Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


FDA: Ενέκρινε φάρμακο για την αύξηση της γυναικείας λίμπιντο

26/6/2015 10:07:48 πμ
Το flibanserin δρα στο ΚΝΣ και αναμένεται να αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία και τη διέγερση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Στις αρχές του μήνα, η συμβουλευτική επιτροπή του αμερικανικού οργανισμού φαρμάκων (FDA) ψήφισε υπέρ της έγκρισης του πρώτου φαρμάκου για τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία των γυναικών.

Το φάρμακο λέγεται flibanserin και είχε υποβληθεί για έγκριση άλλες δύο φορές κατά το παρελθόν, αλλά δεν είχε λάβει θετική γνωμοδότηση διότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι τα οφέλη του υπερκαλύπτουν τους δυνητικούς κινδύνους του. Αυτή τη φορά, με μία επιπλέον μεγάλη μελέτη, ψηφίστηκε με 18 ψήφους υπέρ και 6 κατά.
Αν και οι αποφάσεις των συμβουλευτικών επιτροπών του FDA δεν είναι δεσμευτικές, ο οργανισμός συνήθως τις επικυρώνει. Ετσι, τον προσεχή Αύγουστο αναμένεται να εγκριθεί η κυκλοφορία του φαρμάκου στις ΗΠΑ, οπότε θα εκκρεμεί ανάλογη έγκριση στην Ευρώπη.


Το flibanserin δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα και αναμένεται να αυξάνει όχι μόνο τη σεξουαλική επιθυμία αλλά και τη διέγερση.

Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία είναι το πιο συχνό σεξουαλικό πρόβλημα των γυναικών, προσβάλλοντας μία στις δέκα, σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες σε Ευρώπη και Αμερική. Επομένως η επινόηση του νέου φαρμάκου αποτελεί σημαντικό επίτευγμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουν οι γυναίκες ρεαλιστικές προσδοκίες από αυτό.

Όπως ισχύει για όλα τα φάρμακα, έτσι και γι? αυτό είναι απαραίτητη η προσεγμένη επιλογή των γυναικών που θα το λάβουν. Η σεξουαλική επιθυμία έχει τρεις παραμέτρους τις οποίες οφείλουμε να συνεκτιμούμε κατά τη διάγνωση και τη θεραπεία: α) τη βιολογική (λ.χ. ορμόνες), β) τα κίνητρα της γυναίκας να εμπλακεί σε σεξουαλική δραστηριότητα, και γ) το πώς αντιδρά ή αντιλαμβάνεται τα σεξουαλικά ερεθίσματα που της παρέχονται.
Φυσικά, η μία παράμετρος μπορεί να επηρεάζει τις υπόλοιπες, επομένως η τροποποίηση της μιας (π.χ. της βιολογικής με κάποιο φάρμακο) ενδέχεται να επηρεάσει θετικά και τις άλλες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως για να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα απαιτείται μια ολιστική αντιμετώπιση που συνεκτιμά τις τρεις παραμέτρους συν τη σχέση, την προσωπικότητα, τη γενική ψυχική διάθεση, την κόπωση και άλλα χαρακτηριστικά της γυναίκας.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχει δείξει 100% αποτελεσματικότητα και αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025
Έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του στο Κέντρο Υγείας Πειραιά






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση