Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φαρμακευτικές Ιστοσελίδες: RPSGB

21/7/2008
Παρουσίαση του δικτυακού τόπου της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρείας της Μ. Βρετανίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Η Βασιλική Φαρμακευτική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας
The Royal Pharmaceutical Society of Great Britain (RPSGB)

(http://www.rpsgb.org.uk/)



Λίγα λόγια για τη Βασιλική Φαρμακευτική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας

Η Βασιλική Φαρμακευτική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας (The Royal Pharmaceutical Society of Great Britain ή RPSGB) είναι το επίσημο ρυθμιστικό και επαγγελματικό Σώμα το οποίο εποπτεύει όλους τους φαρμακοποιούς που ασκούν το επάγγελμα στο Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Ουαλία και Σκοτία). Η RPSGB εποπτεύει επίσης σε προαιρετική βάση και τους βοηθούς φαρμακείων, με προοπτική επίσημης αντιπροσώπευσης και του κλάδου αυτού, μετά την έγκριση προωθούμενου νομοσχεδίου.

Η Βασιλική Φαρμακευτική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας ιδρύθηκε το 1841 από ομάδα χημικών και φαρμακοποιών του Λονδίνου, απέκτησε τη βασιλική επωνυμία της δύο χρόνια μετά και επικυρώθηκε ως τέτοια το 1988. Σήμερα εδρεύει στο Λονδίνο και διατηρεί παραρτήματα στο Κάρντιφ και στο Εδιμβούργο. Το Διοικητικό της Συμβούλιο αποτελείται από δεκαεφτά εκλεγμένους φαρμακοποιούς (εκπροσώπηση της επικράτειας του Ηνωμένου Βασιλείου), από έναν ακαδημαϊκό φαρμακοποιό εκλεγμένο από τις πανεπιστημιακές σχολές Φαρμακευτικής, από δύο εκλεγμένους βοηθούς φαρμακείου και από δέκα φαρμακοποιούς προτεινόμενους από το Βασιλικό Συμβούλιο. Επίσημος Προστάτης της RPSGB είναι η Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο πρωταρχικός στόχος της RPSGB είναι η ρύθμιση, η καθοδήγηση, η ανάπτυξη και η προώθηση του φαρμακευτικού επαγγέλματος, στο πλαίσιο του οφέλους του κλάδου αλλά και του δημόσιου συμφέροντος.

Ομάδες ειδικών επιστημόνων είναι επιφορτισμένες με την ευθύνη να παρέχουν ανά πάσα στιγμή στα μέλη της συμβουλές για επαγγελματικά θέματα (νομικά, φορολογικά, εργασιακά), επιστημονική ενημέρωση αλλά και τεχνική / τεχνολογική υποστήριξη (π.χ., καθοδήγηση των φαρμακοποιών στη χρήση νέων τεχνολογιών). Επιμορφωτικά σεμινάρια διοργανώνονται συνεχώς, και μάλιστα από το φθινόπωρο του 2008 η παρακολούθησή τους σχεδιάζεται να γίνει υποχρεωτική για όλα τα μέλη της RPSGB, στο πλαίσιο της δια βίου εκπαίδευσης των φαρμακοποιών και της βελτιστοποίησης των υπηρεσιών που μπορεί να παρέχει το σύγχρονο φαρμακείο στους καταναλωτές-ασθενείς. Ειδικές ομάδες ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης επίσης παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους φαρμακοποιούς-μέλη και στις οικογένειές τους (τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης - Listening Friends’ Scheme, πρόγραμμα απεξάρτησης από αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες - Pharmacist Health Support Programme).

Τέλος, η Βασιλική Φαρμακευτική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας διατηρεί πλούσια εκδοτική δραστηριότητα (επιστημονικές επιθεωρήσεις, βιβλία, συγγράμματα και πανεπιστημιακά εγχειρίδια), διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη (και μία online έκδοση αυτής στο διαδίκτυο) με ελεύθερη πρόσβαση για τα μέλη της, Φαρμακευτικό Μουσείο με 45.000 εκθέματα, διοργανώνει τη μεγαλύτερη φαρμακευτική έκθεση-συνέδριο στη Μεγάλη Βρετανία (British Pharmaceutical Conference and Exhibition – BPC) και απονέμει κάθε χρόνο βραβεία σε διακεκριμένους επαγγελματίες φαρμακείου, σε ερευνητές στο χώρο του φαρμάκου και σε καθηγητές και φοιτητές φαρμακευτικών σχολών.

