Το χαρακτηριστικό αιθέριο έλαιο της κανέλας, η κινναμαλδεΰδη, που είναι και η υπεύθυνη για την ιδιαίτερη γεύση της, κρύβει το μυστικό του αδυνατίσματος, σύμφωνα με επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν των ΗΠΑ.
Ίσως να είναι κοινώς γνωστό ότι η κανέλα συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους και των επιπέδων του σακχάρου, χωρίς όμως να γνωρίζουμε μέχρι σήμερα τον τρόπο δράσης της. Η πρόσφατη έρευνα μας εξηγεί ακριβώς αυτό…
Η ομάδα του Μίσιγκαν έχει δείξει σε προηγούμενες έρευνες σε πειραματόζωα ότι η συγκεκριμένη ουσία είχε προστατευτική δράση από την παχυσαρκία και την υπεργλυκαιμία.
Στην πρόσφατη έρευνα, κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν ανθρώπινα κύτταρα, ανακαλύφθηκε ότι κινναμαλδεΰδη ενισχύει το μεταβολισμό των λιπών, καθώς ενεργοποιεί τα λιποκύτταρα να καταναλώσουν περισσότερη ενέργεια αυξάνοντας την έκφραση αρκετών γονιδίων και ενζύμων.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα λιποκύτταρα έχουν το ρόλο αποθήκευσης λιπιδίων, προκειμένου να χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό όταν υπάρχει ανάγκη για ενέργεια ή θερμότητα. Παλαιότερα, όταν η κατανάλωση λιπαρών τροφίμων ήταν περιορισμένη, ο άνθρωπος είχε μεγάλη ανάγκη για αυτήν την αποθήκη λίπους. Σήμερα όμως που συχνά το λίπος που λαμβάνουμε είναι πολύ περισσότερο από αυτό που ο οργανισμός μετατρέπει σε ενέργεια, προβλήματα όπως η υπεργλυκαιμία και η παχυσαρκία αυξάνονται σημαντικά.
Προκειμένου πάντως η κινναμαλδεΰδη να αξιοποιηθεί για τη συμβολή της στη μεταβολική υγεία, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να δειχθεί πώς να προσφέρει τα οφέλη της χωρίς παρενέργειες.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Metabolism.