Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Φαρμακείο: Οδηγίες για τη θεραπευτική διαχείριση της ήπιας Covid-19

18/11/2021 5:52:26 μμ
Ποια σκευάσματα μπορείτε να χορηγήσετε στους ασθενείς με ασφάλεια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων αναθεώρησε το θεραπευτικό́ αλγόριθμο ενηλίκων μη νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 δίνοντας τις εξής οδηγίες:

Η εξωνοσοκομειακή διαχείριση του ασθενούς με COVID-19 με ήπια προς μέτρια νόσο (κορεσμός οξυγόνου >94% σε αέρα δωματίου) εξαρτάται από την παρουσία παραγόντων κινδύνου για σοβαρή νόσο. Αυτοί οι παράγοντες είναι: Μη εμβολιασμός, ηλικία >70, παχυσαρκία (ΒΜΙ>35), ανοσοκαταστολή, αιμοκάθαρση, χρόνια καρδιοπάθεια, ΧΑΠ, διαβήτης, καθώς και οι αιμοσφαιρινοπάθειες.

Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν σοβαρή́ νόσο COVID-19 και πιθανή ανάγκη νοσηλείας αποτελούν τα ακόλουθα: Κορεσμός οξυγόνου <90% σε αέρα δωματίου (ή <94% αλλά ταχέως επιδεινούμενος) ή/και σημεία σοβαρής αναπνευστικής δυσχέρειας (>30 αναπνοές/λεπτό, χρήση επικουρικών αναπνευστικών μυών, αδυναμία εκφοράς πλήρων προτάσεων) ή/και εκτεταμένα διηθήματα (>50%) στην απεικόνιση θώρακα ή/και συνδυασμός εργαστηριακών ευρημάτων (λεμφοκύτταρα <1000/μl, φεριττίνη > 1000 mg/ml, CRP>100 mg/ml με φυσιολογική τιμή <5 ).

Για τους εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς με ήπια προς μέτρια νόσο είτε έχουν είτε δεν έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο ισχύουν τα εξής:

Δεν χορηγείται ειδική φαρμακευτική αγωγή. Ο ασθενής παρακολουθεί τη θερμοκρασία του και τον κορεσμό οξυγόνου με οξύμετρο τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, προτείνεται καλή ενυδάτωση, λήψη αντιπυρετικών και κλινοστατισμός μέχρι την πλήρη υποχώρηση του πυρετού. Χορηγούνται αντιβιοτικά μόνο επί κλινικών, απεικονιστικών ή εργαστηριακών ενδείξεων συλλοίμωξης με βακτηριακή πνευμονία.

Η πρώιμη θεραπεία σε ασθενείς που δεν χρήζουν νοσηλείας με ήπια προς μέτρια νόσο για την αποφυγή της προόδου σε σοβαρή νόσο χορηγείται:

  • Εισπνεόμενη budesonide, μολνουπιραβίρη από του στόματος (αν και δεν υπάρχει έγκριση από τον ΕΜΑ προς το παρόν).
  • Μονοκλωνικά αντισώματα (όταν αυτά γίνουν διαθέσιμα).
Τις πρώτες 5 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων ή τη θετικοποίηση του τεστ (αντιγονικό ή μοριακό) χορηγούνται ένα από τα παρακάτω μονοκλωνικά αντισώματα:
  • Casirivimab/imdevimab
  • Bamlanivimab/etesevimab
  • Sotrovimab.
Τόσο οι θεράποντες ιατροί όσο και οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως ανεξάρτητα από την παρουσία παραγόντων κινδύνου, δεν συνιστάται η χρήση των ακόλουθων φαρμάκων σε εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς με ήπια προς μέτρια νόσο COVID-19, εκτός αν υπάρχει άλλη ένδειξη πλην της COVID-19: Κορτικοστεροειδή όπως δεξαμεθαζόνη, κολχικίνη, ιβερμεκτίνη, (υδροξυ)χλωροκίνη, ηπαρίνη ή αντιπηκτικά και αντιβιοτικά όπως αζιθρομυκίνη, κλαριθρομυκίνη ή κινολόνες.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Είναι εξίσου αξιόπιστα με τον εργαστηριακό έλεγχο», υποστηρίζουν οι ειδικοί






Σχετικά άρθρα

Επανακυκλοφορεί το «Επί του Εργαστηρίου» ανανεωμένο και επικαιροποιημένο
Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του
Δημιουργείται πειραματική ειδικότητα παρασκευαστή φαρμάκου στα ΣΑΕΚ
Με συνεργασία του υπ. Παιδείας και της ΠΕΦ
ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε ο αριθμός των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών
Παραμένει όμως σε υψηλά επίπεδα η πυκνότητά τους
ΠΦΣ: Η περίοδος υποβολής τιμολογίων για τη δράση του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι 27-31/12
Καλεί τα προγράμματα φαρμακείου να έχουν διαθέσιμα τα πρότυπα τιμολόγια της ΗΔΙΚΑ