Όλοι οι φαρμακοποιοί στη Μεγάλη Βρετανία πρέπει να εγγράφονται ως μέλη στην RPSGB, προκειμένου να μπορούν να εργάζονται και να ασκούν νόμιμα το επάγγελμά τους (η εγγραφή των βοηθών φαρμακείου είναι προς το παρόν προαιρετική). Απαραίτητες προϋποθέσεις για την εγγραφή, για τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος και την καταχώρηση στα μητρώα των επαγγελματιών φαρμακοποιών είναι η υποχρεωτική παρακολούθηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος διάρκειας 45 εβδομάδων (συνήθως αμέσως μετά τη λήψη πτυχίου φαρμακευτικής σχολής και πριν από την υποβολή αίτησης εγγραφής στην RPSGB), ακολούθως η επιτυχία στις σχετικές εξετάσεις και η καταβολή ενός ποσού εγγραφής το οποίο ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 240 €. Το κάθε ενεργό μέλος που ασκεί το επάγγελμα του φαρμακοποιού καλείται επίσης να καταβάλλει σε ετήσια βάση ένα χρηματικό ποσό (για το 2008 η συνδρομή αυτή έχει οριστεί στα 497 €).

Με την έκδοση μιας εγκυκλίου το 2007 για τον επανασχεδιασμό και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της για τη διάσπαση της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρείας σε δύο νέους οργανισμούς με διακριτούς ρόλους (επαγγελματικό και ρυθμιστικό αντίστοιχα) και τη δημιουργία έως το 2010 ενός νέου σώματος (Γενικό Φαρμακευτικό Συμβούλιο).


Η Βασιλική Φαρμακευτική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας στο διαδίκτυο

Εισάγοντας τη διεύθυνση http://www.rpsgb.org.uk/ στη γραμμή διευθύνσεων του φυλλομετρητή σας (π.χ., internet explorer), προωθείστε στην αρχική σελίδα («Home») του ιστότοπου της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρείας της Μεγάλης Βρετανίας. Στο επάνω μέρος αυτής της σελίδας ένα σύντομο εισαγωγικό κείμενο («Welcome») σας καλωσορίζει, ενώ στα δεξιά του κειμένου βρίσκεται μία μηχανή αναζήτησης («Search our site»), μέσω της οποίας μπορείτε να εντοπίσετε την πληροφορία που σας ενδιαφέρει.

Στην ίδια σελίδα μπορείτε να διακρίνετε 3 κύριες περιοχές:

• ένα κεντρικό τμήμα («Latest News») στο οποίο παρουσιάζονται οι πιο πρόσφατες ειδήσεις σχετικά με την RPSGB και τις δραστηριότητές της

• μία στήλη στο δεξιό τμήμα της ιστοσελίδας από την οποία έχετε άμεση πρόσβαση σε σημαντικές ενότητες της θεματολογίας του ιστότοπου, σε χρήσιμα αρχεία και σε διασυνδέσεις (links) προς «θυγατρικούς» ιστότοπους της RPSGB

• μία στήλη στο αριστερό τμήμα της ιστοσελίδας, στην οποία βρίσκεται το κύριο μενού του ιστότοπου.

Πιο αναλυτικά:

Μέσω του κύριου μενού πλοήγησης στο αριστερό τμήμα της ιστοσελίδας, μπορείτε να περιηγηθείτε στο σύνολο του περιεχομένου του ιστότοπου. Το μενού περιλαμβάνει συνολικά 8 ενότητες, κάθε μία από τις οποίες υποδιαιρείται σε έναν αριθμό υπομενού με δικές τους υποενότητες το κάθε ένα: πατώντας στον τίτλο κάθε ενότητας (σκούρο μοβ χρώμα) αναδύεται κάτω από αυτήν ένα ακόμη μενού και επιπλέον υποενότητες (ανοιχτό μοβ χρώμα).

