισμός επισημαίνει την ανάγκη για διαφάνεια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ανανεωμένες οδηγίες για την εφαρμογή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και μηχανικής μάθησης στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα εξέδωσε ο FDA σε συνεργασία με τις αντίστοιχες αρχές του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου. 


Οι τρεις οργανισμοί από το 2021 έχουν δημοσιεύσει έκθεση με τις 10 βέλτιστες πρακτικές για την αξιοποίηση προγραμμάτων ΑΙ στη φροντίδα υγείας, μεταξύ των οποίων η αξιοποίηση γνώσεων και εμπειριών από διαφόρους επιστημονικούς κλάδους, η χρήση βάσεων δεδομένων από πολλαπλές και διαφορετικές πηγές και φυσικά η τήρηση προτύπων ασφαλείας για την προστασία από κυβερνοεπιθέσεις. 


Οι νέες οδηγίες υπογραμμίζουν την ανάγκη για διαφάνεια σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του προϊόντος, στην οποία περιλαμβάνεται η πλήρης και ξεκάθαρη επικοινωνία για τη χρήση, την αποτελεσματικότητα και τους πιθανούς κινδύνους του, πότε, πώς και από ποιον πρέπει να χρησιμοποιείται, αλλά και -όταν αυτό είναι εφικτό- για τη λογική με την οποία το σύστημα δίνει αποτελέσματα.


Επισημαίνεται επιπλέον η σημασία του ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού στα προϊόντα που αναπτύσσονται, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την ενσωμάτωση λειτουργιών για τον έλεγχο των πιθανών κινδύνων, την εύκολη πρόσβαση και διαθεσιμότητα κ.ά.


«Η υπεύθυνη ανάπτυξη προγραμμάτων ΑΙ στην υγεία είναι στο επίκεντρο της προσοχής των ρυθμιστικών αρχών σε όλο τον κόσμο. Σκοπός είναι να εμπνεύσουμε την εμπιστοσύνη των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τη λήψη ενημερωμένων αποφάσεων για τη χρήση τους», τονίζει ο διευθυντής του τμήματος Digital Health Center of Excellence του FDA, Troy Tazbaz.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Όπως ανακοινώθηκε σε ημερίδα του ΚΕΦΙ
Σειρά δράσεων από τη Novartis Hellas για την προαγωγή της καρδιαγγειακής υγείας






Σχετικά άρθρα

ESMO 2024: Νέα κλινικά δεδομένα για τη πεμπρολιζουμάμπη
Επεκτείνεται η χρήση της σε 5 μορφές καρκίνου
ΕΜΑ: Συνιστά την έγκριση ενός νέου εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου
Μαζί με επτά ακόμα νέα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις