Έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης της σχιζοφρένειας, και ενδεχομένως και άλλων ψυχιατρικών ασθενειών, μελετούν Βρετανοί επιστήμονες στο νοσοκομείο του Kings College στο Λονδίνο.
Η ιατρική ομάδα, λαμβάνοντας όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι το ανοσοποιητικό σύστημα εμπλέκεται στη νόσο και ότι αυτή δεν είναι μόνο θέμα εγκεφάλου, ξεκινούν μια κλινική δοκιμή σε ανθρώπους, η οποία θα διαρκέσει 2 χρόνια. Στο πλαίσιο της έρευνας, θα χορηγήσουν σε 30 ασθενείς natalizumab, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που σήμερα χορηγείται σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας (πολλαπλή σκλήρυνση), με την ελπίδα ότι θα θεραπεύσει τελικά την πραγματική αιτία της νόσου και θα αποδειχθεί πιο αποτελεσματική από τις σημερινές διαθέσιμες θεραπείες.
Το natalizumab στοχεύει στα μικρογλοιακά κύτταρα του εγκεφάλου, τα οποία στην περίπτωση των ασθενών με σχιζοφρένεια λειτουργούν πολύ πιο επιθετικά από ό,τι στους υγιείς ανθρώπους, καταστρέφοντας τους νευρώνες. Επαναφέροντας τη λειτουργία των κυττάρων αυτών σε φυσιολογικά επίπεδα με το natalizumab, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα περιοριστεί η φλεγμονή στον εγκέφαλο.
Να μη διαχωρίζεται η σωματική από την ψυχική υγεία
Έρευνες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι οι δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος, οι οποίες το ωθούν να στρέφεται εναντίον του ίδιου του οργανισμού, μπορεί να είναι τελικά η αιτία ψυχιατρικών και νευρολογικών ασθενειών, τουλάχιστον για κάποιους ασθενείς.
Σύμφωνα με αυτή τη νέα θεωρία, ο εγκέφαλος και το σώμα βρίσκονται σε στενή αλληλεπίδραση, με άμεση διαμεσολάβηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι μπορούν να εξηγηθούν και δεδομένα όπως ότι οι διαβητικοί ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 (μια αυτοάνοση πάθηση) έχουν 65% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια ή ότι καταθλιπτικοί έχουν ωφεληθεί από θεραπείες με φάρμακα αντισωμάτων.