«What we do»: Στην ενότητα αυτή παρέχονται πληροφορίες για τη σύνθεση και τους ρόλους της RPSGB. Στην υποενότητα «About the Society» μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τη Βασιλική Φαρμακευτική Εταιρεία και τις δραστηριότητές της μέσα από ψηφιακά σαρωμένα φυλλάδια, παρουσιάσεις και newsletters (.pdf αρχεία) αλλά και μέσα από βίντεο (Society film 2007: Preparing the way for pharmacy’ s future). Στις υποενότητες «Future of healthcare professions» και «Making the Society fit for the future» θα βρείτε έγγραφα σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές στη Μ. Βρετανία σε σχέση με το φαρμακευτικό επάγγελμα. Στην ενότητα «What we do» θα βρείτε ακόμη μεταξύ άλλων: περιλήψεις των δραστηριοτήτων της RPSGB ανά έτος («Business plan and annual review»), πληροφορίες σχετικά με τη φαρμακευτική έκθεση που διοργανώνει κάθε χρόνο η RPSGB («British Pharmaceutical Conference and Exhibition – BPC»), την εκδοτική δραστηριότητα της RPSGB («Publishing») και μία ειδική ενότητα με προσφορά θέσεων εργασίας στην RPSGB («Job vacancies»).

A career in pharmacy: Στην ενότητα αυτή υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται να φοιτήσουν σε βρετανικές σχολές Φαρμακευτικής («Undergraduate education») και να ασκήσουν το επάγγελμα του φαρμακοποιού στο Ηνωμένο Βασίλειο («Pharmacy careers»), περιγράφοντας αναλυτικά τις προοπτικές του επαγγέλματος, τους όρους και τις συνθήκες εργασίας. Αναλύεται επίσης η διαδικασία του προπαρασκευαστικού επιμορφωτικού προγράμματος το οποίο ακολουθούν όλοι οι φαρμακοποιοί πριν από την είσοδό τους στην RPSGB («Preregistration training»).

Registration & support: Η ενότητα αυτή αφορά τη διαδικασία εγγραφής φαρμακοποιών ως μέλη στην RPSGB («Registration»), καθώς και τις ευκαιρίες επιμόρφωσης των φαρμακοποιών («Continuing Professional Development – CPD», «Postgraduate courses and further training»).

Information resources: Στην ενότητα αυτή παρατίθενται νέα («News»), δελτία τύπου («Press office») και έγγραφα / συγγράμματα που εκδίδει η RPSGB και διαθέτει online στο διαδίκτυο («Download Society publications») προς ενημέρωση των μελών της. Από εδώ μπορεί επίσης να γίνει η πρόσβαση των μελών στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη («Library») και η περιήγηση στο Φαρμακευτικό Μουσείο της RPSGB («Museum») μέσα από κείμενα, χάρτες και εικόνες.

World of pharmacy: Στη συγκεκριμένη ενότητα δίνεται η ευκαιρία για πληροφόρηση σχετικά με πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο του φαρμάκου («Current developments in pharmacy»), φαρμακοενημέρωση και ενημέρωση πάνω στη σωστή χρήση των φαρμάκων («Use of medicines») και παρατίθενται μερικοί από τους βρετανικούς και διεθνείς φαρμακευτικούς οργανισμούς με τους οποίους συνεργάζεται η RPSGB («Working with other bodies»).

New professional body: Στην ενότητα αυτή παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τη δρομολογούμενη διαδικασία εκσυγχρονισμού των επαγγελμάτων υγείας στη Μεγάλη Βρετανία και το νέο φαρμακευτικό Σώμα που αναμένεται να δημιουργηθεί (Γενικό Φαρμακευτικό Συμβούλιο).

Registration: Σε αυτή την ενότητα περιγράφεται διεξοδικά κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τη διαδικασία εγγραφής στην RPSGB ως μέλος.

Protecting the public: Στην ενότητα αυτή, τέλος, περιγράφονται μερικοί από τους μηχανισμούς που εφαρμόζει η RPSGB προκειμένου να διαφυλάξει την υγεία των καταναλωτών, όπως μεταξύ άλλων ο φαρμακευτικός Κώδικας Ηθικής («Code of ethics») και η διαδικασία αναφοράς περιστατικών και παραπόνων («Complaints procedures»).




Από τον Χάρη Κουτσούλα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών






Σχετικά άρθρα

Καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ φαρμακείων στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή τη συνταγογράφηση σκιαγραφικών
ΠΦΣ: Μόνο στις νέες γνωματεύσεις θα απαιτείται ο κωδικός OTP
Ο Σύλλογος παρέχει διευκρινίσεις και για τις αναπνευστικές συσκευές
Έρχεται η ψηφιακή υπογραφή των φαρμακοποιών
Θα προηγηθεί πιστοποίηση και θα γίνεται μέσω USB Token