Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Φαρμακευτική κάνναβη… made in Greece

21/4/2017 11:16:15 πμ
Τα πλάνα του Α. Ξανθού για την παρασκευή της από Έλληνες παραγωγούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στην Ελλάδα πιθανώς θα παράγονται και θα συσκευάζονται τα επόμενα χρόνια τα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης για όσους ασθενείς τα χρειάζονται, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, με αφορμή την προγραμματισμένη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το έργο του ΟΚΑΝΑ.


Ο αρμόδιος υπουργός κατέθεσε τις σκέψεις του, επισημαίνοντας πως «απομένει ένα μεγάλο θέμα που αφορά τη δυνατότητα παραγωγικής διαδικασίας φαρμακευτικής κάνναβης: με ποιους όρους θα γίνεται αυτό στη χώρα, έτσι ώστε, ενδεχομένως, να δοθεί μια αναπτυξιακή προοπτική στο να παράγονται και να συσκευάζονται και να κυκλοφορούν στη χώρα μας τέτοια προϊόντα. [...] Αυτό είναι μια συζήτηση που αφορά συνολικά την κυβέρνηση. Προφανώς, δεν αφορά μόνο το υπουργείο Υγείας, και είμαστε τώρα σε μια φάση που πιθανόν να χρειαστεί και μια νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει αυτή τη διαδικασία, πάντα υπό όρους και με έλεγχο, έτσι ώστε να δώσουμε και αυτήν την αναπτυξιακή δυνατότητα στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής που είναι σημαντικός», τόνισε ο κ. Ξανθός.


Όσον αφορά το θέμα της νομιμοποίησης και της αποποινικοποίησης της χρήσης της κάνναβης γενικότερα, ο κ. Ξανθός πρόσθεσε πως είναι ένα ευρύτερο ζήτημα κοινωνικό και πολιτικό, το οποίο, προφανώς, υπερβαίνει και το ρόλο του υπουργείου Υγείας: «Είναι ένα θέμα που οφείλει η πολιτεία να αντιμετωπίσει με σοβαρό τρόπο και εκεί να ανοίξει ένα διάλογο και να αναζητήσει συνθέσεις και βήματα, τα οποία θα ξεπεράσουν υπαρκτές στρεβλώσεις του υπάρχοντος πλαισίου».

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα κατατέθηκε το επιστημονικό πόρισμα στο υπουργείο Υγείας από την επικεφαλής του ΕΟΦ, στο οποίο επιβεβαιώνεται η αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής κάνναβης σε συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες και με συγκεκριμένες ενδείξεις.


Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του υπουργείου Υγείας αυτό που απομένει να γίνει είναι να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών, ώστε να έχουν θεραπευτικό όφελος αλλά και η χρήση αυτών των σκευασμάτων να μην κινηθεί σε ένα τοπίο παράνομο, άτυπο, το οποίο θα γίνεται κάτω από το χαλί.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πλέον καλύπτεται το 98% των υπαλλήλων της παγκοσμίως
Προς το παρόν περιλαμβάνει 11 χώρες






Σχετικά άρθρα

«Πράσινο φως» για την αποζημίωση Συστημάτων Καταγραφής Γλυκόζης
Για τα ινσουλινοθεραπευόμενα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2
Το 67% των φαρμάκων κοστίζει κάτω από 10 ευρώ
Σύμφωνα με τον Δ. Αθανασίου, MBA Area Sales Manager της Vian-Vianex, το 90% όσων εισέρχονται στα φαρμακεία αγοράζουν αποκλειστικά φάρμακα
ΣΕΙΒ: Στρέφεται νομικά κατά του δυσβάσταχτου rebate
«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αντιλαμβάνεται τις καταστροφικές επιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος
Εξώδικό των Ακτινολόγων προς τον ΕΟΠΥΥ
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών