Η βανιλίνη, το κύριο συστατικό του εκχυλίσματος της βανίλιας και η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη αρωματική ουσία στη ζαχαροπλαστική, αποδεικνύεται αποτελεσματικό βιοενεργό συστατικό κατά της ψωρίασης!
Είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ότι οι ιντερλευκίνες 17 και 23 του ανοσοποιητικού συστήματος παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της φλεγμονώδους δερματοπάθειας. Σύμφωνα με έρευνα από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Κίνας και του Πανεπιστημίου της Ασίας στην Ταϊβάν, η βανιλίνη επιδρά στις ιντερλευκίνες και μπορεί βελτιώσει σημαντικά τα συμπτώματα της ψωρίασης.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί που έκαναν πειράματα σε ποντίκια και δοκίμασαν διάφορες δόσεις βανιλίνης, η ουσία βελτίωσε σημαντικά τις ιστολογικές αλλαγές του δέρματος, ενώ σε υψηλή δόση μειώθηκαν κατά 29% και 27,8% αντιστοίχως το πάχος και ο αριθμός των κυτταρικών στρωμάτων της επιδερμίδας.
Επίσης, η βανιλίνη κατέστειλε την υπερέκφραση των γονιδίων IL-23, IL-17A και IL-17F που προκαλεί η νόσος, ενώ μειώθηκαν οι ποσότητες των IL-23 και IL-17A και η διήθηση των ανοσοκυττάρων με δερματικές αλλοιώσεις.
«Η βανιλίνη είναι ένα αποτελεσματικό συστατικό κατά της ψωρίασης στο εν λόγω ζωικό μοντέλο», καταλήγουν οι ερευνητές.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Agricultural and Food Chemistry.