Πάνω από το 10% των φαρμακείων (ενδεχομένως περίπου 1500 φαρμακεία) πανελλαδικά έχει κάνει εκχώρηση των απαιτήσεών του από τον ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές φαρμακαποθήκες, σύμφωνα με άρθρο του iatronet.gr, αλλά εκτιμάται ότι κάποιες από αυτές έχουν αποκτήσει το 20-30% του μετοχικού κεφαλαίου των φαρμακείων…
Αν η πληροφορία αυτή αληθεύει, τότε μιλάμε για αλλαγή του ιδιοκτησιακού του φαρμακείου, με τις φαρμακαποθήκες να δημιουργούν "αλυσίδες"...
Φαίνεται πως μέσα στη μακρόχρονη και βαθιά κρίση, τα φαρμακεία έχουν επιλέξει αυτή τη λύση, προκειμένου να έχουν φάρμακα στα ράφια τους… Πηγή μέσα από τον κλάδο των φαρμακοποιών, που επικαλείται το iatronet.gr , αναφέρει μάλιστα ότι το φαινόμενο εντοπίζεται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και λιγότερο στην επαρχία ή στα νησιά. Παρόλα αυτά, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι σε ένα νησί με 99 φαρμακεία, τα 12 είχαν προχωρήσει σε εκχώρηση απαιτήσεων στις ιδιωτικές φαρμακαποθήκες. Σήμερα, το νούμερο αυτό έχει πέσει στα 6 και αυτό γιατί ο οικείος φαρμακευτικός σύλλογος ανέλαβε να συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση των οικονομικών τους.
Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με πηγές από τη διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.), ότι αν και πλέον έχει βελτιωθεί ο χρόνος της πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ (σε σύγκριση με τα πρώτα χρόνια της κρίσης), το κονδύλι προς τα φαρμακεία έχει μειωθεί πάνω από το μισό: «Στην έναρξη της κρίσης, οι πληρωμές ήταν στις 120 ημέρες περίπου και το κονδύλι προς τα φαρμακεία έφθανε τα 400 εκατ. ευρώ το μήνα. Σήμερα, ο χρόνος πληρωμής έχει πέσει στις 60-70 ημέρες και το κονδύλι στα 160 εκατ. ευρώ, ενώ η τάση είναι να μειωθεί περαιτέρω. Μεσοσταθμικά, αναφέρουν πηγές της αγοράς, ο μηνιαίος τζίρος στα αστικά κέντρα έχει κατέβει στα 9.000 ευρώ, στην επαρχία κυμαίνεται στα 13.000 ευρώ, ενώ στα νησιά ανεβαίνει στα 15-16.000 ευρώ.»