Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


FDA: Έδωσε έγκριση στο 1ο φάρμακο που καθυστερεί την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1

23/11/2022 11:33:02 μμ
Το teplizumab δρα στο ανοσοποιητικό σύστημα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε το φαρμακευτικό παράγοντα teplizumab για την καθυστέρηση εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 σε ενήλικες και παιδιά άνω των 8 ετών που είναι υψηλού κινδύνου την εμφάνιση της νόσου. Υψηλού κινδύνου σημαίνει ότι έχουν τουλάχιστον 2 θετικά αυτοαντισώματα σχετιζόμενα με ΣΔ1 και ήπια υπεργλυκαιμία, αλλά χωρίς ανάγκη για ινσουλινοθεραπεία (σχετικά επιστημονικά δεδομένα εδώ.

Το teplizumab δρα στο ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστερεί την εξέλιξη του ΣΔ1. Συγκεκριμένα, μπορεί να απενεργοποιήσει τα κύτταρα εκείνα του ανοσοποιητικού που επιτίθενται στα β παγκρεατικά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, ενώ αυξάνει την αναλογία των κυττάρων που βοηθούν στον μετριασμό της ανοσολογικής απόκρισης.
Το teplizumab χορηγείται με ενδοφλέβια έγχυση μία φορά την ημέρα για 14 συνεχόμενες ημέρες. 

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του teplizumab αξιολογήθηκαν σε μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή με 76 ασθενείς υψηλού κινδύνου για ΣΔ1. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του teplizumab περιλαμβάνουν μειωμένα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων, εξάνθημα και κεφαλαλγίες. Η έγκριση χρήσης του teplizumab συνοδεύεται από προειδοποιήσεις και προφυλάξεις σχετικά με λοιμώξεις, κίνδυνο αντιδράσεων υπερευαισθησίας και την ανάγκη χορήγησης όλων των απαραίτητων εμβολιασμών πριν από την έναρξη της θεραπείας.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο FDA ενέκρινε τη χρήση της σε ασθενείς που πάσχουν παράλληλα από διαβήτη τύπου 2 και χρόνια νεφρική νόσο
Δηλώσεις του προέδρου του ΠΦΣ Απόστολου Βαλτά στο f.daily






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Οκτώ νέα φάρμακα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη
Μεταξύ αυτών και ένα νέο εμβόλιο κατά της πνευμονίας
4η Φεβρουαρίου: Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
Κεντρικό μήνυμα για φέτος: «Ενωμένοι από τη μοναδικότητά μας»
Καμπανάκι κινδύνου για τις αζόλες από 5 ευρωπαϊκούς οργανισμούς
Οι μύκητες αποκτούν ανθεκτικότητα
Αυξάνονται οι αναπνευστικές λοιμώξεις
Λόγω γήρανσης, ρύπανσης και κλιματικής αλλαγής