Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Φαρμακοβιομηχανία: Οι προτάσεις του υπ. Υγείας για το clawback δεν είναι επαρκείς

18/10/2024 12:23:10 πμ
Ζητά τουλάχιστον να μειωθεί στα επίπεδα του 2022
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πρόσθετη χρηματοδότηση κατά 20 εκατ. ευρώ, εσωτερικές ανακατανομές του clawback και προσθήκη στη δαπάνη υπολειμμάτων κλειστών προϋπολογισμών είναι οι προτάσεις του υπουργείου Υγείας προς τις ενώσεις που εκπροσωπούν τη φαρμακοβιομηχανία, ώστε να μειωθούν οι μεγάλες επιστροφές που αναγκάζεται αυτή να πληρώσει για τα νοσοκομειακά φάρμακα. 


Σε ανακοίνωση του ΣΦΕΕ, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, αναφέρεται ότι πρόκειται για μια ελάχιστη βελτίωση της κατάστασης, με την Πολιτεία να χρηματοδοτεί μόνο 2,4 φάρμακα από τα 10. «Εκτιμούμε τις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας για την αποκατάσταση του προβλήματος στα νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι είναι το πρώτο κανάλι όπου έφτασε σε σημείο ακραίας μη βιωσιμότητας και στεκόμαστε στις δεσμεύσεις ότι οι επιστροφές στο νοσοκομειακό φάρμακο για το 2024 θα είναι χαμηλότερες από το 2022, οι οποίες ήταν επίσης ακραία υψηλές (69%) και πρέπει να μειωθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Επίσης, εκτιμούμε τις προσπάθειες μείωσης της σπατάλης και αύξησης της απόδοσης της επένδυσης στο φάρμακο. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα που παραμένει είναι η υποχρηματοδότηση του κλάδου που αποτελεί απόρροια των μνημονίων, τα οποία όμως είναι παρελθόν από το 2018», τονίζει ο ΣΦΕΕ. Δεδομένου δε ότι το φάρμακο αντιπροσωπεύει μόνο το 15% του συνόλου των δαπανών υγείας σε όλη την Ευρώπη, ο ΣΦΕΕ ζητά τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων από την πλευρά του κράτους. 


Στο ίδιο κλίμα, το Pharma Innovation Forum Greece δηλώνει ότι η διόρθωση των υποχρεωτικών επιστροφών του προηγούμενου έτους τουλάχιστον στο επίπεδο του 2022 είναι η ελάχιστη κίνηση προκειμένου η πολιτεία και ο φαρμακευτικός κλάδος να αποκαταστήσουν τη σχέση εμπιστοσύνης και να προχωρήσουν από κοινού στις αναγκαίες αποφάσεις για την εξυγίανση της φαρμακευτικής πολιτικής. Όπως τόνισε η Λ. Μπαρμπετάκη, πρόεδρος του PIF, «οι παρεμβάσεις που εξήγγειλε το υπουργείο Υγείας είναι εξαιρετικά περιορισμένες και σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τον εκτροχιασμό του 83% και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους ασθενείς, για τα προϊόντα μας και για τις εταιρείες μας».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ






Σχετικά άρθρα

Θ. Καρποδίνη: Έλεγχοι σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών που παρέχει ο ΕΟΠΥΥ
Στόχος η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε θεραπείες και υπηρεσίες υγείας
Σταματά η διαφήμιση φαρμάκων απευθείας στους καταναλωτές στις ΗΠΑ;
Ο Ρόμπερτ Κέννεντυ Jr έχει εκφράσει ξεκάθαρα αυτήν την πρόθεσή του
Α. Γεωργιάδης: Σε πλήρως λειτουργική χρήση ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενούς από τον Ιανουάριο του ’26
Μειώθηκαν κατά 10 εκατ. ευρώ οι δαπάνες των νοσοκομειακών φαρμάκων το 2024
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Εντός του 2025 η ένταξη των CGM στο Σύστημα Αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με διαβήτη τύπου 2