Ο «πόλεμος» των
υγειονομικών συστημάτων έναντι του κορονοϊού έχει μετρήσιμα αλλά και αόρατα
θύματα αφού εκτός από τους χιλιάδες νεκρούς που καταγράφονται η επίπτωση της
πανδημίας αφήνει ανεξίτηλα ψυχικά σημάδια σε όσους εργάζονται στην υγειονομική
περίθαλψη.
Η κατάθλιψη, το άγχος και η αϋπνία αναγνωρίστηκαν ως τα κυρίαρχα προβλήματα ψυχικής υγείας μεταξύ εκείνων που εργάζονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, και παρόλο που οι φαρμακοποιοί δεν αναφέρονται πάντοτε ως μέλη αυτής της ομάδας η πλειονότητα βιώνει τις αυξημένες απαιτήσεις των ασθενών αλλά και την καθημερινή έκθεση στον ίδιο τον ιό και τους φόβους που προκαλεί για πιθανή νόσηση.
Επιπλέον, μετά την έκρηξη του κοροναϊού, οι φαρμακοποιοί καλούνται να κατευθύνουν τους ασθενείς σε αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης, να τους εκπαιδεύσουν για την πρόληψη των λοιμώξεων και να προσφέρουν στρατηγικές για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και για τα άτομα με άλλα λιγότερο σοβαρά νοσήματα. Και καθώς ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό συνεχίζει να αυξάνεται, όλο και περισσότερα ερωτήματα θα τίθενται στους φαρμακοποιούς από άτομα που ενδέχεται να μην έχουν άμεση πρόσβαση σε ιατρούς ή άλλους επαγγελματίες υγείας.
Σύμφωνα με την Abimbola Farinde, PharmD, φαρμακοποιό στο Νοσοκομείο Cornerstone στο Χιούστον του Τέξας και βοηθό καθηγήτρια στο Κολλέγιο Νοσηλευτών και Επαγγελματιών Υγείας του Πανεπιστημίου του Grand Canyon της Αριζόνας, κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων περιόδων, οι φαρμακοποιοί πρέπει να αυτό- αξιολογούν καθημερινά την ψυχική τους υγεία ώστε να εντοπίσουν έγκαιρα τυχόν σημάδια άγχους ή κατάθλιψης που μπορεί να σχετίζονται με την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Η ικανότητα αναγνώρισης από τον ίδιο το φαρμακοποιό της ψυχικής επιβάρυνσης που του προκαλεί η πανδημία μπορεί να τον βοηθήσει να μειώσει άμεσα την αρνητική επίπτωση που του προκαλεί. «Επιπρόσθετα, οι φαρμακοποιοί μπορεί να αντιμετωπίσουν εξάντληση κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω φόβου εκδήλωσης της νόσου και λόγω των περισσότερων ωρών εργασίας ενώ η αίσθηση εξουθένωσης μπορεί να σχετίζεται με συναισθηματική εξάντληση και να συνδεθεί με καρδιαγγειακά προβλήματα και χαμηλή ανοσία».
Η καθηγήτρια προσθέτει πως «οι φαρμακοποιοί συμβάλλουν σημαντικά στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά για να συνεχίσουν να εξυπηρετούν αποτελεσματικά τους ασθενείς, πρέπει να διασφαλίζουν ότι συνεχώς αξιολογούν τη δική τους κατάσταση για τυχόν σημάδια ψυχολογικής επιβάρυνσης».